Τουρκία: Λάδι με το ποτήρι, πελτέ με την κουταλιά – Καταρρέει η οικονομία

τουρκία-λάδι-με-το-ποτήρι-πελτέ-με-την-1199917

Βαθαίνει η φτώχεια στην Τουρκία, όπου οι χειρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθούν να διαλύουν την οικονομία. Η κατάσταση στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα της γείτονος είναι πλέον τραγική, με εκατομμύρια πολίτες να δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να καρατομήσει τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, δέκα ημέρες μετά από την απόλυση του επικεφαλής της, έπληξε εκ νέου την ήδη κατακρημνισμένη τουρκική λίρα.

Κατόπιν, ο Ερντογάν απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να καταθέσουν χρυσό και συναλλάγματα στην τράπεζα προκειμένου, όπως υποστήριξε, να κερδίσουν τόσο αυτοί από τα επιτόκια που θα λάβουν όσο και οι τράπεζες από τις καταθέσεις, ώστε να κινηθεί η οικονομία:

«Ανεξάρτητα από την προέλευση, το χρώμα ή την πεποίθησή του καθενός απευθύνω και πάλι έκκληση από εδώ. Ελάτε και επενδύστε στην Τουρκία. Όσοι επένδυσαν χθες στη χώρα μας, σήμερα αποκομίζουν τους καρπούς μιας αναπτυσσόμενης αγοράς και των κερδών της», δήλωσε.

«Όσοι επενδύσουν σήμερα, σύντομα θα αποκομίσουν κέρδη. Επαναλαμβάνω την έκκληση στους πολίτες μας να καταθέσουν το χρυσό και το συνάλλαγμα, που διαθέτουν στα σπίτια τους, την εθνική μας περιουσία, προς όφελος της οικονομίας μας», προσέθεσε.

H δημοφιλία του Ερντογάν φαίνεται να υποχωρεί μέρα με τη μέρα, την ώρα που οι κάμερες καταγράφουν θλιβερές εικόνες.

«Έτσι δίνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Για παράδειγμα, όσοι ζητάνε 0.05 ευρώ, 0.1 λεπτά του ευρώ, 0.2 λεπτά ευρώ, εμείς τους δίνουμε», δηλώνει ο μανάβης και ρίχνει μια κουταλιά πελτέ σε μια διαφανή μεμβράνη και συνεχίζει βάζοντας ένα ποτήρι λάδι σε πλαστικό ποτήρι.

«Ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός, αγοράζει το λάδι», προσθέτει, βλέποντας και τα δικά του εισοδήματα να εξανεμίζονται. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι υποτιμούν ολοένα και περισσότερο την τουρκική οικονομία, βάζουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτήν την κατρακύλα.

Το τελευταίο «καρφί» έρχεται από τον οίκο Fitch, ο οποίος κρίνει ως αναξιόπιστη την πολιτική Ερντογάν και τα υψηλά επιτόκια που επιθυμεί να διατηρήσει στο τουρκικό νόμισμα.

«Η κατάρρευση της λίρας στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα των λάθος χειρισμών του Ερντογάν, ο οποίος δεν φαίνεται να μπορεί να τερματίσει τον κατήφορο της οικονομίας», τονίζει ο Τούρκος αναλυτής Τσενγκίζ Ακτάρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Επισημαίνει πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν, που τους ζητεί να καταθέσουν τα χρήματά τους για να βοηθήσουν την οικονομία και αυτό μπορεί να επιφέρει capital controls στην Τουρκία. Eκτιμά πως όσα κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μέτωπο της οικονομίας μπορεί να προκαλέσουν το πολιτικό τέλος του.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook