Το σουβλάκι μπορεί να γίνει ένα υγιεινό γεύμα – Δες πώς!

το-σουβλάκι-μπορεί-να-γίνει-ένα-υγιειν-1484228

Αν μέχρι τώρα νόμιζες πως το σουβλάκι ανήκει στα junk food, ώρα να αναθεωρήσεις. Ανακάλυψε εδώ τους συνδυασμούς που κάνουν το σουβλάκι μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή. Το σουβλάκι είναι ίσως το πιο γνωστό ελληνικό φαγητό και μια εύκολη διατροφική επιλογή καθημερινά ή στις διακοπές.

Βάση του είναι η πίτα, «αλάδωτη» ή μη, από λευκό αλεύρι, ολικής αλέσεως ή καλαμποκάλευρο. Και μετά, το βασικό υλικό: καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό, γύρος κοτόπουλο ή χοιρινός, μπιφτέκι, κεμπάπ ή κοτομπέικον. Εναλλακτικά, μπορείς να βρεις σουβλάκι από λαχανικά, από μανιτάρια ή μπιφτέκια λαχανικών ή σόγιας. Τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει; Από ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, σος γιαουρτιού ή μαγιονέζας μέχρι μουστάρδα, πατάτες, μαρούλι και λάχανο με καρότο.

Κάνει να τρώω σουβλάκι στη δίαιτα;

  • Το σουβλάκι είναι μια τροφή πλήρη σε διατροφική αξία, καθώς περιέχει πρωτεΐνη, λιπαρά και υδατάνθρακες.
  • Ένα τυπικό «τυλιχτό» σουβλάκι ζυγίζει περίπου 200 γρ. και περιέχει γύρω στα 80-100 γρ. κρέας ή κοτόπουλο και 60 γρ. πίτα.
  • Προσδίδει γύρω στα 12-16 γρ. πρωτεΐνη, 35-50 γρ. υδατάνθρακες και 8-25 γρ. λιπαρά.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.
  • Mπορεί να περιέχει λυκοπένιο (αν έχει ντομάτα), ασβέστιο (αν έχει τζατζίκι), ενώ παίρνεις σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και χαλκό από το κρέας του.
  • Αν το τρως με κρεμμύδι, τότε είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ποιο σουβλάκι είναι πιο υγιεινό; Οι θερμίδες και τα διατροφικά στοιχεία:

Η παρακάτω σύγκριση θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τη διαφορά στη διατροφική του αξία, ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξεις.

Σουβλάκι με λαδωμένη πίτα, κοτομπέικον, πατάτες και σος μαγιονέζας: Θερμίδες 557, πρωτεΐνη 28 γρ., λιπαρά 25 γρ., υδατάνθρακες 55 γρ.

Σουβλάκι με αλάδωτη πίτα ολικής αλέσεως, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι, σος γιαουρτιού/μουστάρδας: Θερμίδες 333, πρωτεΐνη 23 γρ., λιπαρά 9 γρ., υδατάνθρακες 40 γρ.

Παρατήρησε ότι η θερμιδική αξία στο πρώτο σουβλάκι είναι όσο μιάμιση φορά του δεύτερου, ενώ τα λιπαρά στο πρώτο σουβλάκι είναι σχεδόν τριπλάσια. Αυτό σημαίνει ότι το πόσο υγιεινό ή όχι θα είναι το σουβλάκι είναι στο χέρι σου!

Κάνει να τρώω σουβλάκι στη δίαιτα; Πώς να κάνεις το σουβλάκι σου πιο υγιεινό;

Αν ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή ή γενικά προσέχεις το βάρος σου, τα νέα είναι καλά. Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς το σουβλάκι, αρκεί να έχεις στο μυαλό σου τις παρακάτω συμβουλές:

Διάλεξε σουβλάκι με αλάδωτη πίτα ολικής αλέσεως: Κερδίζεις θερμίδες και προσλαμβάνεις περισσότερες φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό.

Προτίμησε καλαμάκι κοτόπουλο στήθος αντί για οποιοδήποτε άλλο κρέας, ώστε να έχει λιγότερα λιπαρά.

Διάλεξε μουστάρδα ή κέτσαπ ή σος γιαουρτιού αντί για σος μαγιονέζας. Έτσι, θα πάρεις λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Δώσε όγκο στο σουβλάκι προσθέτοντας λαχανικά αντί για πατάτες. Ζήτησε να βάλουν ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, μαϊντανό, λάχανο και καρότο.

Ιδανικά, διάλεξε το τυλιχτό σουβλάκι ως μεσημεριανό παρά ως βραδινό. Αν θέλεις να φας σουβλάκι το βράδυ, προτίμησε 2 καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα και μια μικρή πίτα αλάδωτη.

Vegan σουβλάκι: 4 ιδέες για να επιλέξεις αν δεν τρως κρέας:

Ποιος είπε ότι οι vegans δεν μπορούν να απολαύσουν το σουβλάκι τους; Πλέον υπάρχουν πολλές φυτοφαγικές επιλογές με όλη τη γεύση και λίγες θερμίδες:

  • Σουβλάκι μόνο με λαχανικά, σος μουστάρδας και πατάτες (340 θερμίδες).
  • Σουβλάκι με μπιφτέκι λαχανικών, λάχανο, καρότο και κέτσαπ (320 θερμίδες).
  • Σουβλάκι με ψητά λαχανικά, μανιτάρια, κρεμμύδι, ντομάτα και μουστάρδα (330 θερμίδες).
  • Σουβλάκι με κεμπάπ ή μπιφτέκι σόγιας, πατάτες, ντομάτα, μαϊντανό, κρεμμύδι και κέτσαπ (360 θερμίδες).

Από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD (somaygies.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook