Το Βατερλό του κ. Πέτσα

το-βατερλό-του-κ-πέτσα-1072396

Η επίσημη μετάφραση του δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Novartis εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και ιδίως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ειρωνευόταν με αλλεπάλληλες δηλώσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα.

Οταν πριν από δύο βδομάδες δημοσιοποιήθηκαν από τις επίσημες αρχές των ΗΠΑ τα έγγραφα του εξωδικαστικού συμβιβασμού του αμερικανικού Δημοσίου με την εταιρεία Novartis Hellas, κάθε καλόπιστος παρατηρητής διαπίστωνε ότι στο ζήτημα περιλαμβάνεται αδίκημα επιρροής (διαφθοράς) κάποιας ξένης κυβέρνησης προς όφελος της εταιρείας. Και επειδή μιλάμε για τη Novartis Hellas, ήταν σαφές για ποια κυβέρνηση μιλάμε.

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο κ. Πέτσας είχε τότε ειρωνευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους επισήμαιναν την ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη Ν.Δ. είδηση. Ελεγε λ.χ. στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον «Σκάι»: «Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά αγγλικά, το έχει αποδείξει και στο παρελθόν και μπορεί να διαβάσει καλύτερα απ’ όλους τους υπόλοιπους τι λέει η έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οποιος διαβάσει και ξέρει τους ορισμούς, καταλαβαίνει ότι όπου αναφέρονται ξένοι αξιωματούχοι, αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στον χώρο της υγείας είτε στα νοσοκομεία είτε αλλού, δεν έχει να κάνει με κυβερνητικά στελέχη. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο».

Η απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Novartis Hellas σε επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών

Τελικά μόλις χθες δημοσιεύτηκε η επίσημη μετάφραση της απόφασης του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στόχος της Novartis ήταν «με διεφθαρμένο τρόπο να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις τής εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas κατά παράβαση του 15 U.S.C. § 78dd-3».

Με βάση αυτό το απόσπασμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχολιάζει: «Τώρα που και με τη βούλα του υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis. Και, έστω και τώρα, να ζητήσει από τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις απειλές που εξαπολύουν στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis».

Από την κυβερνητική πλευρά απάντησαν «πηγές» της Ν.Δ., επικαλούμενες τον ορισμό του «κρατικού αξιωματούχου» που δίνεται στην απόφαση, θεωρώντας ότι «από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει ότι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της, ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας. Ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί μια σελίδα, αποκρύπτοντας συνειδητά τις αμέσως επόμενες που αναφέρονται μόνο σε ιατρούς και δίνουν τον ορισμό του αξιωματούχου που και πάλι αφορά μόνο ιατρούς».

Αυτό που δεν απαντά η ανακοίνωση των «πηγών» της Ν.Δ. είναι το ποια είναι αυτή η κυβέρνηση «της περιόδου 2012-2015 περίπου», όπως αναφέρει η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, η οποία «συνέδραμε τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas». Εδώ η κυβέρνηση ξεχνά και τα ελληνικά της.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook