Το πιο γρήγορο και εύκολο πασχαλινό τσουρέκι

το-πιο-γρήγορο-και-εύκολο-πασχαλινό-τσ-850067

Το απόλυτο πασχαλινό αρτοποίημα στην πιο εύκολη εκδοχή του. Αυτό το γλυκό και νόστιμο τσουρέκι συνοδεύει εξαιρετικά τον καφέ και το ζεστό γάλα το πρωί του Πάσχα.

Μερίδες:για 1 τσουρέκι Χρόνος προετοιμασίας:30′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:20′ Χρόνος αναμονής:1 ώρα

του Δημήτρη Χρονόπουλου

Υλικά

325γρ. αλεύρι σκληρό

20γρ. μαγιά

90γρ. ζάχαρη

80γρ. βούτυρο αγελάδος

60ml γάλα

50ml νερό

ξύσμα από ½ πορτοκάλι

1 αβγό

2γρ. μαχλέπι

1½γρ. αλάτι

1½γρ. μαστίχα

1 πασχαλινό αβγό (κόκκινο)

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, για επάλειψη

Διαδικασία

Βάζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Τρίβετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή με τον πλάστη.

Βάζετε τη μαστίχα, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε στους 30 βαθμούς και τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι. Χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο.

Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, τα ανοίγετε λίγο ακόμα και πλέκετε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνετε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει στρογγυλό το τσουρέκι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Τοποθετείτε στο κέντρο το πασχαλινό αβγό και το βάζετε σε ζεστό φούρνο στους 35 βαθμούς και το αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Τέλος, αλείφετε με αβγό και ψήνετε στο φούρνο στους 140 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Tips

Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 35 βαθμούς, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).

Αφού αλείψετε το τσουρέκι με το αβγό, μπορείτε να το πασπαλίσετε με αμύγδαλο φιλέ.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook