Τουρκία: Ποιες κυρώσεις ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

τουρκία-ποιες-κυρώσεις-ετοιμάζει-η-ευ-855503

Κατάλογο με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για την απόφασή της να κάνει νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζει η ΕΕ και μπορεί να συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον θα απαγορευθεί ο δανεισμός κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε παράνομη γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, πριν από τη σημερινή έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.

Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου, απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook