Τοπολιανάκης: “Πρέπει έμποροι και επιχειρηματίες να ψηφίσουν με γνώμονα το καλό του συλλόγου”

Στο Zarpa Radio 89.6 και στον Δημήτρη Παππά, μίλησε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης – λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών του Συλλόγου, για το νέο προεδρείο.

Ο κ. Τοπολιανάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία του ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τα τελευταία χρόνια, για τις αποφάσεις που έχει πάρει όπως το Open Mall και τις Κυριακάτικες αργίες ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την στάση της νεοσύστατης σύνθεσης με επικεφαλής την κ. Δώρα Κυριακάκη “Σύνθεση Ανάκαμψης”.

“Οι έμποροι και επιχειρηματίες να ψηφίσουν με γνώμονα το καλό του εμπορικού συλλόγου Χανίων”

“Δυστυχώς έχουμε ένα καταστατικό που είναι αρκετά παλιό. Έχω πει να αλλαχτεί πάρα πολύ καιρό, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται μία σύμπνοια. Όταν μπήκα στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, πριν 13 χρόνια, ήταν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Τα τελευταία 9 χρόνια κάποιοι διαχώρισαν τη θέση τους και βρέθηκε αυτή τη στιγμή ένας επιπλέον διαχωρισμός που βρίσκει την πόλη μας -σε περιόδους που πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι- σε μία πολύ πιο περίεργη κατάσταση που δεν βολεύει κανέναν και ιδίως το πληγωμένο εμπόριο και το επιχειρείν”.

Κυριακάτικες αργίες: Έχουν γίνει 3 μηνύσεις μέσα στο καλοκαίρι

Στο επίκεντρο τέθηκε και το ζήτημα με τις Κυριακάτικες αργίες. Ο κ. Τοπολιανάκης τόνισε πως από τις 8 που είχαν θεσμοθετηθεί, σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων κατάφεραν να τις κάνουν 5.

“Εδώ και μία 8ετία έχουν θεσμοθετηθεί κάποιες Κυριακές. Με κάποια έξυπνα τερτίπια δικά μας οι 8 έχουν γίνει 5. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι σε ένα σημείο που δε έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Άρα αμέσως εκείνες τις Κυριακές δεν ανοίγουν τα καταστήματα, όπως επίσης δεν ανοίγουν την Κυριακή του καλοκαιριού. Έτσι λοιπόν μένουν οι υπόλοιπες που εμείς, σαν Ενωμένο Χανιώτικο Εμπόριο έχουμε πει ότι θέλουμε τις εξής τρεις: των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Βαϊων.

Ποτέ δεν ξεφύγαμε από αυτό, από τότε που αναλάβαμε τον Σύλλογο. Για την δήθεν κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας μιλάει πάρα πολύ η μία παράταξη από τις τρεις. Πώς όμως θα πω εγώ σε μία επιχείρηση που είναι σε τουριστική περιοχή να μην ανοίξεις;” είπε ο κ. Τοπολιανάκης.

Ελευθερία υπάρχει μόνο στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, επεσήμανε πως από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, είναι ελεύθερος ο καθένας να επιλέξει τι ώρα θέλει να λειτουργεί. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, τις Κυριακές, από την στιγμή που ανοίγει το κατάστημά του όταν δεν το επιτρέπει ο νόμος, είναι αυτόφωρη διαδικασία και μεγάλο πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

“Έχουν γίνει 3 μηνύσεις μέσα στο καλοκαίρι που άνοιξαν Κυριακή, ενώ δεν επιτρεπόταν.
Ο επιχειρηματίας, επέλεξε να πληρώσει το πρόστιμο και να συνεχίσει να λειτουργεί”

Στην νεοσύστατη παράταξη, με επικεφαλής την κ. Κυριακάκη και το γεγονός πως η ίδια δεν θέλησε να μιλήσει προεκλογικά, ο κ. Τοπολιανάκης σχολίασε: “Εδώ και δύο μήνες έχω πει ότι το σωστό είναι να βγούμε να πούμε τις θέσεις μας, να απαντήσει ο ένας στον άλλον και εκείνοι μόνο χλευασμό και κοροϊδία, ότι δεν αντιπαρατεθόμαστε.

Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης. Όλοι μαζί την επόμενη μέρα νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε, να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος. Αλλά να δούμε τι θέλουν και για ποιον λόγο θέλουν να βοηθήσουν.

Σε ερώτηση του κ. Παππά, για το εάν η Σύνθεση Ανάκαμψης κατευθύνεται από τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ, Αντώνη Ροκάκη απάντησε: “Ναι, αυτό είναι εξάλλου κάτι που λέει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.

Εμείς ποτέ δεν είμασταν κατά του ΕΒΕΧ σαν Εμπορικός Σύλλογος. Ωστόσο κληθήκαμε ελάχιστες φορές. Ξέρετε τι είναι να σας καλούν Κυριακή, 9 η ώρα το πρωί, εν μέσω πανδημίας να σας λένε ελάτε 10 η ώρα για να συζητήσουμε τα προβλήματα; Δεν είχαν πρόταση;

Open MAll: “Ένα μεγάλο project και 2μιση χρόνια δεν έχει κουνήσει πέτρα”

Σαν εμπορικός σύλλογος δεν έχω να χωρίσω τίποτα με το ΕΒΕΧ. Δεν μπέρδεψα ποτέ ότι είμαι στην αντιπολίτευση του ΕΒΕΧ αλλά πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων. Αυτά τα δύο δεν τα ένωσα ποτέ. Ίσα ίσα, όσες φορές μου ήρθε να βοηθήσω και τους άπλωσα το χέρι, παραδείγματος χάριν Open Mall.

Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα γινόταν συμβούλιο για να προχωρήσει το επιμελητήριο στο Open Mall. Η απόφαση έχει περάσει εδώ και δυόμιση χρόνια και από τότε δεν έχει κουνήσει ούτε πέτρα στην πλατεία 1866. Και μιλάμε για ένα μεγάλο project που το χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να αναγεννηθεί το σημείο. Από το δικό μου παρών στο συμβούλιο εκείνη τη μέρα -γιατί δεν είχαν πλειοψηφία- εγκρίθηκε από το ΕΒΕΧ να προχωρήσει σε υλοποίηση. Κι ας βγουν να το διαψεύσουν.

-Ποια είναι η άποψη σας για την στάση που κρατάει ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ;

-Πολλές δυνάμεις(γνωστοί, φίλοι, κουμπάροι και όσοι βοηθάνε) αυτή την στιγμή θα έπρεπε να είναι αποστασιοποιημένες με την έννοια ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει δείξει την γραφή του. Σε μια επαρχιακή πόλη όπως είμαστε εμείς όλοι είναι γνωστοί και κουμπάροι. Ωστόσο πρέπει οι έμποροι και επιχειρηματίες να ψηφίσουν με γνώμονα το καλό του εμπορικού συλλόγου Χανίων.

Δεν νομίζω να βρεθεί κάποιος να πει ότι μέσα στην πανδημία το Ενωμένο Χανιώτικο Εμπόριο ή ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων δεν έχει δώσει προτάσεις για τα προβλήματα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας γενικά” κατέληξε ο Γιώργος Τοπολιανάκης.

Σημειώνεται πως οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο, στο Πνευματικό Κέντρο.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ