Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε – και τώρα;

το-πείραμα-του-συριζα-πέτυχε-και-τώρα-1447039

Ακόμη και αν κανείς είχε αμφιβολίες για την επιτυχία της εκλογής από τη βάση ηγεσίας και ΚΕ που για πρώτη φορά υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρκεί να παρατηρούσε τις αντιδράσεις του αντιΣΥΡΙΖΑ συστήματος για να βεβαιωθεί ότι τα πράγματα πήγαν καλά για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στα κεντρικά δελτία ειδήσεων οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκαν ως είδηση ρουτίνας, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Καμία σχέση με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πόσο μάλλον το συνέδριο της ΝΔ. Ούτε συζητήσεις ούτε σχολιασμός ούτε απευθείας συνδέσεις – τίποτα δηλαδή από όσα συνηθίζονται όταν πρόκειται για τους «άλλους». Και βέβαια η δημόσια τηλεόραση δεν έδωσε καμία σημασία ούτε στην εκλογική διαδικασία ούτε στον απόηχό της.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του για πολιτική αλλαγή θα συναντήσει σοβαρά εμπόδια και ισχυρές αντιστάσεις. Δεν πρόκειται να βρει δρόμο ανοιχτό ούτε θα υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι. Το έχει ξαναζήσει αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, δεδομένου ότι το σύστημα Μητσοτάκη, μετά από τρία χρόνια στην εξουσία, έχει απλώσει ρίζες παντού.

Για να αντέξει στις πιέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεδιπλώσει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα εμπνεύσουν τον προοδευτικό κόσμο. Μια συγκροτημένη, ρεαλιστική και συνοπτική προγραμματική πρόταση που θα γίνει κτήμα των πολλών μέσα από συζητήσεις και επικοινωνία με τη βάση είναι η πρώτη προϋπόθεση. Η δεύτερη, αλλά εξίσου σημαντική, είναι η παρουσίαση και ενεργοποίηση μιας ομάδας ικανών και άφθαρτων στελεχών που θα πείσουν ότι η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα φέρει καλύτερες μέρες για τη μεσαία τάξη.

Και η τρίτη είναι, μέσω των δεκάδων χιλιάδων νέων μελών, η δημιουργία στέρεων δεσμών με τις τοπικές κοινωνίες, τους χώρους εργασίας και τα κοινωνικά κινήματα. Ο κίνδυνος τα νέα μέλη να εξοβελιστούν ή να μην ενσωματωθούν είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον την πλήρη ελευθερία να πάρει τολμηρές αποφάσεις και να φέρει ανατροπές. Είναι πανίσχυρος εσωκομματικά και έχει σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους που πήγαν στην κάλπη για να του δώσουν δύναμη. Με δική του πρωτοβουλία πρέπει επίσης να ξεκινήσει η επούλωση των τραυμάτων από την εσωκομματική μάχη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων πάνω στις νέες κατευθύνσεις και τη νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικές ατζέντες και εγωισμοί πρέπει εκατέρωθεν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στο κοινό καλό.

Ο αντίπαλος είναι αδίστακτος και στη μάχη για την πολιτική αλλαγή κανείς δεν περισσεύει, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποδοχής της νέας κατεύθυνσης που εγκρίθηκε την Κυριακή.

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook