Τουρκική κλιμάκωση με τον απόπλου του Oruc Reis – Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τον Μισέλ

τουρκική-κλιμάκωση-με-τον-απόπλου-του-or-1105119

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει στη ρητορική των προκλήσεων και της έντασης και αποφάσισε να βγει ξανά το Oruc Reis για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου, ωστόσο για ακόμα μία φορά η ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα.

Με αντι-NAVTEX και με σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μάλιστα η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται πως ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επιστρέψει από την Πορτογαλία προκειμένου να ενημερωθεί για τις τουρκικές κινήσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα το μεσημέρι.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον κ. Μισέλ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο, είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο Παναγιωτόπουλος

Την ίδια στιγμή, εσπευσμένα θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, λόγω της νέας τουρκικής προκλητικότητας με τη NAVTEX. Ο υπουργός Αμυνας κρίθηκε αναγκαίο να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Η NAVTEX και ο απόπλους του Oruc Reis

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε και σε προκλητική ανάρτηση στο Τwitter.

Στην Ανατολική Μεσόγειο θα πλέει από σήμερα και ως τις 22 Οκτωβρίου και πάλι το Oruc Reis, καθώς η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX. Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από την Αττάλεια αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες νότια του Καστελλόριζου, συνεχίζοντας τις έρευνες στην περιοχή, σε μία ακόμη προκλητική κίνηση της Τουρκίας, λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών. Το Oruc Reis θα συνοδεύουν τα πλοία Ataman και Cengiz Han.

Η φιλοκυβερνητική Sabah αναφέρει πως το Oruc Reis θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας τις έρευνες στην περιοχή.

ΥΠΕΞ για νέα τουρκική NAVTEX: Συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή

Νέες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η νέα παράνομη Navtex της Αγκυρας κοντά στο Καστελλόριζο, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex το ερευνητικό πλοίο Oruc Reic θα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο από σήμερα έως τις 22 Οκτωβρίου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του Oruc Reis. Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πέτσας: Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της

«Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο που θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση μετά τις τελευταίες προκλήσεις.

«Η στρατηγική μας δεν αλλάζει αλλά οι τακτικές κινήσεις μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες. Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστευαν ότι η Τουρκία εννοεί όσα έλεγε πριν την Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, διαψεύστηκαν. Με τις ενέργειές της σε Βαρώσι και Αιγαίο κάνει το αντίθετο από όσα την καλούσαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου. Πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση της έντασης. Ο Πρωθυπουργός λαμβάνει πρωτοβουλίες τις οποίες θα δείτε τις επόμενες μέρες», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας. «Είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης – 16ης Οκτωβρίου», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook