Το σχέδιο του Ερντογάν για να κερδίσει τις εκλογές – Τι δείχνουν τα γκάλοπ

το-σχέδιο-του-ερντογάν-για-να-κερδίσει-1301970

Μια σειρά από διπλωματικές νίκες, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, προσφέρει στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα μικρό «διάλειμμα» από το ζήτημα της κατάστασης της οικονομίας και του δίνει και ένα σχέδιο για την προεκλογική του στρατηγική ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023 υπό κανονικές συνθήκες.

Έτσι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Euractiv, καθώς προετοιμάζεται για αυτό που διαμορφώνεται ως η μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της σχεδόν 20ετούς διακυβέρνησής του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναδεικνύει τα επιτεύγματά του στην παγκόσμια σκηνή.

«Η Τουρκία διανύει την ισχυρότερη περίοδό της πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πλήθος χιλιάδων ανθρώπων στη βορειοδυτική Τουρκία, το Σαββατοκύριακο (06-07/08), μια ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρωσία με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως, η πρόοδος σε διεθνές επίπεδο έρχεται σε αντίθεση με μια ζοφερή οικονομική εικόνα στο εσωτερικό της χώρας, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 79% και τη λίρα να κινείται κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης νομισματικής κρίσης τον Δεκέμβριο.

Οι αντίπαλοι κατηγορούν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς μειώσεων των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την απόλυση τριών διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας από το 2019, που έχουν αφήσει τη χώρα να έχει μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι καρποί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή και τις επενδύσεις, θα γίνουν σαφέστεροι το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Διεθνής θέση

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AK παρουσιάζουν τον Τούρκο Πρόεδρο ως έναν πολιτικό άνδρα που στέκεται απέναντι σε εκλογικούς αντιπάλους, οι οποίοι δεν είναι σε καμία περίπτωση ισάξιοι των διεθνών διαπιστευτηρίων του.

«Είτε σας αρέσει είτε όχι, ο Ερντογάν είναι ηγέτης», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι καμία άλλη διεθνής προσωπικότητα δεν έχει το ίδιο επίπεδο επαφών με κορυφαίους παγκόσμιους παράγοντες. «Δεν υπάρχει ηγέτης στην Τουρκία που να μπορεί να τον αντικαταστήσει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών από την Ουκρανία, που είχαν διακοπεί εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να διευκολύνει τις ελλείψεις σιτηρών που έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην πείνα και έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές.

Με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε παραχωρήσεις από το ΝΑΤΟ για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών, άρχισε μια προσέγγιση με αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Προεδρος της Τουρκίας απέσπασε, επίσης, τον Ιούνιο τη δέσμευση του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, ότι θα υποστηρίξει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αφού η Ουάσινγκτον εμπόδισε την Άγκυρα να αγοράσει τα πιο προηγμένα αεροσκάφη F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων.

Η δοκιμασία των εκλογών

Ο μακροβιότερος κυβερνήτης και η πιο κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία, δηλαδή πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2023.

Μια έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε μια ελαφρά αύξηση της υποστήριξης για το κόμμα του ΑΚ στο 33,8%, που εξακολουθεί να είναι άνετα το μεγαλύτερο ποσοστό για οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα. Παρ’ όλα αυτά, το AKP αντιμετωπίζει μια χαλαρή συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται των υποψηφίων Προέδρων, που προέρχονται από την αντιπολίτευση.

Στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων βρίσκονται η κατάσταση της οικονομίας και η παρουσία 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, τους οποίους η Τουρκία καλωσόρισε στην αρχή της συριακής σύγκρουσης, αλλά οι Τούρκοι τούς βλέπουν όλο και περισσότερο ως ανταγωνιστές για θέσεις εργασίας και υπηρεσίες.

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική ως υλικό για να καλύψει την οικονομική καταστροφή στην οποία έχει σύρει τη χώρα, λέγοντας ιστορίες για «διπλωματική νίκη» στο εσωτερικό», δήλωσε ο Ερντογάν Τοπράκ, νομοθέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου CHP και ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι ακόμα και στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει παραχωρήσεις που «πλήττουν την αξιοπρέπεια της χώρας μας και την παρασύρουν στην αδυναμία».

Αποκατάσταση των περιφερειακών δεσμών

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέζησε από τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προσπάθησε να αποκαταστήσει τους τεταμένους δεσμούς με άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, εν μέρει με την ελπίδα να προσελκύσει τα αναγκαία ξένα κεφάλαια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντίπαλος της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και στη διαμάχη στον Κόλπο για το Κατάρ, έχουν ακολουθήσει την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με την Άγκυρα συνολικής αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία ελπίζει, επίσης, σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και έχει κάνει κινήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

«Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν τα οφέλη της διπλωματίας. Κατά καιρούς θα διαμαρτύρονται για την οικονομία ή τους πρόσφυγες, αλλά θα ψηφίσουν τον Ερντογάν για τη συνέχιση μιας αποτελεσματικής Τουρκίας», δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος ΑΚ.

Το κλειδί της διπλωματίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής είναι αυτό που χαρακτήρισε ως »κοινή κατανόηση, βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – μια σχέση που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στους εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να απαλλάξει την Ουκρανία από τους εθνικιστές και να προστατεύσει τις ρωσόφωνες κοινότητες. Η Τουρκία, από την πλευρά της, προσπάθησε να ισορροπήσει επικρίνοντας τη ρωσική εισβολή μεν, παρέχοντας στην Ουκρανία όπλα δε, ενώ αρνήθηκε να ακολουθήσει τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία – μια στάση που, όπως λέει, βοήθησε τις μεσολαβητικές της προσπάθειες να αποδώσουν.

«Εξασφαλίζοντας το άνοιγμα του διαδρόμου σιτηρών, επιβεβαιώσαμε και πάλι τον βασικό ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο (06/08).

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook