Τρία προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν στην πανδημία

τρία-προβλήματα-υγείας-που-επιδεινώθ-1250851

Το στρες, η απομόνωση και η διαταραχή της καθημερινής ρουτίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν σημαντικό κόστος στην σωματική και ψυχική μας υγεία, οδηγώντας σε αύξηση των σχετικών προβλημάτων υγείας, που ποικίλλουν από την αύξηση του βάρους μέχρι τον πόνο στον αυχένα. Τρεις ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Rush παρουσιάζουν τα προβλήματα υγείας με τα οποία έρχονται πιο συχνά αντιμέτωποι και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισής τους.

1. Παχυσαρκία

Ακόμα και πριν τον κορονοϊό, η οικογενειακή γιατρός και ειδικευμένη στην παχυσαρκία, Naomi Parrella, MD παρατήρησε μια αύξηση στους ασθενείς που ζητούν βοήθεια για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος. Ο ερχομός της πανδημίας άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής, εργασίας, άσκησης και διατροφής των περισσότερων ανθρώπων, κάποιοι εκ των οποίων είδαν αυτή την κατάσταση ως λόγο για να δεσμευτούν και να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ άλλοι ως παράγοντα που ανέτρεψε όλες τις προηγούμενες προσπάθειές τους.

Πράγματι, η μακροχρόνια διαχείριση του βάρους μπορεί να γίνει περίπλοκη. Οι άνθρωποι που είχαν χάσει βάρος αλλά η προσπάθειά τους εκτροχιάστηκε από τις συνήθειες που ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας μπορεί να αισθάνονται πως δεν έχουν πλέον κίνητρο και δεν ξέρουν πώς να επιστρέψουν στις προηγούμενες συνήθειες. Σύμφωνα με την ειδικό, όμως, ποτέ δεν είναι αργά για κάποιες αλλαγές. «Όπως κι αν είστε αυτή τη στιγμή, μπορείτε να κινηθείτε προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Επανασυνδεθείτε με τον γιατρό σας και πάρτε μέτρα για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία και να ενισχύσετε την υγεία για το σώμα σας», τονίζει η Δρ. Parella.

2. Καρδιακές παθήσεις

Ο καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο Rush, Daniel Luger, MD, παρατήρησε επίσης αύξηση στην καθιστική συμπεριφορά και στο βάρος των ασθενών του. «Τώρα που ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά και είναι πλέον σαφές ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους είναι χαμηλός, πολλοί ασθενείς μπορεί να ξεκινήσουν να επανέρχονται στους φυσιολογικούς ρυθμούς τους. Αλλά οι συνήθειες της πανδημίας ίσως να μην είναι εύκολο να αλλάξουν, ενώ ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, που ξεκίνησαν αυτή την περίοδο, μπορεί να συνεχίζονται, με αύξηση, μάλιστα, των περιστατικών το τελευταίο διάστημα», σημειώνει ο ειδικός.

Το στρες αποτελεί, επίσης, σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς έχει άμεσες συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. «Ειδικά με τον περιορισμό των κοινωνικών μας επαφών λόγω της πανδημίας, το στρες μπορεί να επιδεινωθεί, φαινόμενο το οποίο, σε συνδυασμό με την καθιστική συμπεριφορά και την ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιαγγειακής υγείας», τονίζει ο Δρ. Luger, ο οποίος προβλέπει πως οι εκδηλώσεις αυτών των συμπεριφορικών αλλαγών θα φανούν τα επόμενα 10-15 χρόνια.

3. Πόνος στην πλάτη και τον αυχένα

Τα περιστατικά πόνου στην πλάτη και στον αυχένα βρίσκονται, επίσης, σε άνοδο, λόγω της τηλεργασίας. Η Hong Wu, MD, γιατρός αποκατάστασης στο Rush Oak Brook ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε δει τόσους νέους ασθενείς να αναζητούν θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε πιο καθιστικές συμπεριφορές, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το οικιακό περιβάλλον δουλειάς να μην είναι εξίσου καλό με το φυσιολογικό εργασιακό περιβάλλον.

Επίσης, όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι περισσότερες παρεμβατικές θεραπείες διαχείρισης του πόνου διακόπηκαν, με την ειδικό να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως φάρμακα, θεραπεία στο σπίτι και άσκηση, αλλά και τρόπους ώστε το περιβάλλον εργασίας στο σπίτι να γίνει πιο εργονομικό.

  • Κάνετε καθημερινά διατάσεις, οι οποίες δεν χρειάζονται εξοπλισμό και είναι πολύ αποτελεσματικές (μην παραλείψετε τη σπονδυλική σας στήλη).
  • Ενδυναμώστε τους μύες του κορμού σας. Έχοντας ισχυρούς μύες στην κοιλιά, στην πύελο και την πλάτη μπορείτε να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη και άλλα προβλήματα.
  • Προσέχετε τη στάση σας και, όταν κάθεστε, βάλτε ένα μαξιλάρι στην καρέκλα για να υποστηρίζει την πλάτη σας.
  • Προσπαθείτε να κρατάτε τα γόνατά σας στο ίδιο ύψος με τους γοφούς σας, βάζοντας τα πόδια σας πάνω σε ένα κουτί ή ένα μαξιλάρι.
  • Όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, έχετε κάτι να υποστηρίζει τους καρπούς σας και να τους κρατά σε ουδέτερη στάση.
  • Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τα μάτια σας, οπότε δεν αναγκάζεστε να κοιτάτε πάνω ή κάτω.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook