Το σαμποτάζ στους Nord Stream – Tο οδοιπορικό του BBC που μοιάζει με παραγωγή του Netflix

το-σαμποτάζ-στους-nord-stream-tο-οδοιπορικό-του-1536505

Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream έγινε σε χρόνο «αστραπή» νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Μόσχας, ιδίως από τη στιγμή που αποδόθηκε σε σαμποτάζ, μία δολιοφθορά σε έναν αγωγό που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη του θρίλερ – με τρομακτικές διαστάσεις – οι εισαγγελείς στη Σουηδία δήλωσαν ότι οι εκρήξεις σε αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς αφού βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών.

Οι εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα είχαν ως στόχο αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη με τη Μόσχα να αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Πριν από την ανακοίνωση, η Katya Adler του BBC ταξίδεψε στο σημείο και ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Δύση θα μπορούσε να προχωρήσει σε πόλεμο εάν η Ρωσία επιτεθεί σε υποδομές που παρέχουν κρίσιμες ενεργειακές προμήθειες.

Οδοιπορικό που θυμίζει παραγωγή Netflix

Το οδοιπορικό του βρετανικού μέσου θυμίζει παραγωγή του Netflix με μία διαφορά. Τα επόμενα επεισόδια δεν έχουν γραφτεί ακόμα.

Ένα δανέζικο αεροπλάνο επιτήρησης πετούσε γύρω-γύρω πάνω από τα κεφάλια του συνεργείου του BBC. Πίσω και στο πλάι τους ξεπρόβαλλαν δύο σουηδικά και ένα δανέζικο πολεμικό πλοίο. Ξαφνικά, ένα ρωσικό πλοίο εφοδιασμού εμφανίστηκε και αγκυροβόλησε κοντά τους.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος του βρετανικού μέσου: «Ανησυχήσαμε δίπλα στον ασύρματο του σκάφους μας, αναρωτώμενοι αν, μετά από τόσες εβδομάδες προσπάθειας να κανονίσουμε με τις αρμόδιες αρχές αποκλειστική πρόσβαση σε αυτό το σημείο της Βαλτικής Θάλασσας, θα μας έδινε εντολή ένα από αυτά τα πολεμικά πλοία να φύγουμε από εκεί».

Το συνεργείο βρισκόταν ανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm και νότια της σουηδικής ηπειρωτικής χώρας, όπου περνούσαν από κάτω τους δύο αγωγοί που εκτείνονται από τη Ρωσία στη Γερμανία – οι Nord Stream 1 και 2.

Τρεις εκρήξεις έπληξαν τους αγωγούς στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη δύναμη μιας τεράστιας βόμβας αυτοκινήτου, σύμφωνα με ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως στοιχεία για το ποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις.

Ωστόσο, την Παρασκευή, Σουηδός εισαγγελέας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν σε διάφορα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το σημείο. Τα ευρήματα προσδιόρισαν το περιστατικό ως «σοβαρή δολιοφθορά».

Το BBC είχε νωρίτερα αποκτήσει πρόσβαση στον υποθαλάσσιο χώρο. Εκτός από έναν δημοσιογράφο σουηδικής εφημερίδας, δεν είχε επιτραπεί η είσοδος σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η έκταση των ζημιών από την έκρηξη ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε θεωρηθεί.

Το συνεργείο του BBC είχε στο πλευρό του τον Νορβηγό ειδικό σε υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη Trond Larsen. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία σόναρ για να εξετάσει τις λεπτομέρειες των αγωγών. Ο Trond κατέβασε προσεκτικά τα δύο μη επανδρωμένα σκάφη του στα φουρτουνιασμένα νερά, καθοδηγώντας τα με μια έξυπνα μετασκευασμένη κονσόλα παιχνιδιών.

«Κοίτα εδώ»

«Κοίτα αυτό, Κάτια», φώναξε ο Trond ενθουσιασμένος προς τη δημοσιογράφου του BBC. Έδειξε την οθόνη του φορητού υπολογιστή που ισορροπούσε στη στενή καμπίνα του πλοίου. Σε αυτή την οθόνη μεταδιδόταν ζωντανή ροή τις εικόνες που είχαν καταγράψει τα μη επανδρωμένα σκάφη.

«Μέρος του σωλήνα (αγωγού) έχει εκτοξευτεί τέσσερα, πέντε, ίσως και έξι μέτρα κατ’ ευθείαν προς τα πάνω, στο σημείο όπου διαλύθηκε. Τώρα μπορούμε να δούμε πώς το σκυρόδεμα έχει ανατιναχτεί, δείχνοντας οδοντωτές άκρες του χάλυβα από κάτω – 45 χιλιοστά χάλυβα ισοπεδωμένα, ξεριζωμένα κατ’ ευθείαν. Η ταχύτητα, η δύναμη, η έκρηξη πρέπει να ήταν τεράστια».

Οι εικόνες του σόναρ του Trond έδειξαν πόσο μακριά, ακόμη και συντριπτικά βαριά, παχιά συντρίμμια σωλήνων με επικάλυψη σκυροδέματος είχαν εκσφενδονιστεί στον πυθμένα του ωκεανού κατά την έκρηξη.

Του κίνησε την περιέργεια να εντοπίσει σημάδια ιχνών στην κορυφή κάποιου περιβλήματος σωλήνα. Ένα στοιχείο ίσως, αναρωτήθηκε, για το πώς είχαν πυροδοτηθεί ή τοποθετηθεί τα εκρηκτικά; Ή απλά σημάδια που άφησαν τα μηχανήματα όταν τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά οι σωλήνες;

Το σκηνικό αυτού του σαμποτάζ είναι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Σουηδία και η Δανία διεξάγουν τις δικές τους ξεχωριστές έρευνες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι ως γνωστόν επιφυλακτικές και μυστικοπαθείς – ακόμη και μεταξύ συμμάχων.

Η Δύση «βλέπει» Μόσχα

Οι εκρήξεις στους αγωγούς, οι οποίοι δεν ήταν σε χρήση εκείνη τη στιγμή, έλαβαν χώρα εν μέρει στη Σουηδική και εν μέρει στη Δανική οικονομική ζώνη της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Δύση πιστεύει ευρέως ότι το Κρεμλίνο ήταν πίσω από τις επιθέσεις, ένα είδος μηνύματος από τη Μόσχα – μέρος του υβριδικού – ή μη συμβατικού πολέμου – που διεξάγει, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων, μακριά από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε για το σαμποτάζ τη Δύση – αόριστα τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το οποίο απέρριψε αμέσως τον ισχυρισμό ως προσπάθεια της Ρωσίας να αποσπάσει την προσοχή από τις στρατιωτικές της αποτυχίες.

Ξεχωριστή έρευνα από τη Μόσχα

Αργότερα, το συνεργείο ανακάλυψε ότι το ρωσικό υπεράκτιο σκάφος που είχε εντοπίσει ήταν μέρος μιας ξεχωριστής έρευνας που είχε ξεκινήσει η Μόσχα για τις εκρήξεις στη Βαλτική. Ενώ πολλοί στη Δύση το βλέπουν αυτό ως μια κυνική κίνηση της Μόσχας, η Στοκχόλμη ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να οργανώσει μια πιο τακτική παρουσία κοντά στις σουηδικές ακτές. Η χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ένα ευάλωτο υποθαλάσσιο σύστημα

Ένα πράγμα έχει γίνει σαφές από τις εκρήξεις – η κρίσιμη σημασία της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης, που μεταφέρει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από την πηγή στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας σε αυτή την εποχή της ενεργειακής κρίσης, και η τεράστια δυσκολία στην προστασία της.

Αυτή είναι τώρα άλλη μια σημαντική γραμμή του μετώπου στην τρέχουσα σύγκρουση. Σε πρόσφατο συνέδριο για την ενέργεια στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε δυσοίωνα ότι οι ενεργειακές υποδομές απειλούνται παντού.

Και δεν πρόκειται μόνο για το Nordstream.

Η Ευρώπη διαθέτει έναν πολύπλοκο ιστό υποθαλάσσιων ενεργειακών αγωγών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα. Τα νερά της φιλοξενούν επίσης χιλιάδες μίλια υποθαλάσσιων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου, τα οποία μας κρατούν συνδεδεμένους και επιτρέπουν οικονομικές συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως.

Το σύστημα είναι ευάλωτο, και αν καταρρεύσει, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό είναι ένα σενάριο που το Κρεμλίνο θα μπορούσε να καλωσορίσει. Επενδύει στις υποθαλάσσιες δυνατότητες τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο κατασκοπευτικών υποβρυχίων στον κόσμο.

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να το καλύψει.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ στο «μάτι» της γεωπολιτικής καταιγίδας

Στο μάτι αυτής της γεωπολιτικής καταιγίδας βρίσκεται το μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία. Τώρα, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, και εν μέσω ανησυχιών για σαμποτάζ και κατασκοπεία, ο στρατός της Νορβηγίας έχει αυξήσει δραματικά την επιτήρηση, πάνω και κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Το BBC και ένα γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο είχαν σπάνια πρόσβαση σε μια νορβηγική περιπολία στις πολλές εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα.

Το συνεργείο πέρασε κάτι παραπάνω από δύο ημέρες στο Jarl, ένα πανύψηλο σκάφος της ακτοφυλακής.

Τα τεράστια παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή στη γέφυρα παρείχαν μια εντυπωσιακή θέα στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έλαμπαν στη σπάνια ηλιοφάνεια. Ήταν σαν ένα θαλάσσιο τοπίο μεταλλικής πόλης πάνω σε ξυλοπόδαρα.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο για να κατευθύνεται από τέσσερα βασικά σημεία εκεί πάνω. Και τη νύχτα, το Jarl, όπως και άλλα νορβηγικά στρατιωτικά σκάφη που περιπολούν τώρα στην περιοχή, πλέει στο βελούδινο σκοτάδι. Τα φώτα είναι σβηστά στη γέφυρα. Το πλήρωμα θέλει να διατηρεί την πορεία του απρόβλεπτη και μερικές φορές απενεργοποιεί το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης (AIS) για να μπορεί να κινείται απαρατήρητο.

Η Νορβηγία δεν παίρνει αψήφιστα το ρόλο της

Ο αρχηγός του Βασιλικού Νορβηγικού Ναυτικού, Rune Andersen, είπε ότι η Νορβηγία παίρνει σοβαρά την ευθύνη της ως σημαντικός προμηθευτής ενέργειας.

Η ενεργειακή ασφάλεια ήταν το κλειδί για την Ευρώπη, είπε. Γι’ αυτό το λόγο το ναυτικό ενίσχυε την παρουσία του στη θάλασσα, για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς και να λειτουργεί αποτρεπτικά.

«Ειλικρινά δεν περίμενα να κάνω αυτό – να περιπολώ σε ενεργειακές εγκαταστάσεις για λόγους ασφαλείας», είπε ο 20χρονος Alexander. Είναι ένας από τους πολλούς νεοσύλλεκτους στρατιώτες που βρίσκονται στο Jarl.

«Η κατάσταση είναι λίγο τεταμένη», συνέχισε ο Alexander. «Κάποιοι άνθρωποι στην οικογένειά μου δεν αισθάνονται πολύ άνετα με το να κάνω αυτή τη δουλειά. Αλλά δεν υπάρχει καμία απειλή για μένα. Αισθάνομαι ασφαλής. Αισθάνομαι ότι η δουλειά μας είναι πιο σημαντική τώρα».

Το πολεμικό ναυτικό της Νορβηγίας διατηρεί τακτικές επαφές με τις ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μαζί με δύο αξιωματικούς, η δημοσιογράφος του BBC φόρεσε μια άνετη πορτοκαλί και μαύρη θερμική στολή, γάντια και κράνος, προτού με κατέβουν από την πλευρά του Jarl μέσα σε μια λέμβο και τελικά καταλήξουν στη Βόρεια Θάλασσα.

Πριν από την επίθεση στον αγωγό, το πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή της Νορβηγίας χρησιμοποιούσαν αυτά τα ταχύπλοα σκάφη για αποστολές έρευνας και διάσωσης και επιθεωρήσεις αλιείας. Τώρα, καλούνται να διερευνήσουν τον αυξανόμενο αριθμό εντοπισμών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαπιστώνουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, περιγράφει αυτή την κατάσταση ως την πιο τεταμένη κατάσταση ασφαλείας που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σίγουρα νευρικές.

Ένας από τους αξιωματικούς του ναυτικού εκμυστηρεύτηκε ότι μερικές από τις εμφανίσεις «μη επανδρωμένων αεροσκαφών» αποδεικνύονται γλάροι. Αλλά σίγουρα όχι όλες.

Τέλος τα drone για πολίτες της Ρωσίας

Στην ίδια τη Νορβηγία, απαγορεύτηκε στους Ρώσους πολίτες να πετούν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αφού συνελήφθησαν σε ξεχωριστά περιστατικά ορισμένοι Ρώσοι που ήταν ύποπτοι για συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ενεργειακές υποδομές. Μεταξύ αυτών ήταν ο γιος ενός στενού φίλου του Βλαντμίρ Πούτιν και ένας Βραζιλιάνος ακαδημαϊκός που πιστεύεται τώρα ότι ήταν Ρώσος πράκτορας.

Η πρώτη από αυτόν τον τελευταίο γύρο συλλήψεων έγινε στις αρχές Οκτωβρίου στον άγριο και όμορφο βορρά της Νορβηγίας, όπου η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία.

Ένας 50χρονος άνδρας συνελήφθη στο σημείο διέλευσης Storskog – το μοναδικό πλέον χερσαίο σύνορο με την Ευρώπη που είναι ανοιχτό για τους Ρώσους τουρίστες – καθώς έφευγε από τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε στην κατοχή του δύο ρωσικά και ένα ισραηλινό διαβατήριο, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μια σειρά μερικώς κρυπτογραφημένων φωτογραφιών και βίντεο.

Η Μόσχα αντέκρουσε αυτή τη σύλληψη, καθώς και τις άλλες καταγγελίες για κατασκοπεία εναντίον Ρώσων στη Νορβηγία, ως «υστερία».

Το BBC ταξίδεψε στο σημείο διέλευσης, στα σύνορα της Αρκτικής, μήκους σχεδόν 200 χιλιομέτρων, για να διαπιστώσει αν η αυξημένη ανησυχία της Νορβηγίας για τον γείτονά της επηρεάζει την τοπική κοινότητα εκεί.

Η Solve Solheim, επικεφαλής της επιτήρησης των συνόρων της περιοχής, είπε ότι η υπόθεση τους αιφνιδίασε. Οι κρυπτογραφημένες φωτογραφίες και τα βίντεο, πόσο μάλλον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πολλαπλά διαβατήρια, ήταν όλα άκρως ασυνήθιστα – είπε.

Επιμένει ότι η χώρα του δεν αντιδρά υπερβολικά. Οι Νορβηγοί ήταν ίσως λίγο αφελείς στο παρελθόν όσον αφορά τη Ρωσία, μας είπε. Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, είχε χρησιμεύσει ως μέσο για την επιστροφή στην πραγματικότητα.

Ένας νέος ψυχρός πόλεμος

Η τοπική αστυνομία έχει πει στους κατοίκους να είναι πιο προσεκτικοί και να αναφέρουν την παρατήρηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή οχημάτων και ατόμων που μπορεί να φαίνονται ύποπτα. Ζώντας και δουλεύοντας τόσο κοντά στη Ρωσία και μακριά από τη νορβηγική πρωτεύουσα Όσλο, ο Solve Solheim λέει ότι συχνά αισθάνεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τώρα, όπως είπε, φαίνεται ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη.

Ο ιδιοκτήτης γωνιακού καταστήματος, Alf Hammer, είπε ότι δεν είχε δει ποτέ Ρώσο μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα, ήταν μέρος της κοινότητας εδώ πάνω, είπε – παντρεμένοι με Νορβηγούς, με οικογένειες. Η σύζυγός του, Natalja, καταγόταν από την Αγία Πετρούπολη.

Χαμογελώντας τύλιξαν τα χέρια τους ο ένας γύρω από τον άλλον για να στριμωχτούν αρκετά κοντά ώστε να μιλήσουν ταυτόχρονα στο μικρόφωνο του BBC.

Ήταν απορριπτικοί σχετικά με αυτό που έβλεπαν ως παράνοια για τη Ρωσία στη νότια Νορβηγία, ειδικά στο Όσλο.

Εκεί, οι άνθρωποι ήταν πιο καχύποπτοι απέναντι στους Ρώσους – είπε ο Alf – επειδή δεν είχαν εκτεθεί σε αυτούς.

«Κάποιος ηλίθιος πετάει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και κάνουν μεγάλη φασαρία γι’ αυτό», είπε.

«Δεν υποστηρίζουν όλοι την εισβολή στην Ουκρανία, ξέρετε», είπε με νόημα η Natalja. «Απλώς στο σπίτι τους στη Ρωσία δεν μπορούν να το πουν αυτό».

Αλλά ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Bjørn Arild Gram, μου είπε ότι η Νορβηγία δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Το BBC τον συνάντησε ενώ πραγματοποιούσε επίσκεψη σε στρατιώτες της νορβηγικής Εθνοφρουράς που φρουρούσαν σε ένα βασικό διυλιστήριο πετρελαίου – κοντά στη δεύτερη πόλη της χώρας, το Μπέργκεν.

«Απλά δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Ακούμε την οξυνόμενη ρητορική [από τη Μόσχα]. Η ενέργεια γίνεται όπλο σε αυτή τη σύγκρουση. Εμείς στη Νορβηγία είμαστε τώρα οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς φυσικού αερίου – οπότε οι υποδομές εδώ έχουν τεράστια στρατηγική σημασία».

Η Νορβηγία έχει κερδίσει τεράστια χρηματικά ποσά από τις εξαγωγές ενέργειας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Αλλά τώρα αρχίζει να αισθάνεται την πολιτική θερμότητα.

Εκατομμύρια οικογένειες σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν για τον επερχόμενο χειμώνα. Και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν πραγματικά να βασίζονται στον ενεργειακό εφοδιασμό της Νορβηγίας.

Οι δύο χώρες, καθώς και η Γαλλία, παρέχουν ναυτική υποστήριξη στη Νορβηγία γύρω από τις ενεργειακές υποδομές της.

Η Ευρώπη υπνοβατούσε

Σήμερα η Ευρώπη, για άλλη μια φορά, κατηγορείται ότι υπνοβατούσε μία αχρείαστα εκτεθειμένη θέση.

Πίσω στο 2017, ο Ρίσι Σουνάκ, σημερινός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ένας όχι και τόσο εξέχων βουλευτής των πίσω εδράνων. Έγραψε ένα έγγραφο που προειδοποιούσε ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στις υποθαλάσσιες υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελούσε «υπαρξιακή απειλή για την εθνική ασφάλεια». Και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων και να διασφαλιστεί ότι «τα θαλάσσια περιουσιακά μας στοιχεία είναι επαρκή για το έργο».

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του, Ben Wallace, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το πρώτο πλοίο πολλαπλών ρόλων του Ηνωμένου Βασιλείου για την επιτήρηση των ωκεανών θα είναι επιχειρησιακό μόλις κάποια στιγμή του επόμενου έτους.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, κατάρτισε τη στρατηγική της για τον πόλεμο στους βυθούς μόλις τον Φεβρουάριο – μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, το BBC συνομίλησε με τον επικεφαλής της συμμαχίας, τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ. Επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ συζητούσε για την ασφάλεια των υποθαλάσσιων υδάτων εδώ και πολύ καιρό.

Θα μπορούσε μια επίθεση σε κρίσιμες υποβρύχιες υποδομές να θεωρηθεί πράξη πολέμου, ρώτησε η δημοσιογράφος.

Χάρτης: Η Ευρώπη συνδέεται με υποθαλάσσια καλώδια όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη του BBC

Ναι, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ – όπου μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Ισχυρές λέξεις που το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε να μην εφαρμόσει στην πράξη. Στόχος του παραμένει να αποφύγει την άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία – για προφανείς, δυνητικά πυρηνικούς, λόγους.

Αλλά καθώς παραπαίει στρατιωτικά στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο διεξάγει έναν αποφασιστικό, μη συμβατικό πόλεμο πιο κοντά στα σπίτια των Ευρωπαίων.

Απειλώντας τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει να προχωρήσει σε δύο άλλα μέτωπα. Ελπίζοντας να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, να μειώσει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Χάρτης: Η Ευρώπη συνδέεται με υποθαλάσσια καλώδια όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη του BBC

Ναι, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ – όπου μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Ισχυρές λέξεις που το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε να μην εφαρμόσει στην πράξη. Στόχος του παραμένει να αποφύγει την άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία – για προφανείς, δυνητικά πυρηνικούς, λόγους.

Αλλά καθώς παραπαίει στρατιωτικά στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο διεξάγει έναν αποφασιστικό, μη συμβατικό πόλεμο πιο κοντά στα σπίτια των Ευρωπαίων.

Απειλώντας τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στοχεύει να προχωρήσει σε δύο άλλα μέτωπα. Ελπίζοντας να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, να μειώσει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook