Τον «έκραξαν» στο Λαϊκό Κόμμα για τη Μελόνι, τον υποδέχτηκε με μαντινάδες στην Κρήτη

τον-έκραξαν-στο-λαϊκό-κόμμα-για-τη-με-1533814

Τι και αν τα… άκουσε ο Βέμπερ στις Βρυξέλλες για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπέρ Μελόνι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γλέντησε την άφιξή του στην Κρήτη.

Την ώρα που η Ευρώπη είναι στο πόδι μετά τις δηλώσεις Βέμπερ, ο Μητσοτάκης τον υποδέχτηκε με πανηγυρικό τρόπο.

Στην Κρήτη έφτασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ για την ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο πρωθυπουργός τον υποδέχθηκε με μαντινάδες και τσικουδιές.

Δίχως προφανώς να έχουν φτάσει στα αυτιά του οι πρόσφατες δηλώσεις του για την Μελόνι και τον Μπερλουσκόνι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κέρασε και όπως φαίνεται ο ίδιος απόλαυσε τα τοπικά εδέσματα την ώρα βέβαια που για την Ευρώπη αποτελεί πλέον «μαύρο πρόβατο».

Η υποδοχή Βέμπερ

Τι έχει προηγηθεί

Τα μέλη του ΕΛΚ είναι πλέον εξαγριωμένα με τον Βέμπερ καθώς ο ίδιος βοήθησε προεκλογικά τον Μπερλουσκόνι. Και με ποιον τρόπο; Απλά χωρίς να συνεννοηθεί με κανέναν επαίνεσε τον Μπερλουσκόνι και είπε δημόσια ότι είναι «θεματοφύλακας της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής στην Ιταλία».

Η απάντηση ήταν άμεση. «Δεν είναι δουλειά του ΕΛΚ και των αστικών κομμάτων να στηρίζουν δεξιές εθνικιστικές και ριζοσπαστικές δεξιές κυβερνήσεις», δήλωσε ο ηγέτης του CSU Μάρκους Σόντερ μετά από συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος τη Δευτέρα. «Είναι σαφές ότι τραβάμε ένα τείχος προστασίας σε ριζοσπαστικές δεξιές, νεοφασιστικές ομάδες, αυτή είναι επίσης η συντριπτική άποψη στο CSU» πρόσθεσε, ενώ κεκλεισμένων των θυρών στη συνάντηση της Δευτέρας, η κριτική φέρεται να ήταν ακόμη πιο έντονη, προς το πρόσωπό του με τον επικεφαλής της ομάδας Αλεξάντερ Ντόμπριντ να ζητά από τον Βέμπερ να αποκλείσει τις συνεργασίες με μεταφασίστες, ανέφερε η SZ , επικαλούμενη σχετικές πηγές.

Μάλιστα μετά τη συνάντηση, ο Ντόμπριντ είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι η κεντροδεξιά δεν θα πρέπει ποτέ να υποστηρίζει «τους δεξιούς εθνικιστές στην Ευρώπη».

Δικαιολογίες Βέμπερ

Ο Βέμπερ, πάντως, προσπάθησε να υπερασπιστεί την υποστήριξή του στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι με τη Μελόνι στη γερμανική τηλεοπτική εκπομπή prime time χθες το βράδυ, λέγοντας ότι συμφώνησε ότι χρειαζόταν ένα τείχος προστασίας κατά της ακροδεξιάς και ότι ήταν «ο πρώτος που παρέχει το τείχος προστασίας» — στη Γερμανία. Αλλά «η Ιταλία», είπε, «είναι η Ιταλία». Ο Βέμπερ υποστήριξε ότι χάρη στη συμμετοχή της Forza Italia στη συμμαχία του Μελόνι, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία είχε «σαφείς φιλοευρωπαϊκές προτεραιότητες, θέλει να εμβαθύνει και να ενισχύσει την Ευρώπη».

«Γι’ αυτό» συμπλήρωσε «λίγη ψυχραιμία προς την Ιταλία.Τώρα εναπόκειται στον [Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να οικοδομήσει μια λογική κυβέρνηση».

Ο Βέμπερ πρόσθεσε ότι η Μελόνι ήξερε ότι θα έπαιρνε τα χρήματα για την ανάκαμψη που διατέθηκαν στην Ιταλία από την ΕΕ «αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε [ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο] Ντράγκι».

Ο ηγέτης του ΕΛΚ είπε ότι ήταν έτοιμος να κάνει «ένα άλμα πίστης, χωρίς να γνωρίζει τι θα συμβεί», επισημαίνοντας ότι υπήρχαν ισχυροί οικονομικοί… άνεμοι και μια ύφεση τον επόμενο χειμώνα, που θα ανάγκαζε τη Ρώμη να «κυβερνήσει με πρόσημο από το κέντρο.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Μελόνι θα κατέρρεε σύντομα, δεδομένης της ιστορίας των συνασπισμών της Ιταλίας, ο Βέμπερ απάντησε: «Έχετε δίκιο, αυτό που θα χρειαζόταν περισσότερο η Ιταλία είναι μια σταθερή κυβέρνηση», αλλά πρόσθεσε ότι τώρα εξαρτάται από τον Ιταλό πρόεδρο για τη διασφάλιση της σταθερότητας.

Πάντως στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης της ΚΟ του ΕΛΚ θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο τ. επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα.

Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου.

neakriti.gr/ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook