Τρία χωριά στην ενδοχώρα της Κρήτης που αξίζει να ανακαλύψετε

τρία-χωριά-στην-ενδοχώρα-της-κρήτης-πο-1256996

Η Κρήτη είναι οι άνθρωποί της, οι οποίοι απλόχερα προσφέρουν την φιλοξενία τους στους επισκέπτες του τόπου τους. Μια φιλοξενία που γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτή στα παραδοσιακά χωριά του νησιού, που κερδίζουν και με το παραπάνω τις εντυπώσεις και τις καρδιές του κοινού. Όπως συμβαίνει και με τα τρία χωριά στην ενδοχώρα της Κρήτης που αξίζει να ανακαλύψετε.

Μαργαρίτες, Ρέθυμνο

Στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη συναντά κανείς τις Μαργαρίτες. Ένα χωριό σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Είναι γνωστό ως το χωριό των πιθαράδων, καθώς οι κάτοικοί του χρόνια τώρα ασχολούνται με την παραδοσιακή τέχνη της αγγειοπλαστικής, εμφανής σχεδόν σε κάθε γωνιά του χωριού.

Χαρακτηριστικό στοιχείο στις Μαργαρίτες τα σοκάκια γεμάτα με μεγάλες, πήλινες γλάστρες, γνωστές και ως μαργαριτσανές στάμνες, οι οποίες βρίσκονται έξω από κάθε σπίτι, ενώ κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια στους κήπους λειτουργούν ως διακοσμητικά της κάθε κατοικίας του χωριού.

Στην πλατεία του χωριού λειτουργεί το Μουσείο Κεραμικής, όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει από κοντά τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.

Αρχάνες, Ηράκλειο

Πρότυπο παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος μάλιστα έχει βραβευτεί για την οικιστική του ανάπτυξη, αποτελούν οι Αρχάνες στο νομό Ηρακλείου. Με ένα πανέμορφο και πολύχρωμο ψηφιδωτό από καλαίσθητα σπίτια, κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, βυζαντινές εκκλησίες και μουσεία με σημαντικά εκθέματα, σίγουρα ο επισκέπτης του Ηρακλείου πρέπει να περάσει και από εδώ.

Οι Αρχάνες είναι χτισμένες σε υψόμετρο 380 μέτρων στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα και εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη τους με τις όμορφες εικόνες που του προσφέρουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ έχει ανακαλυφθεί ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο, καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία με την παραγωγή κρασιού, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να παράγει εκλεκτό κρασί.

Καστέλλι Φουρνής

Από τα σχετικά άγνωστα χωριά της Κρήτης, που ωστόσο συγκαταλέγεται σε εκείνα που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Το Καστέλλι Φουρνής βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση 16 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου και συγκαταλέγεται στα πιο παλιά του νησιού, καθώς αναφορές σε αυτό γίνονται ήδη από το 1.400 μ.Χ. περίπου.

Είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του με έντονα τα ενετικά στοιχεία, που φέρνει στο νου εικόνες από την μαγευτική Βενετία -έστω χωρίς το υδάτινο στοιχείο. Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.

 

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook