Τρία σημάδια που αποκαλύπτουν ότι αυτή η σχέση είναι τοξική

τρία-σημάδια-που-αποκαλύπτουν-ότι-αυτ-1611390

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε κι αυτό με τη σειρά του καθοδηγεί τις συμπεριφορές μας. Όταν βιώνουμε ένα μοτίβο τοξικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών μπαίνουμε στη λογική και την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που αισθάνονται ανικανοποίητοι -ακόμα και συναισθηματικά παραμελημένοι ή κακοκποιημένοι – στις προσωπικές τους σχέσεις.

«Μάς φαίνεται ότι όπου κι αν στραφούμε, βλέπουμε και ακούμε για ανθρώπους δυστυχείς και πληγωμένους συναισθηματικά -και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά σοβαρά- κατά την αναζήτηση της αγάπης», εξηγεί ο ψυχολόγος Jeffrey Bernstein, Ph.D. ο οποίος διεξήγαγε σχετική ανάλυση και προσθέτει:

«Αν, μάλιστα, οι τοξικές σκέψεις μετατραπούν και σε τοξικές σχέσεις, ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα βγαίνει κανείς». Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να γνωρίζει τρία χαρακτηριστικά σημάδια:

1. Η κριτική και η περιφρόνηση. Σύμφωνα με τον ερευνητή σχέσεων John Gottman, η κριτική και η περιφρόνηση μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καταστροφικές για μια ερωτική σχέση. Τα σημάδια της κριτικής και της περιφρόνησης είναι πιθανό να περιλαμβάνουν στοιχεία ειρωνείας ή σαρκασμού από τον ερωτικό σύντροφο, ενώ συγκεκριμένα η περιφρόνηση μπορεί να εκφραστεί μέσω της κριτικής του άλλου σε δημόσιο χώρο. Η ανωτερότητα επίσης αποκαλύπτει ένα περιφρονητικό, τοξικό μήνυμα. «Το να βιώνεις μια κατάσταση όπου ο άνθρωπος που αγαπάς σε περιφρονεί, σε υποτιμά και σε κριτικάρει συνεχώς είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό και ανθυγιεινό συναισθηματικά», αναφέρει ο Δρ. Bernstein.

2. Ο εγκλωβισμός στην αρνητική ενέργεια. Αισθάνεστε ότι αυτές οι λίγες ίσως φορές που συνδέεστε θετικά με τον/την σύντροφό σας δεν έχουν καμία σημασία, επειδή λίγο αργότερα κατακλύζεστε από αρνητική ενέργεια; Καταλαβαίνετε ότι οι οποιεσδήποτε υποσχόμενες θετικές αλλαγές είναι ασταθείς; Στο τέλος της ημέρας και στη μεγαλύτερη διάρκειά της, αισθάνεστε συναισθηματική κατάπτωση και μούδιασμα; Ίσως έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσετε ότι η σχέση σας είναι τοξική.

3. Σκόπιμη παραμέληση. Ενδείξεις ότι ο σύντροφός σας σάς παραμελεί αποτελεί η σιωπή του/της που σάς αφήνει ξέπνοους και χωρίς ελπίδα, το γεγονός ότι σας στερεί τη σωματική επαφή και μετά σας κατηγορεί ότι τη ζητιανεύετε, ότι κάθε φορά που προσπαθείτε να χαλαρώσετε και να διώξετε τον αρνητισμό χάνεται στις σκέψεις του ή ακόμα και το ότι αρνείται να αναζητήσει βοήθεια. Η παραμέληση αποτελεί μια ιδιαίτερα παθητικο-επιθετική μορφή τοξικότητας στη σχέση και συχνά εξελίσσεται χειρότερα με την πάροδο του χρόνου.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook