Του γάμου τα ευτράπελα! – Δυναμικά αλλά και με ζόρια επιστρέφουν οι γάμοι στα Χανιά μετά από δυο χρόνια πανδημίας

του-γάμου-τα-ευτράπελα-δυναμικά-αλλά-1443186

Δυναμικά επιστρέφουν οι γάμοι στα Χανιά μετά από δυο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Φέτος, θα γίνουν γάμοι που ακυρώθηκαν τις χρονιές 2020-2021, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια ζήτηση σε κέντρα διασκέδασης, οίκους νυφικών, ανθοπωλεία και φωτογράφους.

Οι επιχειρηματίες των Χανίων που εμπλέκονται άμεσα στην βιομηχανία του γάμου, κάνουν λόγο για μια καλή χρονιά, με κρατήσεις που φτάνουν μέχρι Νοέμβριο – Δεκέμβριο ωστόσο δεν διστάζουν να αναφερθούν και στα προβλήματα της εποχής που δεν είναι άλλα από την ακρίβεια και την έλλειψη προσωπικού.

En kipo Garden CenterΝυφικά

«Όγκος τριών χρόνων συμπυκνωμένος σε έναν»

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν γάμο έχουν οι νύφες και το νυφικό που θα φορέσουν.

Οι ιδιοκτήτες οίκων νυφικών μιλώντας στο zarpanews.gr, τόνισαν πως φέτος υπάρχει τεράστια ζήτηση ακόμη και τις καθημερινές.

«Φέτος δεν προλαβαίνουμε να αναπνεύσουμε. Όγκος τριών χρόνων συμπυκνωμένος σε έναν. Οι γάμοι ξεκίνησαν δυναμικά 30 Απριλίου, από Δευτέρες μέχρι Κυριακές. Γίνεται χαμός και με γάμους και με βαπτίσεις», δήλωσε στο zarpanews.gr η ιδιοκτήτρια του οίκου νυφικών «Πολέντας», Ειρήνη Πολέντα.

Η ιδιοκτήτρια του οίκου νυφικών «Γραμμή και Σύνθεση» Βάσω Κατερουδάκη, η οποία αναλαμβάνει και τις διακοσμήσεις μυστηρίων και εκδηλώσεων, επεσήμανε πως «η περίοδος των γάμων ξεκινά πολύ καλά, με μεγάλη ζήτηση μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Οι βαπτίσεις όμως πάνε ακόμα καλύτερα. Δεν γίνεται να παραβλέψουμε και τα ευτράπελα που προέκυψαν από την πανδημία, όπως το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια ακύρωσαν εντελώς τον γάμο τους, άλλα πάλι χώρισαν, κάποιες νύφες δεν ήθελαν το ίδιο νυφικό με αυτό που είχαν κλείσει πέρσι και πρόπερσι διότι το θεωρούν παλιό, άλλες το θεώρησαν γρουσουζιά και ακύρωσαν την κράτηση».

«Μετά από μια καλή παύση που κάναμε, φέτος αναμένεται να πάμε καλά», δήλωσε η ιδιοκτήτρια του οίκου νυφικών «Τσάτσας», Κυριακή Τσάτσα, συνεχίζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι γίνονται γάμοι ακόμη και τις καθημερινές ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα ζευγάρια δυσκολεύονται με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ωστόσο, σε σχέση με άλλες χρονιές, η ενοικίαση του νυφικού δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Στο μεταξύ, η ιδιοκτήτρια του οίκου νυφικών «Χαρά», Χαρά Κρασαδάκη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλά ζευγάρια ακύρωσαν τον γάμο τους και φέτος με αποτέλεσμα οι νύφες να ακυρώνουν και τις κρατήσεις των νυφικών που είχαν παραγγείλει.

Γάμοι από αναβολή σε αναβολή 

Για το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα τον γάμο τους, ο οποίος ακυρώθηκε ελέω κορονοϊού, μίλησε ο ιδιοκτήτης της ίδιας επιχείρησης, Χρήστος Τσάτσας. «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που ακόμη δεν έχει μεταφέρει τον γάμο του, εξαιτίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν τώρα».

Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια του οίκου νυφικών «Λουκία», Λουκία Λιονάκη, επεσήμανε πως «η σεζόν ξεκινά πολύ δυναμικά. Είναι γεμάτη τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο σίγουρα. Όλα πηγαίνουν με καλούς ρυθμούς. Υπάρχουν και ζευγάρια που οργανώνουν τον γάμο τους μέχρι τελευταία στιγμή. Δυο χρόνια είμασταν με μηδέν τζίρο. Φέτος θα πάει καλά.».

Κέντρα Διασκέδασης – Δεξιώσεων

Βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το γλέντι του γάμου, είναι να έχει γίνει κράτηση αρκετούς μήνες πριν στο κέντρο διασκέδασης της αρεσκείας του κάθε ζευγαριού. Η πανδημία δημιούργησε μια χαοτική κατάσταση στις λίστες των μαγαζιών, μιας και πολλά ζευγάρια ακύρωναν αλλά και ξαναπρογραμμάτιζαν τον γάμο τους αρκετές φορές. Ωστόσο φέτος, όλα αλλάζουν, λόγω της ακρίβειας, με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια αλλά και επιχειρηματίες να έρχονται σε δύσκολη θέση με αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Οι επιχειρηματίες εστίασης και οι ιδιοκτήτες κέντρων δεξιώσεων στα Χανιά, κάνουν λόγο για μια καλή σεζόν με μεγάλη ζήτηση αλλά και με δυσκολίες. Αγκάθια για τους επιχειρηματίες αποτελούν η ακρίβεια αλλά και η έλλειψη προσωπικού. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να αλλάξουν την προσφορά που είχαν συμφωνήσει με τα ζευγάρια δυο χρόνια πριν, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε το κόστος στις πρώτες ύλες, η πλειοψηφία αυτών προχωρά σε αύξηση των τιμών.

Ο Δημήτρης Τσακίρης, ιδιοκτήτης του κέντρου δεξιώσεων «Νερατζιά», έκανε λόγο για μια καλή σεζόν, τονίζοντας παράλληλα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει:« Υπάρχει μεγάλη ζήτηση επειδή οι γάμοι πήγαν πίσω στην πανδημία, ωστόσο αυτή τη στιγμή μέχρι και τον Ιούνιο η κίνηση εξελίσσεται ομαλά. Από τον Ιούλιο και μετά έχουμε κρατήσεις και τις καθημερινές. Πάντα εμείς πηγαίνουμε μέχρι και το Νοέμβριο. Έχουμε όμως θέμα με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό αλλά και με το προσωπικό, δεν βρίσκουμε χέρια να δουλέψουν».

Στο μεταξύ, και ο ιδιοκτήτης του κτήματος «Sapel» και του κέντρου δεξιώσεων «Πορτοκάλι» Κυριάκος Παπασηφάκης τόνισε πως φέτος η μεγάλη ζήτηση είναι γιατί θα γίνουν οι γάμοι του 2020. Θα γίνονται και καθημερινές όχι όμως πολλές. Οι γάμοι πλέον θα είναι πιο μικροί, με ανώτερο αριθμό 400- 500 άτομα λόγω της ακρίβειας. Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να μην τα ωραιοποιούμε. Πολλά ζευγάρια φοβούνται να καλέσουν περισσότερο κόσμο για να μην «μπουν μέσα»».

Για τεράστια ζήτηση μίλησε και ο ιδιοκτήτης του κέντρου «Ευτυχία Palace», Μανώλης Γεραιδουδάκης: «Είναι τεράστια η ζήτηση. Θα είναι μια καλή χρονιά. Είμαστε αισιόδοξοι. Παρά τις αυξήσεις, εμείς δεν μπορούμε να τις μεταφέρουμε στον πελάτη. Μέχρι τον Σεπτέμβριο όλες οι Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα είναι κλεισμένα. Θα γίνουν και γάμοι καθημερινές αλλά θα είναι λίγες Τετάρτες».

Για μια δυναμική χρονιά έκανε λόγο και ο ιδιοκτήτης του κτήματος «Αλκυών» Παναγιώτης Παρασκάκης: «Η χρονιά ξεκίνησε από Δευτέρα του Πάσχα και συνεχίζει δυναμικά. Ο κόσμος μετά από δυο χρόνια πανδημίας, που ήταν όλοι πιεσμένοι, το περιμένει αυτό, θέλουν πολλοί φέτος να κάνουν τον γάμο τους, θέλουν επίσης να ξεσκάσουν. Ιδιαίτερα στους εξωτερικούς χώρους, ο κόσμος είναι πιο άνετος. Αν δεν τύχει κάτι, η χρονιά θα είναι καλή και για τον κόσμο και για τους επαγγελματίες. Υπάρχει ζήτηση και Δευτέρες και Τετάρτες και Πέμπτες, από αρχές Ιουνίου μέχρι  τέλη Σεπτεμβρίου. Έχουμε μιλήσει και με τον Σύλλογο και πρέπει να αυξήσουμε λίγο τις τιμές λόγω των ανατιμήσεων και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Αυτό σημαίνει για τον πελάτη 1-2 ευρώ παραπάνω, για να ορθοποδήσουμε και να μοιραστούμε τη ζημιά, γιατί όλοι είμαστε καταναλωτές και αυτό το γνωρίζουν τα ζευγάρια».

En Kipo Garden Center

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του κέντρου «Έσπερος» Μιχάλης Πιπεράκης, τόνισε πως από τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν ακυρώσεις για τους γάμους που είχαν προγραμματιστεί Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο: «Ο κόσμος λόγω μέτρων ήταν διστακτικός. Πολλοί ακύρωσαν τον γάμο τους και τον μετέφεραν για του χρόνου. Εμείς έχουμε Σαββατοκύριακα κενά. Τα πράγματα είναι μέτρια. Φοβόμαστε ενδεχόμενο κλείσιμο λόγω covid από Σεπτέμβριο. Έχουμε πρόβλημα και με τις ανατιμήσεις. Οι τιμές αναμένεται να προσαρμοστούν».

«Μειώνουν τους καλεσμένους λόγω ακρίβειας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιδιοκτήτης της «Λιμνούπολης», Μιχάλης Ιωσηφίδης, ο οποίος  αναφέρθηκε στην ζήτηση που υπάρχει και ταυτόχρονα στην αύξηση του κόστους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα ζευγάρια να μειώνουν τον αριθμό των καλεσμένων: «Γάμοι και βαπτίσεις γίνονται και καθημερινές. Όλοι οι χώροι στα Χανιά είναι γεμάτοι και πλήρεις. Τα μεγάλα μαγαζιά στα Χανιά είναι έξι – επτά. Εγώ έχω σχεδόν όλα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα κλεισμένα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Είχαμε δώσει άλλες τιμές πριν δυο χρόνια. Φέτος το κοστολόγιο αυξήθηκε κατά 30-35% σε σχέση με το 2020, ωστόσο στον πελάτη μεταφέρεται 15-20%. Χαρακτηριστικό της ακρίβειας είναι ότι ενώ αγόραζα το ηλιέλαιο για παράδειγμα, 12 ευρώ τα 12 λίτρα, τώρα το αγοράζω 36. Οι περισσότεροι μειώνουν τον αριθμό των καλεσμένων. Στο εγγύς μέλλον δεν θα μπορούν πρακτικά να γίνονται γάμοι άνω από 150 άτομα για οικονομικούς λόγους. Φέτος, είχα δυο ακυρώσεις».

Photo by En Kipo Garden Center

Ανθοπωλεία

Διπλάσιο φόρτο εργασίας φαίνεται πως θα έχουν φέτος και οι ανθοπώλες στα Χανιά, λόγω των γάμων που μεταφέρθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όσον αφορά το κόστος της διακόσμησης, αυτό έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του κάθε ζευγαριού. Αυτό δήλωσαν μιλώντας στο zarpanews.gr ιδιοκτήτες ανθοπωλείων στα Χανιά:

«Θα γίνονται γάμοι ακόμα και τις καθημερινές» τόνισε μεταξύ άλλων η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου «Εν Κήπω» Ελένη Μπολάκη: «Επειδή οι περισσότεροι έχουν περιορίσει τους καλεσμένους, κάνουν κάτι ιδιαίτερο, είναι αναλόγως όπως το έχει ονειρευτεί ο καθένας».

«Πράγματι φέτος η ζήτηση είναι μεγάλη γιατί πήγαμε πίσω 2-3 χρόνια. Γίνεται χαμός λόγω αυτής της καθυστέρησης. Τεράστια ζήτηση και σε γάμους και σε βαπτίσεις.  Η διακόσμηση γίνεται όπως την έχουν ονειρευτεί, είναι μια προσωπική στιγμή που ο καθένας θέλει να ζήσει», δήλωσε η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Sempolia, Ελένη Βερναδάκη.

Και ο ανθοπώλης Χάρης Δαράκης, μιλώντας στο zarpanews.gr, επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω της καθυστέρησης που προέκυψε από τον κορονοϊό: «Τώρα όλοι οι γάμοι είναι ντόπιοι, όλοι Έλληνες. Από Σεπτέμβριο θα έχουμε και γάμους Κινέζων και Πολωνών. Η διακόσμηση έχει να κάνει με την κουλτούρα του καθενός. Άλλοι ζητάνε περίεργα πράγματα διαθέτοντας 200 ευρώ για ένα γάμο που κοστίζει 20.000 ευρώ, θέλουν χλιδή χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πρέπει όμως να το εξηγούμε στους πελάτες, διότι υπάρχουν άνθρωποι του χώρου που έχουν καταστραφεί επειδή έκαναν ότι ήθελε ο πελάτης αλλά σε πολύ χαμηλές τιμές».

«Υπάρχει ζήτηση. Ο κόσμος όμως έχει πολλά ζόρια, τα πράγματα έχουν ακριβύνει αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές. Η διακόσμηση γίνεται ανάλογα τα γούστα. Φέτος όμως η αλήθεια είναι ότι τα θέλουν πιο απλά», δήλωσε η Δήμητρα Χαβρεδάκη, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου «Κέντια».

Φωτογράφοι

Τρέχουν και δε φτάνουν και οι φωτογράφοι στα Χανιά, οι οποίοι καλούνται να απαθανατίσουν μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής των ζευγαριών. Είναι εκείνοι, οι οποίοι είναι δίπλα στο ζευγάρι από την ώρα της προετοιμασίας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες που διαρκεί συνήθως το γλέντι και οι οποίοι ζουν από κοντά την αγωνία αλλά και τη συγκίνηση της ημέρας. Οι φωτογράφοι αποτυπώνουν τα συναισθήματα σε εικόνες, που στο τέλος θα κρατήσουν τις αναμνήσεις ζωντανές μέσα από την καλλιτεχνική τους ματιά, δίνοντας στους νιόπαντρους τα φωτογραφικά άλμπουμ του γάμου τους.

Ο γνωστός φωτογράφος Μιχάλης Χαιρέτης (Cheretis Photography), μιλώντας στο zarpanews.gr, είπε πως η διετία της πανδημίας ήταν δύσκολη και φέτος θα γίνουν πολλοί γάμοι, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και μεταφέρθηκαν: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αν μας αφήσει ο covid θα φτάσουμε μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Θα γίνουν γάμοι ακόμα και καθημερινές, κυρίως Τετάρτες και Πέμπτες, όχι πολλές αλλά αρκετές σε σχέση με άλλες χρονιές». Ο Μιχάλης Χαιρέτης δεν δίστασε να αναφερθεί και στις δυσκολίες του κλάδου που επηρεάστηκε από την πανδημία, «Τα δυο προηγούμενα χρόνια οι φωτογράφοι ασχολήθηκαν εκτός των γάμων και με άλλους τομείς στη φωτογραφία και αυτό ήταν που μας κράτησε ζωντανούς».

Και ο καταξιωμένος φωτογράφος Πέτρος Παττακός τόνισε πως «φέτος υπάρχουν πολλοί γάμοι γιατί είναι αυτοί που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή. Μπήκαν και καινούριοι γάμοι και όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα πάει καλά και υπάρχουν κρατήσεις και αναμένεται να τραβήξει μέχρι το Νοέμβριο. Είναι ευκαιρία να δείξουμε το προϊόν μας και όχι να το χαλάσουμε, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή από τους επαγγελματίες. Είναι ευκαιρία να γίνουμε γαμήλιος προορισμός σαν την Σαντορίνη για παράδειγμα. Έχουμε όλα τα εφόδια για να το υποστηρίξουμε. Όσον αφορά τις τιμές των πακέτων προς τα ζευγάρια είναι οι ίδιες. Δεν αλλάξαμε τις προσφορές».

Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν προκύψει, τα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν θα κάνουν τον γάμο τους φέτος, με όποιο κόστος, ακόμη και εάν αυτός γίνει με λιγότερους καλεσμένους. Όπως είπαν και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον γάμο, τα ζευγάρια προσπαθούν ακόμα και με απρόοπτες αλλαγές να κάνουν τον γάμο τους όπως τον έχουν ονειρευτεί.

En Kipo Garden Center
Cheretis Photography

zarpanews.gr

 

One thought on “Του γάμου τα ευτράπελα! – Δυναμικά αλλά και με ζόρια επιστρέφουν οι γάμοι στα Χανιά μετά από δυο χρόνια πανδημίας

  1. Ρε κοπελια, νερο πινατε απο τα λαστιχα στις αυλες στα χωρια και τωρα μου θελετε και φωτογραφιση στο Αρσεναλι λες και ειστε λορδοι στην Τοσκανη??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook