Τουρκία: Με τα χρήματα που αγόραζες αυτοκίνητο τώρα παίρνεις… iPhone 14

τουρκία-με-τα-χρήματα-που-αγόραζες-αυτ-1522326

Μία αποκαλυπτική ανάρτηση σχετικά με τον αλματώδη πληθωρισμό στην Τουρκία έκανε ο Τούρκος ανταποκριτής του «The Economist», Piotr Zalewski.

Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε μία φωτογραφία όπου φαίνεται ξεκάθαρα η εκρηκτική άνοδος των τιμών στα αγαθά της γειτονικής μας χώρας τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο ανταποκριτής, με τα χρήματα που οι Τούρκοι πολίτες μπορούσαν πριν από επτά χρόνια να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, πλέον μπορούν να αγοράσουν μόνο ένα κινητό.

Στην εικόνα βλέπουμε ένα αυτοκίνητο μάρκας «Volgswagen» (Golf), το οποίο σύμφωνα με τον Zalewski κόστιζε 55.000 τουρκικές λίρες το 2015. Επτά χρόνια μετά, το νέο κινητό «iPhone 14 Pro Max» κοστίζει 57.199 τουρκικές λίρες.

Η φωτογραφία συνοδεύεται με μία λεζάντα που αναγράφει: «Πληθωρισμός στην Τουρκία. Πριν από επτά χρόνια, 55.000 μπορούσαν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο. Σήμερα, με αυτό το ποσό μπορείς να πάρεις ένα τηλέφωνο».

Δείτε την ανάρτηση:

Η παραπάνω δημοσίευση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να συμφωνούν με το δημοσιογράφο και άλλους να εκφράζουν αντιρρήσεις.

«Οι φόροι τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τις ηλεκτρικές συσκευές έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία 7-10 χρόνια. Ο φόρος για ένα τηλέφωνο φτάνει σχεδόν στο 50% της αρχικής τιμής του. Οι τιμές των αυτοκινήτων επίσης αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με το αρχικό ποσό που τα πουλάει ο παραγωγός», έγραψε ένας χρήστης.

Από την άλλη, ορισμένοι θεώρησαν ότι η σύγκριση αυτή ήταν ανώφελη, καθώς ο βασικός μισθός στην Τουρκία έχει πολλαπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 7 χρόνια, επομένως η αυξημένη αυτή τιμή δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα την αγοραστική δύναμη του πολίτη.

«Όχι, ο κατώτατος μισθός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 7 χρόνια, επομένως εκεί που χρειαζόταν να αποταμιεύσεις τους μισθούς ενός περίπου έτους για να αγοράσεις το αυτοκίνητο, τώρα χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από δύο», έγραψε ένας άλλος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 80% στο διάστημα ενός έτους για τον Αύγουστο του 2022.

Πρόκειται για επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί από το 1998, με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας να είναι πρωτοφανής για τον 21ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook