Το «τρίποδο» είναι πιο σταθερό από το ΚΙΝΑΛ

το-τρίποδο-είναι-πιο-σταθερό-από-το-κ-821156

Είναι άδικο να κατηγορείται το ΚΙΝΑΛ ότι δεν διασαφηνίζει τη στάση του για τη νύχτα των εκλογών σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας του πρώτου κόµµατος

Η συνέντευξη της προέδρου του στον ΣΚΑΪ ήταν αρκούντως αποκαλυπτική για τις προθέσεις του Κινήµατος Αλλαγής εφόσον η Ν∆ -τη νίκη της οποίας έχει προεξοφλήσει από την εποµένη των ευρωεκλογώνδεν έχει τις πολυπόθητες 151 βουλευτικές έδρες.

Η κυρία Γεννηµατά περιγράφει το κόµµα της ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, που δεν θα αφήσει τη χώρα να µπει σε νέες περιπέτειες. Πρακτικά, αυτό σηµαίνει ότι δεν θα συνεργαστεί στην κυβέρνηση µε τη Ν∆, αλλά θα κάνει ό,τι µπορεί για να καταφέρει το κόµµα του κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει.

Από µόνη της η πρόεδρος εξηγεί (µεταφέρω αυτούσια) πως το ΚΙΝΑΛ θα πράξει ό,τι χρειάζεται ώστε να υπάρξει ένα σταθερό εκλογικό σύστηµα και να αλλάξει η απλή αναλογική. Αισθάνεται, µάλιστα, την ανάγκη να υπενθυµίσει ότι η ∆ΗΣΥ (τότε) την καταψήφισε όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται για να ολοκληρωθεί η συνταγµατική αναθεώρηση, ενώ θα στηρίξει και οποιοδήποτε ζήτηµα αφορά τα εθνικά θέµατα και βεβαίως τη διαπραγµάτευση µε τους εταίρους για να αλλάξουν οι όροι της συµφωνίας.

Συµπέρασµα: θα στηρίξει τη Νέα ∆ηµοκρατία παντού, αλλά χωρίς να φαίνεται ότι συγκυβερνά. Εφόσον όµως θα βρίσκεται στη θέση της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», αυτό σηµαίνει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής σε µία κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Από την άλλη, εάν δεν είναι αυτή η σωστή ανάγνωση του θεωρήµατός της -πάντα µε βάση το σενάριο της µη αυτοδυναµίας-, θα βοηθήσει στη διενέργεια νέων εκλογών, ώστε να ξεµπερδέψει το πολιτικό σύστηµα µια και καλή µε την επάρατο απλή αναλογική και να υπάρξει επαναφορά σε ένα «σταθερό εκλογικό σύστηµα». Αυτό σηµαίνει ότι βοηθούσης της απλής αναλογικής θα αυξηθεί ο αριθµός των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ και κάπως έτσι θα βρεθούν και οι απαιτούµενοι 200 βουλευτές για να στηρίξουν την αλλαγή του εκλογικού νόµου.

Αυτό το σενάριο υπηρετεί και την πρόσφατη διαπίστωση του αντιπροέδρου της Ν∆ Γεωργιάδη, πως εάν δεν σχηµατιστεί κυβέρνηση µε την πρώτη εντολή «θα πάµε σε νέες εκλογές». Πάντως, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ µας καθησυχάζει και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει δεκανίκι της Νέας ∆ηµοκρατίας σε καµία περίπτωση. Εννοείται. Το τρίποδο έχει καλύτερο κέντρο βάρους και εξασφαλίζει ιδανικές ισορροπίες.

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook