Τριάντα χιλιάδες αντιρρήσεις περιμένουν να εξεταστούν – Μεγάλο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες στα Χανιά

τριάντα-χιλιάδες-αντιρρήσεις-περιμέ-1845518

Στον πάγο έχει μπει εδώ και αρκετό καιρό η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων που έχουν υποβάλει ιδιοκτήτες εκτάσεων στα Χανιά για τους δασικούς χάρτες.

Ο γιγαντιαίος αριθμός των ενστάσεων που πλησιάζουν τις 30.000, ο μικρός αριθμός των επιτροπών που τις εξετάζουν, η αποχή των δικηγόρων που σταμάτησε εντελώς την εξέταση των αντιρρήσεων και η υποστελέχωση της δασικής υπηρεσίας Χανίων για την οποία κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, έχουν φέρει σε τέλμα τη διαδικασία.

Δύο κατηγορίες αντιρρήσεων

Τεράστιος είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί. Οι δασικοί χάρτες είχαν αναρτηθεί σε δύο φάσεις. Για την πρωτη ανάρτηση του 2018, έχουν εξεταστεί 1063 και εκκρεμούν λίγο περισσότερες από 4000 αντιρρήσεις. Αλλά ο τρομακτικός αριθμός είναι στη δεύτερη φάση, η οποία αναρτήθηκε το 2021 και εκεί έχουν κατατεθεί 29.909 αντιρρήσεις, από τις οποίες δεν έχει εξεταστεί καμία!

Τρεις επιτροπές έχουν σχηματιστεί για να εξετάζουν τις αντιρρήσεις της πρώτης φάσης, ενώ άλλες δύο θα είναι αρμόδιες για τη δεύτερη φάση. Στοχος της δασικής υπηρεσίας είναι, μόλις τελειώσουν οι αντιρρήσεις της πρώτης φάσης, όλες οι επιτροπές μαζί να συνεχίσουν με τις υπόλοιπες. Η διαδικασία όμως πάσχει.

Οι επιτροπές αποτελούνται από έναν δικηγόρο που ορίζει ο οικείος δικηγορικός σύλλογος, έναν μηχανικό που ορίζει το ΤΕΕ και έναν δασολόγο της δασικής υπηρεσίας. Η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους είχε σταματήσει εντελώς τη λειτουργία των επιτροπών. Πλέον έχει υπάρξει συνεννόηση με τον δικηγορικό σύλλογο Χανίων ώστε να εξαιρεθεί από την αποχή η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι επαφίεται στους ίδιους τους δικηγόρους που συμμετέχουν το αν θα προσέλθουν ή όχι.

Είναι προφανές όμως πως, ακόμα και αν οι επιτροπές δουλέψουν… στο φουλ και «καθαρίζουν» 100 αντιρρήσεις ανά μηνα η καθεμιά – γιατί τόσο υπολογίζεται το θεωρητικό ανώτατο όριο, κι αυτό υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες – ο χρόνος που θα χρειαστεί για να εξεταστούν πάνω από 30.000 αιτήσεις, καθαρά μαθηματικά ξεπερνάει τα 5 έτη. Καθώς σε αυτό δεν υπολογίζονται τα απρόοπτα, οι άδειες και το ότι η ταχύτητα προφανώς δεν θα είναι η μέγιστη, αλλά θα είναι η ταχύτητα του ελληνικού δημοσίου, μπορεί κανείς να προβλέψει πως η διάρκεια της διαδικασίας θα ξεπεράσει τη δεκαετία.

Υποστελεχωμένη και η δασική υπηρεσία

Καθώς στις επιτροπές αυτές υποχρεωτικά συμμετέχει και ένας δασολόγος, είναι προφανές ότι η δασική υπηρεσία πρέπει να διαθέτει αρκετούς δασολόγους για τον σκοπό αυτόν. Όμως, όπως τόνισε στο zarpanews.gr η διευθύντρια Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, η υπηρεσία της πλέον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Μάλιστα, ενώ είχε ζητήσει επανειλημμένα να προκηρυχθεί θέση δασολόγου για τα Χανιά, τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί.

«Αυτόν τον μήνα φεύγουν στη σύνταξη δύο υπάλληλοι. Υπάρχει σειρά άλλων που επίσης θα συνταξιοδοτηθεί πολύ σύντομα, γιατί στην υπηρεσία μας είμαστε πολλοί σε ηλικία συνταξιοδότησης. Όμως δεν γίνεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες αν δεν έχουμε υπαλλήλους – και δεν είναι μόνο οι δασικοί χάρτες. Κάνουμε δράσεις αντιπυρικής προστασίας, συμμετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα. Για τους δασικούς χάρτες, βάσει νόμου η εισήγηση στην επιτροπή πρέπει να γίνεται από μόνιμο υπάλληλο της υπηρεσίας. Εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε τη διαδικασία, αλλά πρέπει και να έχουμε υπαλλήλους που θα μπορέσουν να το κάνουν», τόνισε η διευθύντρια Δασών.

«Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για τη στελέχωση της υπηρεσίας, έχω αγωνία για το μέλλον. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να στέλνουμε χαρτιά που θα λένε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, θέλουμε να είμαστε συνεπείς. Αν όμως δεν έρθει προσωπικό, σύντομα δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», προσέθεσε η κυρία Σκλαβάκη.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook