Το «σούπερ γονίδιο» που έχουν όσοι δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό

το-σούπερ-γονίδιο-που-έχουν-όσοι-δεν-1457390

Με τους επιστήμονες να φοβούνται πως αυτό το χειμώνα θα έχουμε «δίδυμη επιδημία» γρίπης και κορονοϊού, οι ευπαθείς πολίτες καλούνται να λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, εντείνεται και η έρευνα σχετικά με την ανοσία μετά το εμβόλιο του κορονοϊού, η οποία υπολογίζεται ότι συνήθως διαρκεί έως και 6 μήνες, για τα περισσότερα εμβόλια, σύμφωνα με το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και ορισμένοι τυχεροί, οι οποίοι διαθέτουν αντισώματα κατά του κορονοϊού για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, χάρη σε ένα συγκεκριμένο «σούπερ» γονίδιο, ονόματι «HLA-DQB1*06».

Όπως, μάλιστα, αναφέρει το BBC, το 30% 40% των Βρετανών διαθέτει το συγκεκριμένο γονίδιο.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν τα δείγματα αίματος 1.600 ενηλίκων, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca ή το Pfizer-BioNTech.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», οι άνθρωποι που διέθεταν το εν λόγω γονίδιο εμφάνισαν ισχυρότερη ανοσία, ένα μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρακολούθησαν μία ομάδα συμμετεχόντων για περισσότερο από ένα χρόνο αφότου έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κάνουν τεστ ανίχνευσης της COVID-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ανακαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν το γονίδιο «HLA-DQB1*06» είχαν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό από εκείνους που δεν το είχαν, αν και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και η γενικότερη φυσική κατάσταση του ατόμου παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

«Βρήκαμε ότι ακόμα και εάν λάβουμε υπόψη την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση υγείας των ανθρώπων, ο γενετικός παράγοντας είναι σημαντικός και το συγκεκριμένο γονίδιο προκάλεσε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση.

Χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εμβολίων με μεγαλύτερη διάρκεια, που προστατεύουν όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά και από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό εν γένει», ανέφερε σχετικά ο δρ. Alexander Mentzer, επικεφαλής της έρευνας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook