Το προσχέδιο για το πλαφόν στις τιμές για το φυσικό αέριο – Τέσσερις χώρες προτείνουν διάδρομο τιμών

το-προσχέδιο-για-το-πλαφόν-στις-τιμές-γ-1539267

Η Πολωνία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα έχουν συντάξει πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός που «καλπάζει»..

Οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου στη συνάντηση της Πράγας την Παρασκευή (7/10). Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημη πρόταση – και στο μεταξύ, ορισμένες χώρες έχουν συντάξει τη δική τους.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζεται σε ειδική χρήση φυσικού αερίου», αναφέρει το έγγραφο που περιγράφει τον προτεινόμενο «διάδρομο» τιμών – ένα εύρος που καθορίζεται από και χαμηλότερο από την τιμή της αγοράς, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στο έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Reuters και κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη της ΕΕ, προτείνεται να τεθεί ο διάδρομος τιμών σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου και αρκετά ευέλικτο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να προσελκύουν για τον εφοδιασμό τους προμηθευτές μέσω του ανταγωνιστικού στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Εάν είναι απαραίτητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα επιτρέπονται οι συναλλαγές φυσικού αερίου σε τιμές πάνω από τον διάδρομο, αναφέρεται.

«Θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης κυκλώματος και ως αντικίνητρο για την κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται να καταστείλει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να ισχύει για μακροπρόθεσμες συμβάσεις που έχουν τιμή συνδεδεμένη με τους δείκτες αναφοράς τιμών για το φυσικό αέριο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη (5/10) διάφορους τύπους ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου για να συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ, αφού η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και 12 άλλες χώρες την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν τις Βρυξέλλες να καταθέσει πρόταση για πλαφόν.

Σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη, η φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, ενώ εργάζεται για την έναρξη μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς σε σχέση με την τιμή του φυσικού αερίου της Ολλανδικής αναφοράς τιμών (TTF).

Άλλες χώρες – μεταξύ αυτών η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η Ολλανδία – αντιτίθενται στην πρόταση, προειδοποιώντας ότι το πλαφόν στις τιμές θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook