Τούρτα σοκολάτα κάστανο
Συστατικά
Για τα παντεσπάνια
- 400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 5 αυγά, μεσαία
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 90 γρ. κακάο
- βούτυρο, για τη φόρμα
- κακάο, για τη φόρμα
Για τη γέμιση
- 400 γρ. κάστανα, βρασμένα
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. νερό
200 γρ. κουβερτούρα
30 γρ. κονιάκ
250 γρ. σαντιγί
Για το σερβίρισμα
- κάστανα, γλασέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα παντεσπάνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, 1 κ.σ. από το αλεύρι και τα αβγά ένα ένα. Προσθέτουμε το επόμενο αβγό μόλις απορροφηθεί το προηγούμενο.
- Βάζουμε τη βανίλια το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το τζίντζερ, την κανέλα, το κακάο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε στο μίξερ και χτυπάμε για 15 δευτερόλεπτα.
- Βουτυρώνουμε και κακαώνουμε 3 φόρμες 20 εκ. με λαδόκολλες στη βάση τους.
Μοιράζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε τα κάστανα, τη ζάχαρη, το νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του νερού και να μείνει περίπου 1 εκ.
- Μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, το κονιάκ και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα.
- Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Βάζουμε το 1/3 από τη σαντιγί στον πουρέ του κάστανου και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για να μην πέσει ο όγκος της.
Για τη σύνθεση
- Τοποθετούμε στο σκεύος σερβιρίσματος το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε το 1/3 από την κρέμα.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα δύο παντεσπάνια και την υπόλοιπη κρέμα.
- Σερβίρουμε με τα κάστανα γλασέ.