Τουρισμός – Πάσχα: Δυνατή εκκίνηση της σεζόν για τους νησιωτικούς προορισμούς – Θετικές οι προοπτικές για το Μάιο

τουρισμός-πάσχα-δυνατή-εκκίνηση-της-1430018

Τα νησιά των Κυκλάδων και η Κρήτη φαίνεται να πρωταγωνίστησαν το Πασχαλινό τετραήμερο από άποψη τουριστικής κίνησης. Έτσι, προορισμοί όπως τα Χανιά, με περίπου 30.000 επισκέπτες (με βάση στοιχεία αεροπορικών και ακτοπλοϊκών αφίξεων), το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και ο ‘Άγιος Νικόλαος, με σημαντικούς επίσης αριθμούς αφίξεων, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Μήλος, η Ρόδος και η Σαντορίνη και βέβαια η Κέρκυρα είχαν την τιμητική τους με πληρότητες στα αστικά ξενοδοχεία που έφτασαν και το 70-90% κατά περίπτωση.

Για τους, δε, ορεινούς προορισμούς η εικόνα ήταν μεν θετική, όχι όμως όσο αναμενόταν, καθώς ως φαίνεται πιο πολλοί προτίμησαν τη “βόλτα στη θάλασσα”. “Καλά πήγαμε αν και περιμέναμε κάτι καλύτερο” ανέφερε μιλώντας στο Reporter.gr ιδιοκτήτης ξενώνα στη Λίμνη Πλαστήρα αποτυπώνοντας την πραγματικότητα των ημερών. Με βάση αναφορές οι πληρότητες σε ανάλογους προορισμούς κινήθηκαν μέχρι το 60%. Βέβαια και πάλι ειδικά για τα χειμερινά θέρετρα, με τα κόστη ενέργειας στα ύψη και τη χρονιά “κουτσουρεμένη” λόγω της πανδημίας ακόμη κι ένα καλό τριήμερο δε σώζει την κατάσταση, ειδικά όταν ακόμη βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό στον εγχώριο τουρισμό και όχι τόσο στον εισερχόμενο.

Να σημειωθεί ότι οι νησιωτικοί προορισμοί ήδη βλέπουν τις εισερχόμενες ροές να ανεβαίνουν σταδιακά με τον Μάιο να φαντάζει, ειδικά για Κρήτη, Ιόνια και Δωδεκάνησα, αρκετά καλός με μέσες πληρότητες στο 50%, με τα πολυτελή resort να έχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Βέβαια σημαντικός παράγων για την καλή αυτή εκκίνηση είναι και οι παραδοσιακά καλές τιμές που υπάρχουν για αυτήν την περίοδο και λειτουργούν ως “μαγνήτης” των ρεκτών της “χλιδάτης” ξενοδοχίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σε γενικές γραμμές πάντως υπάρχει μια γενικότερη, συγκρατημένη μεν, αλλά αισιοδοξία δε ότι η χρονιά θα πάει καλά καθώς μάλιστα ο πόλεμος δε φαίνεται να επηρεάζει την κατάσταση και τη ζήτηση. Βέβαια ο πληθωρισμός είναι ένας σημαντικός “αστερίσκος” που μάλιστα σε αγορές, βασικές για την Ελλάδα, όπως η Γερμανική μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, αντίθετα με άλλες όπως η Βρετανική που δείχνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις.

Η ανάκτηση, ωστόσο, του 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων του 2019 παραμένει το βασικό σενάριο για το οικονομικό επιτελείο, που “ποντάρει” πολλά σε σχέση με τα έσοδα στην τουριστική οικονομία.

«Μετά το σοκ της εισβολής στην Ουκρανία η ζήτηση για την Ελλάδα ανακάμπτει εντυπωσιακά. Δεδομένη η απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία όμως θα καλυφθεί από άλλες αγορές. Διαφαίνονται τουριστικά έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019. Αν το πετύχουμε, θα είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sani/Ikos και επίτημος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί ήταν και οι προβλέψεις της Eurobank που έγιναν προ εβδομάδων στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος προνομίων «Business Banking Τουρισμός» της Τράπεζας. Βάσει αυτών, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταγράψει φέτος 20,7 εκατ. ταξιδιωτικές αφίξεις, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τα 14,7 εκατομμύρια του 2021, αλλά αρκετά μικρότερος από τα 31,3 εκατ. αφίξεις που κατέγραψε η χώρα την προ πανδημική χρονιά του 2019. Από άποψη άμεσων εσόδων, η τράπεζα προέβλεψε ότι θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 15 δισ. ευρώ φέτος, αριθμός και πάλι υψηλότερος από τα έσοδα του 2021(10,65 δισ.) αλλά χαμηλότερος σε σχέση με τα 18 δισ. ευρώ του 2019.

Με βάση τις συγκεκριμένες προβλέψεις, παρότι οι αφίξεις θα ανακάμψουν κατά 60% περίπου σε σχέση με το 2019 (πέρυσι ανέκαμψαν κατά 46,9% σε σχέση με το 2019) τα έσοδα αναμένεται να ανακάμψουν κατά 85% περίπου, σε σχέση με την χρυσή προ πανδημική χρονιά, κυρίως χάρη στην αύξηση της μέσης δαπάνης, η οποία παρατηρήθηκε ήδη από πέρυσι κι αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι από τους επισκέπτες της χώρας μας κατέγραψε διψήφια αύξηση της τάξης του 18,1%, φθάνοντας το 2021 τα 688,9 ευρώ από τα 583,2 ευρώ του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της Eurobank για τις τουριστικές εισπράξεις της φετινής χρονιάς συμβαδίζουν με αυτές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, που “βλέπει” έσοδα 15 δισ. ευρώ από τον τουρισμό, ποσό που αντιστοιχεί στο 80%-85% αυτών του 2019.

Οι μέχρι τώρα επιδόσεις

Υπενθυμίζεται, δε, ότι βάσει των αεροπορικών αφίξεων, το Σαββατοκύριακο 16-17/4, του Καθολικού Πάσχα, η κίνηση από το εξωτερικό ήταν αυξημένη τόσο για την Αθήνα όσο και για άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας με προέλευση των τουριστών από τις βασικές αγορές μας δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα τα νούμερα (ποσοστά πληρότητας πτήσεων) πλησίασαν τα επίπεδα του 2019, με τις διαθέσιμες θέσεις βέβαια να υπολείπονται σε σχέση με την προπανδημική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ την πρώτη εβδομάδα του μήνα οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την χώρα μας έφτασαν τις 270.604 ενώ μια εβδομάδα αργότερα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 13,5% φτάνοντας τις 307.061. Αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 13%, καταγράφουν οι προγραμματισμένες θέσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα και τον υπόλοιπο μήνα, φτάνοντας την εβδομάδα 18-24 Απριλίου τις 346.916 και την εβδομάδα 25 Απριλίου με 1 Μαΐου τις 393.480.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στο 85% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων που ήταν ανοιχτά τον Μάρτιο, η μέση πληρότητα έφτασε στο 38,4%, ποσοστό υψηλότερο έναντι του Φεβρουαρίου και του Ιανουαρίου που η πληρότητα έφτανε το 30% και 22,7% αντίστοιχα. Εξίσου ανοδικά κινήθηκε και η μέση τιμή δωματίου η οποία έφτασε τον Μάρτιο τα 53 ευρώ από τα 47 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο κι από τα 45 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook