Το Rainbow Warrior στέλνει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη από την Ελλάδα

το-rainbow-warrior-στέλνει-μήνυμα-σε-όλη-την-ευρώπη-879954
DCIM100MEDIADJI_0094.JPG

Με σειρά δράσεων στην Ελλάδα και με τη συμμετοχή πολιτών και καλλιτεχνών, το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης και τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υιοθετήσουν ευρωπαϊκό στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050.

Με μία εναέρια performance πάνω στο κατάρτι του Rainbow Warrior και με φόντο τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η χορεύτρια και extreme aerial dancer Κατερίνα Σολδάτου έστειλε το δικό της μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης κλιματικής πολιτικής ευθυγραμμισμένης με τις δραματικές υποδείξεις της επιστήμης. Παράλληλα, στην Πάτρα συγκροτείται Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων και Πολιτών κατά των Εξορύξεων και της Κλιματικής Κρίσης, με στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μία σειρά ζητημάτων, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ο μακροχρόνιος κλιματικός στόχος της Ευρώπης. Οτιδήποτε λιγότερο από μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα ως το 2050 θέτει σε κίνδυνο το κλίμα του πλανήτη, αφού θα είναι εκτός υποδείξεων της επιστήμης για συγκράτηση της ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C.

Στο πλευρό της Greenpeace, που καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να απαιτήσουν από τους ηγέτες σχέδιο τερματισμού της χρήσης υδρογονανθράκων και κάρβουνου στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, βρέθηκε και η Ελληνίδα aerial dancer Κατερίνα Σολδάτου με τη συμμετοχή της στις δράσεις του Rainbow Warrior. «Με τη συνεργασία αυτή, κατάλαβα ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν με πάθος και ενέργεια για την προστασία του πλανήτη μας, τόσο πιο δυνατά ακούγεται το μήνυμά μας. Δεν υπάρχουμε μόνο εμείς στον πλανήτη, υπάρχουν και άλλοι μετά από εμάς. Δεν έχει κανείς μας το δικαίωμα να καταστρέφει τον πλανήτη και το κλίμα μας”, δήλωσε η Κατερίνα Σολδάτου.

“Μαχόμαστε για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, την πρόσβασή μας σε καθαρούς, βιώσιμους πόρους, ενέργεια και φυσικό περιβάλλον. Σε οποιοδήποτε σχέδιο εξόρυξης θα μας βρείτε μπροστά σας, σε οποιαδήποτε απόφαση που θέτει σε κίνδυνο τη δική μας ζωή και αυτών που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς θα μας βρείτε απέναντί σας”, σημείωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας της οργάνωσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη.

Συνάντηση για τη δημιουργία πρωτοβουλίας ενάντια στις εξορύξεις στην Πάτρα

Κατά τη διάρκεια παραμονής στην Πάτρα, οργανώθηκε στο πλοίο από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή πολιτών, συλλογικοτήτων της πόλης αλλά και εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Πολιτών “Σώστε την Ήπειρο”, με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό Κόλπο και Ιόνιο και τη σύνδεσή τους με την κλιματική κρίση.

Μέσα από τη συζήτηση οι συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα στη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Συλλογικοτήτων και Πολιτών κατά των Εξορύξεων και της Κλιματικής Κρίσης στην Πάτρα, με στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace χαιρετίζει αυτή την προσπάθεια και καλεί πολίτες και φορείς να συμμετέχουν ενεργά, προκειμένου η κινητοποίησή τους να εντατικοποιηθεί τους επόμενους μήνες με στόχο το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο προς εταιρίες και κυβέρνηση.

Μετά το πέρας της συζήτησης, πολίτες και συλλογικότητες της Πάτρας μαζί με την Greenpeace συμμετείχαν μπροστά από το Rainbow Warrior σε μία συμβολική δράση συμπαράστασης προς τους ακτιβιστές του αγγλικού γραφείου της Greenpeace που επί 11 ημέρες εμπόδισαν την πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της BP από το να τοποθετηθεί στο προγραμματισμένο σημείο γεώτρησης στον Αρκτικό Κύκλο.

DCIM100MEDIADJI_0082.JPG

Επόμενη και τελευταία στάση, η Κέρκυρα

Στις 21 και 22 Ιουνίου, το Rainbow Warrior, θα βρίσκεται στο λιμάνι της Κέρκυρας. Στις 21 Ιουνίου, το πλοίο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 και στις 22 Ιουνίου από τις 18:00 μέχρι τις 20:00. Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πλοίου, στις 21 Ιουνίου, από τις 17:00 ως τις 20:30, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι “Μαζί για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα” πάνω στο Rainbow Warrior, σχετικά με τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων και σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει στη χώρα. Στις 22 Ιουνίου, οι πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων θα μοιραστούν τη διεθνή εμπειρία σε σχέση με τον αγώνα που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στον κόσμο για να σταματήσει η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και ορυκτών καυσίμων, δεδομένου ότι η αντίστροφη μέτρηση της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει ξεκινήσει, ενώ οι συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο από τη λιγνιτική παραγωγή καταστρέφουν τα όνειρα των τοπικών κοινωνιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook