Το παραμύθι έχει λύκο… | Άρθρο του Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

το-παραμύθι-έχει-λύκο-άρθρο-του-προέ-933116

Πριν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για τη διατήρηση και η επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων, ο Δήμος Χανίων, στα όρια του οποίου βρίσκεται το προπύργιο και προμαχώνας της πιο φονικής πολεμικής μηχανής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών – η βάση της Σούδας -, αντί να καταδικάσει τη συμφωνία αυτή που κάνει τον τόπο μας μαγνήτη κινδύνων που θα ‘ρθουν αναπόφευκτα αν δεν ξεσηκωθούμε, γίνεται λαγός και υποπρακτορείο της πρεσβείας των Η.Π.Α. και τρέχει να διαφημίσει προγράμματα που «προωθούν μια θετική άποψη των αμερικανοελληνικών σχέσεων», προκειμένου (οι Χανιώτες) «να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή» (βλ. «Integrated Country Strategy»).

Αυτή είναι η στόχευση του αμερικάνικου προγράμματος FLEX («Future Leaders Exchange Program», «Πρόγραμμα Ανταλλαγών Μελλοντικών Ηγετών») που έχει σπόνσορα το Αμερικάνικο ΥΠ.ΕΞ, και στο οποίο καλεί ο Δήμος Χανίων, μαζί με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, τους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη στις 21:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη:

             Να προβάλλουν το «αμερικάνικο όνειρο»: Όχι των 50 εκατομμυρίων αστέγων, ούτε του εργάτη Αμερικάνου πολίτη που τραγούδησε ο Bruce Springsteen  στο «Born  in the  USA» που τον θέλουν δούλο στα εργοστάσια τους, που τον στέλνουν στα Βιετνάμ σαν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών πολέμων τους, που τον κρατούν δεσμώτη των σωφρονιστηρίων τους και του έχουν φορέσει το αφιόνι – χαλκά του κάλπικου «αμερικάνικου ονείρου».

             Να αναδείξουν τα ιδανικά της «ελευθερίας»: Αλλά σίγουρα θα ξεχάσουν τη δουλεία, τη Χιροσίμα και τις ναπάλμ, τον μακαρθισμό και τον Ψυχρό Πόλεμο, τα Αμπού Γκράιμπ και τα Γκουαντάναμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από την Λιβύη μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία, τη Κορέα μέχρι την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο μέχρι τη Νικαράγουα, από τη Γουατεμάλα μέχρι το Κονγκό και από το Βιετνάμ μέχρι τον Παναμά, τις αμερικανοκίνητες χούντες από τη Χιλή μέχρι τη Γρανάδα  και την Αιτή μέχρι την Σομαλία.

             Να προωθήσουν τη «θετική άποψη των αμερικανοελληνικών σχέσεων»: Θα πουν άραγε τίποτε για το ρόλο τους την «Κόκκινη Πρόβεια», στην Κύπρο, στη Χούντα των συνταγματαρχών, τη στάση τους στα Ίμια και στο γκριζάρισμα του Αιγαίου;;;

             Να «κατανοήσουμε τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας»: Τα δόγματα των ΗΠΑ, του NATO και της Ε.Ε, ενάντια στη δήθεν «διεθνή τρομοκρατία», στη δήθεν «εξάπλωση των πυρηνικών», τα ιμπεριαλιστικά «σχέδια ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής» και άλλα τέτοια, δεν μπορούν να κρύψουν τις προτεραιότητες των στην περιοχή: Στην πράξη γίνεται αναμέτρηση μεταξύ τους αλλά και με την Κίνα και την Ρωσία για νέες αγορές, νέα πεδία κερδοφορίας, κατάκτηση περιοχών με πλουτοπαραγωγικές πηγές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τους ενεργειακούς αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, στρατηγικά περάσματα και άλλα. Αυτό διακυβεύεται σήμερα και στην περίπτωση που ο ανταγωνισμός δεν εκτονωθεί προσωρινά με συμβιβασμό, οδηγεί σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που στις μέρες μας μπορεί να είναι τοπικός – περιφερειακός, αλλά στη βάση αυτή μπορεί να γενικευτεί, να αγκαλιάσει περισσότερες δυνάμεις και περιοχές. Να γιατί η νέα συμφωνία που υπογράφηκε προχθές εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Αυτή την στόχευση επιδιώκουν μέσα από δέκα, τάχα, υποτροφίες διάρκειας ενός έτους που «προσφέρουν» (μετά από ξεσκόνισμα των 15χρονων υποψηφίων και των οικογενειών των από CIA και FBI με προσωπικές συνεντεύξεις και με πιο σημαντικό κριτήριο να πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης αμερικάνικης βίζας), ώστε «οι συμμετέχοντες να επιστρέψουν γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι («galvanized and inspired»), για να μοιραστούν τις νέες εμπειρίες τους και να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους και τις κοινότητές τους». Και παραπέρα: «Αυτοί οι απόφοιτοι εντάσσονται σε ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Alumni FLEX, το οποίο προσφέρει υποστήριξη μέσω επιχορηγήσεων και επαγγελματικής ανάπτυξης («grants and professional development»). Σήμερα, οι απόφοιτοι FLEX εργάζονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας», σε όλα δηλαδή τα κρίσιμα πόστα.

Με δύο λόγια με το πρόγραμμα FLEX επιδιώκουν δύο πράγματα:

1)            Να προπαγανδίσουν σαν περιφερόμενος θίασος στελέχη της Αμερικάνικης Πρεσβείας ιδίως στις πόλεις που έχουν «ζωτικά συμφέροντα» (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά) και «ορισμένα τμήματα της κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα», τα «καλά και άγια» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

2)            Να αναζητήσουν τους αυριανούς «ιεροκήρυκες» του πολέμου – όχι αυτούς που διαφημίζουν οι δευτεροκλασάτες ταινίες του Χόλυγουντ αλλά εκεί που οι άνθρωποι κομματιάζονται, εκεί που οι μάνες κλαίνε τα παιδιά τους, εκεί που η δυστυχία και ο τρόμος βασιλεύουν, εκεί που η απόδραση της προσφυγιάς γίνεται διαβατήριο απελπισίας – που επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές όταν τα συμφέροντά τους είναι πλέον αδύνατον να υπηρετηθούν μέσω της «ειρήνης».

Το πρόγραμμα FLEX είναι ο λύκος στο παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας:  Οι δήθεν υποτροφίες και σπουδές που προσφέρει ξεγελάνε, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τις αξίες ενός συστήματος που έχει μετατρέψει τα σχολεία κυριολεκτικά σε εμπόλεμη ζώνη, που είναι εξπέρ στον εμπαιγμό και στη χυδαία προπαγάνδα. Στα μάτια των παιδιών μας βλέπουμε τα παιδιά όλου του κόσμου: Τα βομβαρδισμένα σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, τα πνιγμένα προσφυγόπουλα, τις αλλαγές συνόρων και τις νέες εντάσεις στα Βαλκάνια. Ας ψάξουν αλλού για συνενόχους στο έγκλημα που και ο ελληνικός λαός έχει βιώσει με τη δικτατορία του 1967, την Κύπρο, τις γκρίζες ζώνες του Αιγαίου και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Απαιτούμε να ακυρώσει ο Δήμος Χανίων την εκδήλωση που προγραμματίζει.

Να στηρίξει τις πολύμορφες δράσεις για το κλείσιμο της Βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς.

Έχει χρέος να μην επιτρέψει από τον τόπο μας να σπέρνεται ο όλεθρος και τρόμος  για το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.  Να μην επιτρέψει να γίνει ταυτόχρονα μαγνήτης κινδύνων, που θα ‘ρθουν αναπόφευκτα, αν δεν ξεσηκωθεί ο ίδιος.

Το σύνθημα «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» πρέπει να ακουστεί απ΄ άκρη σ΄ άκρη σ΄ όλο το νησί, σε κάθε πόλη, γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

One thought on “Το παραμύθι έχει λύκο… | Άρθρο του Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

  1. Δυστυχως ο νεοελλην εχει χασει την ταυτοτητα του την ελληνικη, εχει χασει το ‘μετρο’. Εχει καταντησει ενας ημιμαθης, νεοπλουτος, με επαρχιωτικη και κομπλεξαρισμενη νοοτροπια, γαλουχημενος με τα αμερικανιστικα προτυπα (αμερικανιστικα διοτι και οι Αμερικανοι εχουν εναν σπουδαιο πολιτισμο, τον οποιον ομως σε καμια περιπτωση δεν προωθουν, αυτο που προωθουν ειναι μια συντηριτικη πολεμικη και πολιτικη του ευφημερου και του ευφανταστου, κι εκει τσιμπανε τα χαιβανια που δεν εχουν μητε ταυτοτητα, μητε προσωπικοτητα) που με ‘τιμη’ του θα παει το «ξεφτερι» του να το κοιταξουνε στα δοντια κι αμα ειναι καλο-καλο και υπακουο, να το κερασουνε μια απο πλυση εγκεφαλου και να το στειλουνε παλι πισω στην πατριδα του σαν καλο-καλο βαλτο αμερικανακι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook