Τους «κάρφωσε» ο Τσαβούσογλου για την τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας

τους-κάρφωσε-ο-τσαβούσογλου-για-την-1075120

Μέσω διαρροών και μετά την ανακοίνωση Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την πραγματοποίηση τριμερούς Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας. Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές.

Μέσω κυβερνητικών πηγών επέλεξε η κυβέρνηση να ενημερώσει για την πραγματοποίηση συνάντησης ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στη σκιά της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων ημερών, έπειτα από τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ήρθε αρκετή ώρα αφότου το ραντεβού είχε επιβεβαιώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με διαρροή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Το Μαξίμου αναφέρει ότι η υπεύθυνη της κυβέρνησης για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ελένη Σουρανή, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Ο Γερμανός διπλωμάτης κάλεσε και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος και έδωσε το «παρών».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, παρά μόνο επαναλαμβάνουν την γραμμή του Μαξίμου ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν.

Ο Τσαβούσογλου έβγαλε το… ρεπορτάζ

Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση για τη συνάντηση από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε για την τριμερή στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του, σήμερα το μεσημέρι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε ραντεβού στο Βερολίνο και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο.

Γνωρίζετε ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται με τη σειρά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσίευσε πρώτα την κυβερνητική διαρροή και μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, παρότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε μιλήσε αρκετές ώρες νωρίτερα.

«Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος. Με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».

Ναι μεν αλλά από Δένδια

Για την τριμερή ρωτήθηκε σήμερα το βράδυ και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Star παρέπεμψε στην σχετική ενημέρωση κυβερνητικών πηγών και είπε πως είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων, διαμηνύοντας μέχρι εκεί όμως. «Αν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω»

Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης;

Η εν κρυπτώ αυτή διπλωματική κίνηση, όμως, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι συζητήθηκε στην τριμερή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για μυστική συνάντηση, την ώρα που βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. «πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες».

Χαιρετίζει μεν την αλλαγή στάσης από τον πρωθυπουργό, όμως τον καλεί να ενημερώσει την αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία.

Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό.

Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Αδιανόητη η μυστική διπλωματία

To Κίνημα Αλλαγής, με σχόλιο του γραφείου Τύπου επικρίνει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και ζητάει άμεση ενημέρωση.

Συγκεκριμένα σχολιάζει: «Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει, ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση».

Πηγή: efsyn.gr

One thought on “Τους «κάρφωσε» ο Τσαβούσογλου για την τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook