Το παγκόσμιο φαινόμενο «Μύρτις» ήρθε στα Χανιά – Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση | Photos + Video

το-παγκόσμιο-φαινόμενο-μύρτις-ήρθε-1280846

Η έκθεση «ΜΥΡΤΙΣ – Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», άνοιξε τις πύλες της για το Χανιώτικο κοινό, το απόγευμα της Παρασκευής στο Γιαλί Τζαμί.

Με την έκθεση προβάλλεται ένα σημαντικό διεπιστημονικό επίτευγμα: το αναπλασμένο πρόσωπο της 11χρονης Αθηναίας, της Μύρτιδας, που υπήρξε, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ., στον Λοιμό των Αθηνών.

Ο δημιουργός της Μύρτιδας, ο «πατέρας» όπως τον αποκαλούν, Μανώλης Παπαγρηγοράκης με συγκίνηση μίλησε για την έμπνευσή του. Οι σκέψεις για την ανάπλασή της, ξεκίνησαν πριν 40 χρόνια και υλοποιήθηκε τα τελευταία 11, με την βοήθεια μιας πολύ μεγάλης ομάδας γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, περίπου 30 ατόμων σύμφωνα με τον κ. Παπαγηγοράκη. Οι μελέτες έγιναν σε ελληνικά εργαστήρια και ολοκληρώθηκε στην Σουηδία.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης, – Ερευνητικής και δάσκαλος κρητικών χωρών δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, γιατί η Μύρτιδα ήρθε στην Κρήτη, ήρθε στον τόπο του πατέρα της, του εξαιρετικού επιστήμονα Μανώλη Παπαγρηγοράκη»

«Η έκθεση περιέχει όλα τα στάδια, της προκλήσεις που ξεπέρασε η Μύρτιδα για να φτάσει στο στάδιο της ανάπλασης. Εκεί θα δείτε τα διάφορα στάδια της κατασκευής του κρανίου, ενώ υπάρχει ένα ειδικό μέρος την ανασκαφή και παράλληλα ένας ειδικός τομέας για ΑΜΕΑ ώστε να ψηλαφίσουν τα στάδια» διαβεβαίωσε ο Μανώλης Μαραβελάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ.

«Το ανθρώπινο δυναμικό των Χανίων καθώς ο κ. Παπαγηγοράκης κατάγεται από τα Χανιά – το Ελληνικό Μεσογειακό Ινστιτούτο, είναι στην πρωτοπορία των επιστημονικών εξελίξεων και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να στηρίξουμε αλλά να αναδεικνύουμε την δουλειά» είπε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Γιαλί Τζαμί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Μύρτιδα:

Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι που έζησε στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και πέθανε από το λοιμό, που αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, μαζί και τον ίδιο τον Περικλή.

Η αιτία που προκάλεσε τον λοιμό, αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της Ιατρικής.

Οι επιστημονικές έρευνες για τη λύση του μυστηρίου πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Καθηγητή κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη σε τυχαία επιλεγμένα οδοντικά κατάλοιπα από τον ομαδικό τάφο του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού. Τα κατάλοιπα αναλύθηκαν με ελληνικά εργαστήρια από Έλληνες επιστήμονες με βάση τις σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA. Οι ερευνητές εντόπισαν το βακτήριο της SalmonellaentericaserovarTyphi, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση του τυφοειδούς πυρετού.

Το παιδικό κρανίο της Μύρτιδος βρέθηκε και αυτό στον ομαδικό τάφο. Η άριστη κατάστασή του γέννησε την ιδέα της ανάπλασης του προσώπου της. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η μικρή Αθηναία αναγεννήθηκε.

Το κρανίο «πήρε ξανά οστά» στους χώρους του ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά και στη συνέχεια αναπλάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έκτοτε έχει εκτεθεί στο εξωτερικό και στα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδος. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν τη Μύρτιδα «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ» και συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook