Τους μάζεψαν τα κλαδιά για να μην κάψουν τον Ιούδα! Επιχείρηση «σκούπα» αστυνομίας και Δήμου Χανίων προκαλεί αντιδράσεις | Photos

τους-μάζεψαν-τα-κλαδιά-για-να-μην-κάψου-1672229

Διχάζει την τοπική κοινωνία το κάψιμο του Ιούδα, ένα έθιμο που συνδέεται με τις πασχαλινές παραδόσεις στα Χανιά. Μετά από οδηγία της αστυνομίας, για λόγους ασφαλείας ο Δήμος Χανίων έχει προχωρήσει σε απομακρύνσεις των κλαδιών σήμερα Μ. Σάββατο, στην Σούδα, την Χαλέπα και το Δαράτσο, χαλώντας τις προετοιμασίες των νεαρών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν πτοούνται, καθώς συλλέγουν κλαδιά από την αρχή και μάλιστα… τα κρύβουν μέχρι την ώρα της Ανάστασης. 

Στην Σούδα, το γεγονός της απομάκρυνσης των κλαδιών από τον Δήμο, έκανε γνωστό ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Κωνσταντίνος Φωκάς: 

«Με την θλίψη και την στεναχώρια ζωγραφισμένη στα μάτια τους και το παράπονο στα χείλη, είδαμε σήμερα το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής τα μικρά παιδιά στην Πάνω Σούδα, με αφορμή την κίνηση του Δήμου,και την απομάκρυνση των κλαδιών που είχαν μαζέψει για το πατροπαράδοτο έθιμο της καύσης του προδότη Ιούδα. (…)

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια,ο χώρος της καύσης του Ιούδα στην Πάνω Σούδα και την ενορία του Αγίου Νικολάου ,δεν είναι ο ενδεδειγμένος αλλά λόγω αυτής της ελλείψεως ,ο παλαιός Δήμος Σούδας ,βοηθούσε στην διατήρηση του εθίμου ,καθαρίζοντας την επόμενη μέρα τον χώρο,ώστε τα μικρά παιδιά να παίζουν και πάλι με ασφάλεια.

Η παιδική χαρά της Σούδας,είναι έτσι κι αλλιώς ένας χώρος συγκέντρωσης μικρών και μεγάλων παιδιών ,όλες τις μέρες του χρόνου,και κατά τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας γίνεται ένα πραγματικό πανηγύρι,με πάρα πολλά παιδιά,τα οποία ζούνε αυτό το γεγονός ,και είναι κρίμα να τα απαγοητεύουμε.»

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μιχάλη Τσουπάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός, εξηγώντας ότι ο Δήμος Χανίων ενεργεί μετά από κλήση της αστυνομίας. Μάλιστα, ανάλογες επιχειρήσεις «σκούπα» έγιναν σε Χαλέπα και Δαράτσο, πάντα με την παρουσία αστυνομίας. 

zarpanews.gr

8 thoughts on “Τους μάζεψαν τα κλαδιά για να μην κάψουν τον Ιούδα! Επιχείρηση «σκούπα» αστυνομίας και Δήμου Χανίων προκαλεί αντιδράσεις | Photos

  1. Τι ακριβως διχαζει ρε ζαρπα; Που η Ανασταση πχ. στην Ευαγγελιστρια εχει χιλιαδε ατομα μονο και μονο επειδη εχει Ιουδα; Σε αντιθεση με καποια αλλη του κεντρου;
    Εθιμο τοσων χρονων, που δεν θυμαμαι ποτε να δημιουργηθηκε και καποιος τραυματισμος ή προβλημα (πχ. οπως τον ρουκετοπολεμο).
    Δεν εχει τι να κανει η αστυνομια και ο Δημος… Πραγματικα τραγικοι!
    Αμα τα κλαδια βεβαια ειναι σε κανενα πεζοδρομιο μενουν για μηνες… Ο ιουδας τους εφταιξε!
    ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!
    Μονο για αυτα ειναι η αστυνομια τελικα… Παλι καλα τα κοπελακια ειναι πιο εξυπνα απο δαυτους και θα τα καταφερουν!!!
    ΟΛΗ Η ΣΟΥΔΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΟΠΕΛΙΑ!

  2. Ντροπή και μόνο ντροπή προς την απόφαση της αστυνομίας και του δήμου.
    Ελπίζω η εκκλησία έστω να είναι με το μέρος του εθίμου.
    Πάνω Σούδα κάτω Σούδα και τα άλλα μεροι έχουν γίνει τόπος έλξης τουριστών και ντόπιων για αυτό το θέαμα και το έθιμο.
    Κριμα

  3. Δε μου λέτε τι ακριβώς προάγει το… «Έθιμο»; Μή πως τη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό, τη λανθάνουσα θρησκευτικότητα που εξαργυρώνεται με τέτοιου είδους ανοησίες; Δείτε πόσοι μένουν, μετά το Χριστός Ανέστη, στη Θεία Λειτουργία με τους υπέροχους ύμνους!
    Χριστός Ανέστη συνέλληνες.

  4. Από 12 χρονών ανυπομονουσα κάθε μεγάλο Σάββατο να ξυπνήσω να παω να μαζέψω κλαδια βα τηρήσουμε το έθιμο.. Μέχρι τα 20 ποτε δεν έγινε κανένα ατυχημα ουτε κάηκε κανεις…
    Ας αφήσουμε λοιπόν τις βλακείες περι κινδυνου και τα λοιπά κι ας μάθουμε ότι ΚΥΡΙΟΣ Δήμαρχος θέλει τάξη… Θέλει να περναει η μαγκιά του…. Αν ήθελε θα άφηνε λίγα κλαδια κ ενα πυροσβεστικο για να τηρήσει ο εθιμο όπως σε τόσες πολεις….. Μπράβο Δήμαρχε… Κάνει πολυ έργο μωρε!!!!
    ΥΓ. Τον Ιουδα τον μάζεψε από την Χαλέπα, κάνε μια βόλτα κι από τα πεζδρομια της….

  5. Ευτυχώς που η περιοχή της Σούδας έχει τέτοιους «πατριώτες» Σουδιανους όπως τον «κύριο»Φωκά.20 μέρες 30-35 αλήτες ρίχνουν μέχρι και μολότωφ σε σπίτια και σκυλιά,χωρίς να σέβονται ούτε καρκινοπαθείς ούτε άτομα με πρόβλημα καρδιάς.Οποιος δε τους έλεγε να σταματήσουν η απάντηση ήταν :μπες μέσα Κω..γερε μην σε κάψουμε.Για παρέα τους τα βράδια είχαν και χόρτο μαγικό για να περνούν καλά.Να τους καλέσετε στο σπίτι σας «κύριε» Φωκά να κρατήσετε και το έθιμο ζωντανό

  6. Γιατί πρεπει να γινεται ο κακος χαμος με τις ποσοτητες των ξυλων αφου το εθυμο προσταζει να καει ο Ιουδας σε φωτια, χωρις να παιζει ρολο το μεγεθος. Τη διαφορα την κανουν τα βεγγαλικα, τα φαναρακια κλπ. Ολες οι ενοριες θα αναβαν Ιουδα, αν δεν στοχευαν στην υπερβολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook