Τράπεζα της Ελλάδος: Βλέπει νέο κύμα “κόκκινων” δανείων λόγω πανδημίας

τράπεζα-της-ελλάδος-βλέπει-νέο-κύμα-1092140

Η εκτίμηση πως οι συνέπειες της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να ενταθούν το 2021, διατυπώνεται στην Έκθεση Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας αποπνέει η ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση του ιδρύματος, καθώς προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 4,2% για το τρέχον έτος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ωστόσο επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, προτείνοντας τη σύσταση μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού.

Πάντως, παρά το γεγονός πως ο λόγος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) παραμένει υψηλός έναντι του μέσου όρου στην ΕΕ, είναι σημαντικό ότι από το 2016 έχουν μειωθεί κατά 60 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, “το 2021 σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας COVID-19 και τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Η έναρξη του μαζικού εμβολιασμού υπήρξε ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά της νόσου και να επιλυθεί η υγειονομική κρίση και η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την προοδευτική εξασθένηση της πανδημίας και την επαναδραστηριοποίηση των οικονομιών. Μέχρι τότε, η πανδημία συνεχίζει να θέτει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την εκκίνηση της ανάκαμψης. Ποικίλοι παράγοντες παρατείνουν την αβεβαιότητα, διαμορφώνουν αρνητικές προσδοκίες, διαταράσσουν την οικονομική δραστηριότητα και καθυστερούν την ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα:

α) η δυσκολία ελέγχου της πανδημίας,

β) ο φόβος των μεταλλαγμένων στελεχών

γ) οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων και στην προγραμματισμένη διεξαγωγή των εθνικών εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταθέτουν την έναρξη της ανάκαμψης.

Παρ’ όλα αυτά, η ενίσχυση της διεθνούς ζήτησης και η επαύξηση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από τις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU), σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενισχύουν τις προσδοκίες για στέρεη ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από το δεύτερο εξάμηνο του 2021″.

Πηγή: libre.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook