Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας «λειτουργεί» – 70 εταιρίες ανοίγουν τον δρόμο

το-πείραμα-της-4ήμερης-εργασίας-λειτο-1465346

Τουλάχιστον ως ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την 4ήμερη εργασία που δοκιμάζεται πιλοτικά για περισσότερο από δύο μήνες στη Βρετανία, όπως αναφέρουν σε εκτενές τους ρεπορτάζ οι Financial Times με τίτλο «Οι Πέμπτες είναι οι νέες Παρασκευές».

Στο σχετικό άρθρο φιλοξενούνται και μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν ότι η 4ήμερη εργασία είναι καλύτερη από την αντίστοιχη 5ήμερη.

«Εξαιρετικά υποσχόμενο», αναφέρει ένας εργαζόμενος για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 70 εταιρείες, 3.300 εργαζόμενοι και θα έχει διάρκεια 6 μηνών.

«Η ζωή αλλάζει», ανέφερε ένας διευθυντής τράπεζας.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ακριβώς λόγω της συμμετοχής μεγάλων εταιρειών στο πρόγραμμα, οι pubs έχουν γίνει αισθητά πιο πολυσύχναστες τις Πέμπτες, θυμίζοντας Παρασκευές.

«Οι Πέμπτες είναι οι νέες Παρασκευές, σίγουρα», λέει η Inta Minina, βοηθός μάνατζερ στην παμπ Red Lion. Εκεί εργάζονται 5 ή 6 υπάλληλοι την Πέμπτη, αλλά μόνο 3 ή 4 την Παρασκευή, όπως είπε η κ. Minina, τονίζοντας ότι κι άλλες παμπ έχουν υιοθετήσει παρόμοια πρότυπα στελέχωσης.

Η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη εξακολουθούν να είναι μακράν οι πιο δημοφιλείς ημέρες για τους ανθρώπους να εργάζονται στο γραφείο αντί στο σπίτι, έδειξε μια έρευνα σε σχεδόν 80.000 υπαλλήλους σε 13 χώρες την περασμένη εβδομάδα.

Η συμμετοχή στα γραφεία μειώνεται κατά 12% παγκοσμίως τις Παρασκευές και 13% στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Advanced Workplace Associates.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στους αριθμούς του μετρό του Λονδίνου.

Η μετακίνηση της Πέμπτης ξεπερνά τακτικά την αντίστοιχη της Παρασκευής.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταφορών υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το μετρό τις Παρασκευές κυρίως για να βγουν το βράδυ, αλλά ο αριθμός των επιβατών είναι σαφώς χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των περασμένων ετών.

Η Οξφόρδη και η παραγωγικότητα

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα παρακολουθείται από ακαδημαϊκούς, από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, αλλά και της Βοστόνης. «Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τη μετάβαση από μία εβδομάδα 6 ημερών σε μια εβδομάδα 5 ημερών, επομένως έχουμε καθυστερήσει πολύ μια αλλαγή», είπε στον Guardian ο Τζο, που είναι διευθυντής της εκστρατείας 4 Day Week UK.

«Η Βρετανία έχει μια ανθυγιεινή κουλτούρα, όπου θεωρείται τιμητικό να εργαζόμαστε συνεχώς, ωστόσο τα επίπεδα παραγωγικότητάς μας είναι χαμηλά και οι νεότερες γενιές όλο και περισσότερο αποφεύγουν να καθορίζονται από έναν τρόπο ζωής με εξάντληση», πρόσθεσε.

Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας δείχνουν ότι το 2019 η παραγωγικότητα της Βρετανίας για κάθε ώρα εργασίας ήταν χαμηλότερη απ’ αυτή των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ενώ η παραγωγή ανά εργαζόμενο των άλλων χωρών της G7 ήταν κατά 14% υψηλότερη από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook