Το πρόβλημα με το επίδομα των 800 ευρώ – Τι ισχύει με αναστολή σύμβασης και δάνεια

το-πρόβλημα-με-το-επίδομα-των-800-ευρώ-τι-1035621

Xιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους από τη Δευτέρα (4/5) με το πρώτο κύμα χαλάρωσης των μέτρων. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής. Το μέτρο της αναστολής εργασίας παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαίου. Σε αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους. Όμως, σε αυτή την περίπτωση το επίδομα από το κράτος αναμένεται να είναι μειωμένο σε σχέση με το αρχικό, καθώς θα φτάνει τα 534 ευρώ και θα είναι για 30 ημέρες και όχι για 45, όπως συνέβη με το ποσό των 800 ευρώ που δόθηκε σε πρώτη φάση.

Οι εργοδότες μπορούν να πάρουν πίσω στη δουλειά το 40% των εργαζομένων ενώ θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων με το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το είδος της σύμβασης. Το υπουργείο εργασίας θα προχωρήσει και σε οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην δουλειά τους και θα κληθούν να ασχοληθούν με συμβάσεις «λάστιχο». Σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ όπως είναι οι οικοδόμοι, αλλά και οι εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα.

Την ίδια ώρα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες πιστώθηκε χθες το ποσό των 800 ευρώ, όμως αρκετοί είναι αυτοί που δεν το έλαβαν ακόμα. Πιο συγκεκριμένα από τους 540.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μόνο οι 373.641 έλαβαν, ενώ οι 166.000 βρίσκονται στην «αναμονή». Η καθυστέρηση σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να γίνουν διασταυρώσεις καθώς αρκετοί επαγγελματίες που είχαν υποβάλλει την αίτηση δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις. Υπήρχαν μάλιστα κι αυτοί οι οποίοι έκαναν δήλωση, αλλά διαπιστώθηκε πως έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους εδώ και χρόνια! Ετσι, το υπουργείο αποφάσισε να καθυστερήσει για μερικές ημέρες ακόμη την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά τις «περίεργες» περιπτώσεις.

Ποιοι και πως επωφελούνται από το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων

Τις λεπτομέρειες για την επιδότηση δόσης των δανείων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό επεξεργάζονται την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Από την 1η Ιουλίου που λήγει η αναστολή πληρωμής δανείων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η επιδότηση και θα καλύπτει μέρος των δόσεων μέχρι και το τέλος του έτους. Η ρύθμιση θα αφορά ακόμα και δάνεια που κοκκίνισαν την 1η Ιανουαρίου του 2019. «Υπάρχει πρόβλεψη για επιδότηση των δόσεων του δανείου όλων αυτών των πολιτών “κόκκινων και πράσινων δανείων”, μάλλον με διαφορετικά ποσοστά, αλλά πολύ σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όλα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία θα στηριχθούν από το ελληνικό δημόσιο. Τα μεν «κόκκινα» ώστε να γίνουν ενήμερα, τα μεν ενήμερα ώστε να μην υπάρξει αδυναμία αποπληρωμής. Η επιδότηση θα αφορά περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά με την δόση να επιδοτείται σε ποσοστό έως και 90% και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook