Τον αποτελείωσαν άοπλο και με χειροπέδες – Ραγίζει καρδιές η μητέρα του ομογενή: Μου έλεγε «μανούλα μου το αισθάνομαι, θα πεθάνω»

τον-αποτελείωσαν-άοπλο-και-με-χειροπέ-1064477

Σάλος έχει προκληθεί στην Ομογένεια των ΗΠΑ έπειτα από τον βίαιο θάνατο του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Ζαπάντη από αστυνομικούς (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Ο νεαρός υπέκυψε στην επίθεση με τέιζερ (taser) που δέχτηκε από αστυνομικούς το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουνίου 2020, στο σπίτι του στο Γουαϊτστόουν.

Η ιατροδικαστική έρευνα, που θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ιατροδικαστή του Δήμου της Νέας Υόρκης (Office of Chief Medical Examiner) επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Ερωτηθείσα για τον χρόνο που απαιτείται για να γίνει αυτό, διευκρίνισε ότι το χρονικό πλαίσιο είναι έξι έως και οκτώ εβδομάδες.

Ο Γιώργος Ζαπάντης με την μητέρα του Αθανασία Ζαπάντη, το γένος Κουστουμπάρδη
Από αριστερά διακρίνονται ο Γιώργος και η Ελευθερία με την μητέρα τους Αθανασία Ζαπάντη

Από αριστερά διακρίνονται ο Γιώργος και η Ελευθερία με την μητέρα τους Αθανασία Ζαπάντη

Η είδηση για τον θάνατο του Γιώργου Ζαπάντη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έχει προκαλέσει συγκίνηση στους ομογενείς, διότι ο 29χρονος, όπως επισήμανε ο συνήγορός του, Γιώργος Βομβολάκης, την ώρα που δέχτηκε τα χτυπήματα με τέιζερ ήταν άοπλος και με τα χέρια πισθάγκωνα.

Συγκινητική είναι και η ανταπόκριση των ομογενών στον έρανο που διοργάνωσε η ξαδέρφη του θύματος στον ιστότοπο www.gofundme.com για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του Γιώργου. Μέχρι και την ώρα που γραφόταν το άρθρο είχαν ανταποκριθεί 173 άτομα, τα οποία προσέφεραν συνολικά $36.810.

Το τραγικό συμβάν

Η οικογένεια, όπως σημείωσε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος Γιώργος Βομβολάκης, ζητάει απαντήσεις για τον τραγικό θάνατο του γιου, του αδελφού και του συγγενή και φίλου λόγω της υπερβολικής βίας των αστυνομικών.

Ο κ. Βομβολάκης δήλωσε ότι, αν και οι έρευνες βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια, εντούτοις όλα δείχνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα επιπλέον συμβάν υπερβολικής χρήσης βίας από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον χτύπησαν επανειλημμένα με το taser και προκάλεσαν τον θάνατό του. Ο κ. Βομβολάκης επισήμανε ότι το θύμα, το οποίο είχε διανοητικά προβλήματα, μπορεί να πανικοβλήθηκε και να κινήθηκε προς τους αστυνομικούς, αλλά ήταν άοπλος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχουν μαρτυρίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι η επίθεση με τα tasers έγινε την ώρα που η Αστυνομικοί τον είχαν ήδη υπό έλεγχο και με τα χέρια δεμένα.

Συγκλονίζει η μητέρα του

Η μητέρα του 29χρονου, Αθανασία Ζαπάντη, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον αδόκητο χαμό του γιου της κι εναποθέτει τις ελπίδες της στην αυτοψία από ανεξάρτητο ιατροδικαστή για τα αίτια θανάτου του γιου της, εμμένοντας στη δολοφονία. Πρόσθεσε δε ότι η Αστυνομία έπρεπε να καλέσει έναν κοινωνικό λειτουργό για να ηρεμήσει την κατάσταση.

Μιλώντας στο Mega ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τον έβγαλαν με το ζόρι έξω από το σπίτι. Δεν είχε κάνει τίποτα. Τουφέκι δεν υπήρχε. Πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνουν τα παιδιά του κόσμου. Δεν υπάρχουν λόγια που μπορώ να πω», είπε εμφανώς συγκινημένη η μητέρα του θύματος που ανέφερε πως ο γιος της το τελευταίο διάστημα της εκμυστηρεύτηκε ότι «αισθάνεται ότι θα πεθάνει».

«Ένα πράγμα μπορώ να πω ότι τελευταία μου έλεγε ότι ‘μανούλα μου το αισθάνομαι θα πεθάνω, θα πάω μαζί με τον πατέρα μου’. Λες και το αισθανότανε», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια, σχετικά με τον γείτονα που κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι ο 29χρονος οπλοφορεί, σημείωσε πως έχει προκαλέσει και στο παρελθόν προβλήματα σε όλη τη γειτονιά. «Ο γείτονας μας έχει κάνει από την πρώτη μέρα προβλήματα στη γειτονιά και τα κάνει σε όλους όχι μόνο σε μένα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ζαμπάντη, δεν ήταν αυτός η αιτία που κλήθηκε η αστυνομία, αλλά ένας περαστικός που είδε τον 29χρονο με το σπαθί. «Νομίζω ο άνθρωπος δεν ήταν στα καλά του. Τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε ότι είναι με τουφέκι, το οποίο τουφέκι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τουφέκι στο σπίτι. Ένα σπαθί είχε ο γιος μου και από αυτό έχασε τη ζωούλα του», επισήμανε.

Οι γείτονες είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την οικογένεια Ζαπάντη και για τον 29χρονο, ο οποίος από τη μια στιγμή στην άλλη έχασε τη ζωή του από την αστυνομική βία. «Φώναζα στους αστυνομικούς ότι παίρνει φάρμακα, ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Βάλτε του χειροπέδες και τελειώνετε» υποστήριξε ένας γείτονας του θύματος.

Όσο για τον γείτονα που κάλεσε την Αστυνομία και τον οποίο πολλοί θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαπάντη, σύμφωνα με μαρτυρίες, την ώρα που οι αστυνομικοί περνούσαν τις χειροπέδες στον 29χρονο, εκείνος χειροκροτούσε. «Αν τον δω, θα τον φτύσω» είπε η μητέρα του θύματος στον ΑΝΤ1, ενώ υπάρχουν «φωνές» που ζητούν τη δίωξη του γείτονα για το ψευδές τηλεφώνημά του στις Αρχές ότι υπήρχε άνδρας με όπλο.

Τι ανέφερε η αστυνομία

Η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τον θάνατο του 29χρονου, απάντησε: «Το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουνίου 2020 και ώρα 21:29, η Αστυνομία δέχτηκε μια κλήση στο «911» για έναν οπλισμένο άνδρα στην ιδιωτική κατοικία στη διεύθυνση 20-39 150 Street, Whitestone, στα όρια του 109ου Αστυνομικού Τμήματος.

»Οι Αστυνομικοί εντόπισαν στο υπόγειο του σπιτιού έναν 29χρονο που κρατούσε σπαθί και αρνούνταν να συμμορφωθεί με τις εντολές των αστυνομικών. Ο άνδρας προκάλεσε την προσοχή τους κινούμενος προς εκείνους με το σπαθί στο χέρι . Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση tasers, με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις του και να υποστεί ανακοπή καρδιάς. Κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο ανέλαβε τη διακομιδή του στο νοσοκομείο New York-Presbyterian Hospital/Queens, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο ιατροδικαστής θα αποφανθεί για τα αίτια του θανάτου. Οι έρευνες συνεχίζονται από το ανακριτικό τμήμα για την αστυνομική βία (NYPD’s Force Investigation Division)».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι έγινε η ταυτοποίηση του θύματος και ότι πρόκειται για τον Γιώργο Ζαπάντη (George Zapantis), 29 ετών και κάτοικο 20-39 150 Street, στο Γουαϊτστόουν της Νέας Υόρκης.

Άνθρωπος με μεγάλη καρδιά

Οι συγγενείς, οι συμμαθητές και οι συγχωριανοί εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Γιώργου και ανέφεραν ότι ήταν καλόκαρδος και αγαπητός σε όλους. «Ήταν έτοιμος να δώσει και την ψυχούλα του για την αδελφή του την Ελευθερία και τη μανούλα του, την Αθανασία» δήλωσε ένας εξ αυτών.

Οι γείτονές του ανέφεραν στους Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι ο Γιώργος ήταν μεγαλόψυχος και πανέτοιμος να τους στηρίξει όταν είχαν ανάγκη. Την περίοδο του χειμώνα βοηθούσε τους ηλικιωμένους γείτονές του να εκχιονίσουν τα πεζοδρόμια, χωρίς ποτέ του να δεχτεί φιλοδώρημα.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μαζί με την αδελφή του μεγάλωσαν ορφανά. Ο πατέρας τους Ηλίας Ζαπάντης καταγόταν από τη Σκάλα Κεφαλληνίας και η μητέρα του Αθανασία, το γένος Κουστουμπάρδη, έχει καταγωγή από τον Πόρο. Μαζί έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, την Ελευθερία και τον Γιώργο.

Ο Ηλίας πέθανε το 1992 και όλο το βάρος έπεσε στη μητέρα, η οποία εργαζόταν σκληρά ως οικιακή βοηθός και ήταν φύλακας άγγελος της Ελευθερίας και του Γιώργου.

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook