Τοξική θετικότητα: 7 σημάδια που δείχνουν ότι πιέζεστε να νιώθετε πάντα χαρούμενοι

τοξική-θετικότητα-7-σημάδια-που-δείχνο-1401943

H τοξική θετικότητα απορρίπτει κάθε αρνητικό συναίσθημα και στηρίζεται στην αντίληψη ότι όσο δύσκολη κι αν είναι μια κατάσταση, πρέπει πάντα να προσεγγίζεται με θετική ψυχολογία. Ακολουθούν 7 πολύ συγκεκριμένα σημάδια για να την αναγνωρίσετε.

Όταν τολμάμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια τέτοια εποχή τη λέξη «θετικότητα», το μυαλό όλων μας πηγαίνει αναπόφευκτα στον Covid. Η τοξική θετικότητα δεν έχει να κάνει με τη διάγνωση που όλοι φοβόμαστε αλλά είναι το ίδιο επικίνδυνη ως έννοια.

Σίγουρα, το να προσπαθείς να παραμένεις ψύχραιμος και θετικός σήμερα, μοιάζει φανταστικό. Όταν όμως καταπιέζεις και απορρίπτεις όσα συναισθήματα είναι αρνητικά, προσπαθώντας να βλέπεις πάντα τη φωτεινή πλευρά της ζωής, τότε μάλλον χαρακτηρίζεται από τοξική θετικότητα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι επιτρέπεις στον εαυτό σου μόνο θετική στάση απέναντι σε οτιδήποτε συμβαίνει με αποτέλεσμα να υιοθετείς διαρκώς μια χαρούμενη συμπεριφορά που καταλήγει να είναι ψεύτικη. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αποδέχεσαι όλα σου τα συναισθήματα επειδή δεν νιώθεις οικεία μαζί τους με αποτέλεσμα να τα καταπιέζεις και αυτά κάποια στιγμή να διογκώνονται και να επιστρέφουν με άλλη μορφή.

Οι μορφές της τοξικής θετικότητας είναι πολλές, όπως και τα σημάδια της. Πώς μπορούμε όμως να διακρίνουμε πότε είμαστε αληθινά αισιόδοξοι και πότε όλη αυτή η θετικότητά μας γίνεται τοξική;

Οι επιστήμονες καταλήγουν σε 7 σημάδια που δείχνουν ξεκάθαρα το πρόσωπο της τοξικής θετικότητας που έχει ως αφετηρία την άρνηση πολλών συναισθημάτων μας.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας, Bobbi Banks: «Το πρώτο σημάδι είναι ότι εμφανίζουμε χαρακτηριστικά τοξικής θετικότητας όταν νιώθουμε ότι πρέπει να φανούμε εμείς οι δυνατοί σε μια κατάσταση, κρύβοντας αυτό που πραγματικά νιώθουμε».

Άλλα σημάδια σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι προσπαθούμε διαρκώς να απορρίψουμε τον αρνητισμό που συσσωρεύεται από διάφορα περιστατικά, χρησιμοποιώντας μόνο θετικές φράσεις και αποφθέγματα για να απαλύνουμε φαινομενικά τα πιο δύσκολα ως προς τη διαχείρισή τους, συναισθήματα.

Τα τρία επόμενα σημάδια είναι ότι θέλουμε και οι άλλοι να είναι το ίδιο θετικοί με εμάς και να απορρίπτουν κάθε αρνητική σκέψη και συναίσθημα. Μάλιστα, καταλήγουν να νιώθουν ενοχικά αν καμιά φορά επιτρέψουν στον εαυτό τους να είναι λυπημένος, θυμωμένος ή αναστατωμένος. Ακριβώς επειδή απαγορεύεται στο μυαλό τους να αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στο post, που έχει λάβει πάνω από 22.000 likes, πολλοί σχολίασαν πως υπήρξαν πολλές φορές στη ζωή τους που έχουν βιώσει αυτού του είδους τη θετικότητα. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε κάτι ορίζεται ως τοξική θετικότητα και πότε απλά επιλέγουμε να διατηρήσουμε μια θετική στάση, αποδεχόμενοι κάθε συναίσθημα.

Οι διαφορές είναι μικρές οπότε προσέξτε το κενό μεταξύ των δύο.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook