Τράπεζες στα Χανιά στέλνουν πελάτες σε λογιστές χωρίς να είναι αρμόδιοι

τράπεζες-στα-χανιά-στέλνουν-πελάτες-σ-764805

Την… αναρμοδιότητά τους όσον αφορά τις αιτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την λήψη επιδοτούμενων δανείων ξεκαθαρίζουν στις τράπεζες οι λογιστές και φοροτεχνικοί των Χανίων, μετά από πολλές περιπτώσεις πελατών που παραπέπονται σε εκείνους.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων προς διευθυντές τραπεζών:

«Αρμόδιοι των καταστημάτων σας δίδουν οδηγίες στους πελάτες σας δανειολήπτες, να απευθυνθούν σε Λογιστές – Φοροτεχνικούς για να τους φτιάξουν τις αιτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την λήψη των επιδοτούμενων δανείων τους. Αναφερόμαστε στα προγράμματα επιδότησης τόκων υφισταμένων δανείων, νέων δανείων αλλά και δανείων με εγγύηση δημοσίου.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να απευθυνθείτε στους υπεύθυνους των καταστημάτων σας να ενημερώνουν τους πελάτες ότι αρμόδιοι τέτοιων υπηρεσιών δεν είναι σε καμία περίπτωση οι Λογιστές Φοροτεχνικοί αλλά οι Μελετητές ή οι Τραπεζικοί Σύμβουλοι.

Η εσφαλμένη αυτή πληροφόρηση έχει δημιουργήσει εντονότατα προβλήματα καθώς ο κλάδος των Λογιστών Φοροτεχνικών προσπαθεί να ανταπεξέλθει με όλες του τις δυνάμεις στο επιστημονικό του έργο που έχει επιφορτιστεί και το οποίο ήδη τους έχει φτάσει στα όρια τους.

Η επιφόρτιση με αντικείμενα άλλων κλάδων, πέραν του ότι, εξ αρχής, δεν είναι αποδεκτό από εμάς, περεταίρω συμβάλει και στην αποσυγκέντρωση μας από το επιστημονικό μας έργο στο οποίο εναγωνίως προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα άπειρα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε τούτο το χαώδες φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο στο οποίο προστέθηκαν και οι αφόρητες συνθήκες του Covid-19. Η πίεση από διάφορους Φορείς Ιδιωτικούς ή Δημόσιους ώστε «ο λογιστής να τα κάνει όλα» μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν ξέρω πως θα αντιμετωπίζατε εσείς το ενδεχόμενο να σας επιφορτίζαμε εμείς με φορολογικά, ασφαλιστικά ή λογιστικά καθήκοντα. Είμαστε σίγουροι ότι καταλαβαίνεται τι εννοούμε και πάντα το θέτουμε καλοπροαίρετα για να προασπίσουμε όμως τα όρια της επιστημονικότητας μας αλλά και της ίδιας της αξιοπρέπειας μας τελικά καθ’ ότι οι συνθήκες εργασίες στον κλάδο μας, όπως καλά γνωρίζεται, δεν είναι σε καμία περίπτωση ανθρώπινες και αξιοπρεπείς.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ορισμένα καταστήματα έφτασαν και στο σημείο να μας αποστέλλουν πολυσέλιδα εσωτερικά έντυπα της Τράπεζας για να τα συμπληρώσουμε εμείς (έτσι είπαν στους πελάτες μας και αυτοί μας τα προσκόμισαν λέγοντας μας ότι τους ζήτησαν από την Τράπεζα να τα φτιάξει ο λογιστής).

Κύριοι,

ο κλάδος των λογιστών είναι αυτός που θα αποστείλει σε εσάς πλήθος φορολογικών και λογιστικών δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αίτησης, δηλαδή ήδη βοηθάμε τους πελάτες μας να διεκπεραιώσουν ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας. Από πού προκύπτει όμως ότι πρέπει να αναλάβουμε και εργασίες των καταστημάτων (αναφερόμαστε στην συμπλήρωσή εντύπων σας) ή εργασίες που αφορούν Μελετητές ή Τραπεζικούς Συμβούλους;

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των αρμοδίων των καταστημάτων σας και ευελπιστούμε για μια ομαλή και γόνιμη συνεργασία πάντα με γνώμονα την παροχή ωφέλιμων υπηρεσιών στους κοινούς μας πελάτες ιδίως στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Υ.Γ. Προς εξυπηρέτησή σας, σας ενημερώνουμε ότι στο Οικονομικό Επιμελητήριο και στο Εμπορικό Επιμελητήριο υπάρχει λίστα με επαγγελματίες Μελετητές και Τραπεζικούς Συμβούλους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook