Το σχέδιο «παγώστε τα όλα» εφάρμοσε η κυβέρνηση για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

το-σχέδιο-παγώστε-τα-όλα-εφάρμοσε-η-κ-1313482

Καμία βεβαιότητα στην κυβέρνηση ότι ο σχεδιασμός για λειτουργική πρωτεύουσα θα πετύχει. Έτσι «πάγωσαν» τα πάντα για να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία

Και μέσα σε όλα, η «Μπάρμπαρα» δοκιμάζει για ακόμη φορά τις αντοχές του κράτους στη διαχείριση δύσκολων καιρικών φαινομένων, αλλά και της κυβέρνησης, η οποία, το τελευταίο που θα ήθελε, είναι επανάληψη φαινομένων όπως τα περσινά, λίγες μόνον εβδομάδες πριν από τις κάλπες.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο αλλά και με νωπές τις μνήμες από την περσινή παράλυση του κρατικού μηχανισμού λόγω της επέλασης του χιονιού, οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου, τα συναρμόδια υπουργεία, τις περιφέρειες αλλά και τους δήμους, να επιχειρήσουν να δράσουν προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κι επειδή, προφανώς, δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι ο σχεδιασμός, τα μέτρα για να παραμείνει η πρωτεύουσα σε λειτουργία και η έγκαιρη και ορθή συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η απόφαση που ελήφθη είναι να «παγώσει» σχεδόν κάθε δραστηριότητα: Από τα σχολεία σε ολόκληρη την περιφέρεια, μέχρι τα εμπορικά καταστήματα, τα δικαστήρια, έως τις λαϊκές αγορές.

Από την Παρασκευή, άλλωστε, είχαν στηθεί επιτελεία και ομάδες για τον συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων μεταξύ των συναρμοδίων φορέων, που ως γνωστόν, δεν είναι και λίγοι, αλλά παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αττική οδό και την υποχρεωτική αγορά χιονοαλυσίδων από τους οδηγούς με την απειλή προστίμου, η Ελλάδα κόπηκε για μία ακόμη φορά στα δύο, με την Εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, να παραμένει κλειστή για αρκετές ώρες.

Κλειστά σχολεία και τηλεργασία

Χθες το μεσημέρι, μετά από μία εσωτερική διαβούλευση κάποιων ωρών, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων και σε ολόκληρη την Αττική και τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεργασία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, παρά τα συνεχή SMS για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, χιονόπτωση δεν υπήρξε.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα θέρμανσης, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία τους.

Με τηλεργασία θα λειτουργήσει και το δημόσιο, ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών εκπέμφθηκε ισχυρή σύσταση για να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα και όπου δεν είναι δυνατόν, να προσέλθουν οι εργαζόμενοι μετά τις 10.00 το πρωί. Και αυτό, διότι όλοι θυμούνται τί έγινε πέρσι, όταν κατά χιλιάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι έφυγαν από τις υπηρεσίες τους στις 12.00 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα πραγματικό κομφούζιο στην Αθήνα και να κλείσει μέχρι και η Κατεχάκη!

Επίσης, αποφασίστηκε στην Αττική να λειτουργήσουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία και τα καταστήματα που πωλούν χιονοαλυσίδες και αυτά μέχρι τις 18.00, όπως και τα delivery, ενώ σήμερα και αύριο, δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Το ερώτημα είναι αν η «Μπάρμπαρα» θα αποδεχθεί φιλική προς την κυβέρνηση ή όχι. Και αυτό, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα, το κυβερνητικό επιτελείο, με φόντο την τραγωδία στο Μάτι, έβαζε διαρκώς στο δημόσιο διάλογο τη σύγκριση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων.

Το «ταμείο» θα γίνει μόλις η κακοκαιρία κοπάσει. Πολύ αργότερο, θα γίνει το «ταμείο» για τα νοικοκυριά, τα οποία προφανώς θα καταναλώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια απ ό,τι τους προηγούμενους μήνες, αλλά, με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, θα λάβουν εξαιρετικά μικρή κρατική επιδότηση, λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook