Τοποθετούν ξανά ντουζιέρες με κερματοδέκτη στην Γαύδο

Εν αναμονή της τεχνικής υπηρεσίας για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στις ντουζιέρες της Γαύδου, μετά τον βανδαλισμό, βρίσκεται ο δήμος. Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η δημοτική αρχή, ο σκοπός της εγκατάστασης ντουζιέρων με κερματοδέκτη στην Γαύδο έγινε με γνώμονα την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού για τις ανάγκες όλων στο νησί.

Πιο αναλυτικά:

Ο Δήμος Γαύδου στην προσπάθειά του να περιορίσει τη σπατάλη νερού που γινόταν στις παραλίες του νησιού και με γνώμονα την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας για τις ανάγκες όλων -η διαχείριση του αγαθού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κρίσιμη- προχώρησε στην υλοποίηση απόφασης, η οποία ήταν στα σχέδια του δήμου προ 5ετίας τουλάχιστον και πρόκειται για την εγκατάσταση ντουζιέρων με κερματοδέκτη. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι λεηλάτησαν και ξήλωσαν τις ντουζιέρες.

Ο Δήμος από την πλευρά του έκανε αυτό που ο νόμος του εξασφαλίζει ως δυνατότητα και υποχρέωση προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, κυρίως ενάντια σε μεμονωμένα άτομα που αρέσκονται να βανδαλίζουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Αναμένουμε τους τεχνικούς για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η Γαύδος όπως ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα, έχει τοπική κοινωνία, Δημοτικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο να πάρει αποφάσεις σύννομες για τα τοπικά θέματα και Δημοτική Αρχή που τις υλοποιεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τοπική κοινωνία γνωρίζει τις δυνατότητες του νησιού και είναι σύμφωνη με το μέτρο.

Tο νερό δεν “εμπορευματοποιήθηκε”, δεν έγινε ιδιωτικό. Δεν μπήκε πληρωμή σε νερό που παίρνουμε απευθείας από κάποια πηγή ή καταρράκτη. Οι υποδομές που απαιτούνται για να αντληθεί το νερό, μεταφερθεί κ.λπ. μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση έχει κόστος.

Παντού όποιος χρησιμοποιεί ανταποδοτικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες πληρώνει κάτι για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Ποιοι θα πρέπει να το επιβαρυνθούν; Οι κάτοικοι της Γαύδου ή το κεντρικό κράτος να θεσμοθετήσει ειδική ρήτρα για τους «ελεύθερους παραθεριστές» της Γαύδου;

Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των «ελεύθερων κατασκηνωτών». Ορισμένοι και μεμονωμένοι «ελεύθεροι παραθεριστές» δεν ζητούν «ελευθερία» και διαφύλαξη κοινωνικού αγαθού, αλλά προνομιακή μεταχείριση και μετακύλιση του κόστους των διακοπών τους στους ντόπιους. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αποδεκτό.

Ουδέποτε υπήρξε στο Δήμο μας «σχέδιο εμπορευματοποίησης» κοινωνικών αγαθών και υποδομών. Όμως ακριβώς η διασφάλιση της παροχής νερού καλής ποιότητας ισότιμα, ισόρροπα σε όλη τη διάρκεια του έτους σε κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές απαιτεί ορθολογική διαχείριση. Ο Δήμος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση των υποδομών ύδρευσης. Καθαρίστηκαν οι δεξαμενές, αποκαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης, γίνεται χλωρίωση του νερού και συνεχίζουμε ασταμάτητα.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών, έχουν το νησί στην καρδιά τους και τους ευχαριστούμε, ερμηνεύουν, κατανοούν και σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Απευθυνόμαστε σ΄ αυτούς τους επισκέπτες και τους καλούμε να συνδράμουν ώστε:
Να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσότητες νερού για όλους.

Με σωστή διαχείριση είναι εφικτό. Δεν είναι μακριά η εποχή που το νερό δινόταν εκ περιτροπής στα χωριά μας.

Να σώσουμε τις αμμοθίνες με δάση κέδρου του νησιού. Το νησί ανήκει εξολοκλήρου στο δίκτυο NATURA με ό,τι αυτό σημαίνει και το ελεύθερο camping πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Παλιότερα οι παραθεριστές ήταν μερικές δεκάδες τώρα φτάνουν κατά εκατοντάδες. Στήνετε τη σκηνή σας μακριά από τους κορμούς των κέδρων γιατί πληγώνονται και καταστρέφονται οι ρίζες τους. Ας παραδειγματιστούμε από άλλες περιοχές που έχασαν ανεπιστρεπτί την ομορφιά τους από την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Τέλος, ευχαριστούμε τους επισκέπτες για τη συνδρομή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζουμε στο νησί.

Από το Δήμο Γαύδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧανιά | Το είδαμε κι αυτό – Στύλος της ΔΕΗ στη μέση του δρόμου | Photos
Επόμενο άρθροΦρένο Μητσοτάκη στις “εναλλακτικές ιδέες” της Τουρκίας στην Κύπρο

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι δουλειά έχουν τα ντουζ και τα ρεξονα με την ελεύθερη κατασκήνωση;; Να βγάλουν τα ντουζ άμεσα και όσο αντέχετε. Δύο τρεις πέντε μέρες απλυτοι και μετά στο σπίτι σας. Αντί να κάτσικωνονται από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη οι άεργοι φυσιολάτρες.

  2. Τόσα χρόνια τους είχατε στη Γαύδο και τους στρώνατε τα χαλιά και τους κάνατε και τεμεναδες…τώρα το έχουνε κάνει τσιφλίκι τους οι ξεκάλτσωτοι το νησί και άντε να το αλλάξετε αυτό…σιέστα και μπάφους κάτω από τους κέδρους του Αη Γιάννη και όλα καλά…κι από κοντά κι οι ντόπιοι…και τώρα που τους χαλάτε την άνεση των “ελεύθερων παραθεριστών”,σήμερα ο βανδαλισμός των ντουζ αύριο το κάψιμο των κέδρων…εβιβες.

  3. Συμφωνώ με την Αρτέμης. Από την άλλη οι κερματοδέκτες θα έπρεπε να υπάρχουν σε όποια παραλία διαθέτει ντους αλλά και στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπως συμβαίνει και στην Αγγλία. Μόνο έτσι θα περιοριστεί η αλόγιστη σπατάλη του νερού το οποίο ΔΕΝ είναι ατελείωτο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ