Τρία υλικά που έχετε στην κουζίνα σας και βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

τρία-υλικά-που-έχετε-στην-κουζίνα-σας-κ-1026929

Και ποιος δεν θέλει να έχει μια υγιή καρδιά χωρίς προβλήματα; Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει άσκηση αλλά και σωστή διατροφή αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο βήμα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, σύμφωνα μάλιστα και με τους καρδιολόγους.

Δεν αρκεί όμως η κατανάλωση των πιο δημοφιλών προϊόντων, όπως το ψάρι, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Υπάρχουν και κάποια -φαινομενικά- δευτερεύοντα προϊόντα που μπορούν να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Ο λόγος για 3 υλικά που χρησιμοποιούμε συχνά στις συνταγές μας.  Η Αμερικανίδα διαιτολόγος Αν Λουίζ Γκίτλμαν, PHD, που είναι ήδη 70 ετών και σε καλή υγεία, προτείνει να τα βάλετε άμεσα στη καθημερινή διατροφή σας.

Σκόρδο

Το σκόρδο δεν είναι απλώς ένα άρτυμα, που δίνει άρωμα στις συνταγές. Αποτελεί και πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων, καθώς περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και γερμάνιο. Παράλληλα, εμπεριέχει θείο, Βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες και διάφορα ιχνοστοιχεία. Με μια λέξη, ένα μόνο άρτυμα που έχετε στην κουζίνα σας μπορεί να σας προσφέρει πάνω από 100 χρήσιμα χημικά στοιχεία.

Όσον αφορά στη θετική του επίδραση στην καρδιακή λειτουργία, το σκόρδο βοηθά στην πρόληψη των θρομβώσεων ενώ μειώνει τη χοληστερίνη.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας; Εξαρτάται το πόσο δυνατό άρωμα σκόρδου επιθυμείτε να δώσετε στα πιάτα σας. Αν θέλετε απλώς να βάλετε το σκόρδο στη διατροφή σας σε μικρές ποσότητες, η λύση είναι το σκόρδο σε σκόνη που το βρίσκετε ακόμα και στο σουπερμάρκετ στα ράφια των μπαχαρικών. Μπορείτε να το βάλετε σε οποιαδήποτε συνταγή σε μικρή ποσότητα. Με το φρέσκο σκόρδο, η γεύση γίνεται πιο έντονη. Αν θέλετε να αρωματίσετε ελαφρά το φαγητό σας, τότε χρησιμοποιήστε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, χωρίς να τα κόψετε καθόλου. Για πιο έντονη γεύση, ψιλοκόψτε το σκόρδο με ένα μαχαίρι. Αν θέλετε ακόμα πιο δυνατό αποτέλεσμα, τότε μπορείτε να τα πολτοποιήσετε σε γουδί ή στο μούλτι.

Πιπέρι Καγιέν

Το πιπέρι καγιέν είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C , B και Ε καθώς και σίδηρο, φωσφόρο και ασβέστιο. Αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές Βιταμίνης Ε και αυτό το καθιστά ευεργετικό για την καρδιά, καθώς η βιταμίνη Ε εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Παράλληλα, όπως πολλοί θα έχετε παρατηρήσει, το καγιέν είναι ένα μπαχαρικό που προκαλεί εφίδρωση. Αυτό οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά σου σε καυτερή πιπεριά, μια ουσία που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και συντελεί στο να μη συσσωρεύονται τα λίπη από τις αρτηρίες.

Το καγιέν ταιριάζει πολύ με τα λαχανικά. Ωστόσο, αν θέλετε μια πιο τολμηρή χρήση του μπαχαρικού, είναι πολύ ωραία ιδέα να το προσθέσετε στον καφέ σας: Είναι σίγουρο ότι η μέρα σας θα ξεκινήσει δυνατά και έντονα!

Κράταιγος

Πιο άγνωστο υλικό, σε σχέση με τα δυο προηγούμενα. Αν δεν το έχετε ακούσει, είναι ευκαιρία να το εντάξετε στο διαιτολόγιό σας. Περιέχει μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών στοιχείων τόσο στα φύλλα του όσο και στα άνθη του και γι αυτόν τον λόγο προστατεύει την καρδιά με διάφορους τρόπους, κυρίως μειώνοντας τη φλεγμονή.

Ο κράταιγος χρησιμοποιούνταν από τον 1ο αι. μ.Χ. για να γιατρέψει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και να ενδυναμώσει τους μύες της καρδιάς. Χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, ο κράταιγος βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και περιορίζει τις αθηρωματικές πλάκες, μειώνει την πίεση του αίματος και διαστέλλει τα στεφανιαία αγγεία, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος και αυξάνει τη ροή του αίματος στην καρδιά. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε τον κράταιγο είναι μέσα σε τσάι.

Φυσικά όλα αυτά δεν προστατεύουν από μόνα τους την καρδιά μας αν δεν κάνουμε ισορροπημένη διατροφή και δεν ασκούμαστε με μια καλή συχνότητα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook