Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας: Μύθος ή πραγματικότητα;

το-πρωινό-είναι-το-πιο-σημαντικό-γεύμα-1378756

Η τυπική διατροφή αναγνωρίζει τρία κύρια γεύματα – πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό – αλλά μόνο το πρωινό υποστηρίζεται ως το πιο βασικό. Τελικά, πόσο απαραίτητο είναι;

Μήπως υπάρχει μια δόση υπερβολής στη σημαντικότητα του πρώτου γεύματος;

Η ιδέα ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια και θα μπορούσε να έχει προέλθει από τις εκστρατείες μάρκετινγκ για την προώθηση των δημητριακών πρωινού. Τα δημητριακά που εφευρέθηκαν στα τέλη του 1800 προωθήθηκαν ως ελαφρύτερες, πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για το τυπικό πρωινό του αγρότη-το οποίο μέχρι τότε ήταν αυγά και κρέας- και τοποθετήθηκαν ως ένα ζωτικό ξεκίνημα της ημέρας. Το σλόγκαν επεκτάθηκε για να περιλαμβάνει περισσότερα τρόφιμα εκτός από τα δημητριακά, και έκτοτε έχει επηρεάσει τον τρόπο που τρώνε ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Παρόλα αυτά υπάρχει και κάποιο σωστό σκεπτικό πίσω από αυτή την ιδέα.

Καταρχάς όπως υποδηλώνει το όνομα, το πρωινό «σπάει» την ολονύκτια νηστεία. Το σώμα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ενέργεια ενώ κοιμόμαστε για ανάπτυξη και αποκατάσταση. Και εάν μείνουμε 8 με 12 ώρες χωρίς φαγητό, ο εγκέφαλος και οι μύες μας χρειάζονται ενέργεια, ή γλυκόζη, για να ξεκινήσουν τη μέρα.

Ωστόσο ο καθένας είναι διαφορετικός. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν και θέλουν να φάνε γιατί πεινάνε, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να παραλείψουν εντελώς το πρωινό γεύμα. Ποιοι κάνουν το σωστό και ποιοι λάθος; Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη και δεν είναι μόνο μία, διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση ή η παράλειψη πρωινού είναι πιο αποτελεσματική από την εναλλακτική.

Ο ισχυρισμός ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα σημαίνει ότι το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα είναι λιγότερο σημαντικά. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι να δίνουμε προτεραιότητα στο τι και πώς τρώμε όλη την ημέρα. Να συντονιστούμε με το σώμα μας και να μάθουμε να καταλαβαίνουμε τα σήματα της πείνας και της πληρότητας. Για παράδειγμα, η πείνα μπορεί να έρθει διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα και είναι φυσιολογικό να ανταποκρίνεστε στο σώμα σας, είτε αυτό σημαίνει ότι τρώτε πρωινό στις 7 π.μ. είτε στις 11 π.μ.

Το να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα και με συνέπεια στα σημάδια πείνας είναι πιο ωφέλιμο για τη γενική υγεία και τη σχέση μας με το φαγητό, από το να τηρούμε αυστηρούς διατροφικούς κανόνες σχετικά με την ώρα των γευμάτων.

Επίσης οι ενεργειακές μας ανάγκες αλλάζουν καθημερινά με βάση τη δραστηριότητα, τον ύπνο και τις ορμόνες. Μερικές μέρες μπορεί να νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε φαγητό νωρίτερα ή αργότερα. Επομένως δεν χρειάζεται να νιώθουμε δεσμευμένοι με ένα καθορισμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Οι ώρες των γευμάτων μπορεί επίσης να διαταραχθούν και από τις πολλές δεσμεύσεις της ζωής, όπως η εργασία και οι οικογενειακές ευθύνες, που μπορεί να υπαγορεύουν μια πιο πρακτική προσέγγιση όσο αφορά το φαγητό. Μερικές μέρες, μπορεί να έχετε τον χρόνο να απολαύσετε ένα πλούσιο πρωινό, ενώ άλλες μέρες, μπορεί να χρειαστεί να το παραλείψετε ή να τσιμπήσετε κάτι στα γρήγορα φεύγοντας από το σπίτι και στη συνέχεια να δώσετε περισσότερη έμφαση στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας όσο αφορά το πρωινό γεύμα, αυτό που παίζει ρόλο είναι να έχετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σωστή κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων τροφοδοτεί το σώμα και σας βοηθά να νιώθετε καλύτερα. Ενώ τα ακανόνιστα γεύματα περιορίζουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά, επηρεάζοντας αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι λοιπόν όλα τα γεύματα είναι σημαντικά, όχι μόνο το πρωινό, γι’ αυτό αντί να ακολουθείτε τις αρχές μιας παλιάς εκστρατείας μάρκετινγκ, ακούστε το σώμα σας. Το σώμα και ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου είναι μοναδικά , επομένως ως διαιτολόγος, θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τις ώρες που πρέπει να γίνονται τα γεύματα ή τα σνακ.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook