Το Ουαϊόμινγκ είναι η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τα χάπια αμβλώσεων

το-ουαϊόμινγκ-είναι-η-πρώτη-πολιτεία-π-1652098

Σκοταδισμός και επίσημα στις ΗΠΑ καθώς την Παρασκευή (17/03) το Ουαϊόμινγκ έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε τη χρήση χαπιών για την άμβλωση, σε μία προσπάθεια για περαιτέρω πίεση κατά της φαρμακευτικής άμβλωσης, της μεθόδου που χρησιμοποιούν στην πλειονότητα τους οι γυναίκες για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ, Μαρκ Γκόρντον υπέγραψε χθες, Παρασκευή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των χαπιών άμβλωσης, το οποίο πλέον τίθεται σε ισχύ σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία, την ώρα που ο ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσής των χαπιών μιφεπριστόνης σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων στις αρχές του μήνα.

Μία τέτοια απόφαση θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε εθνικό επίπεδο, καθώς θα επηρέαζε και πολιτείες όπου η άμβλωση είναι νόμιμη καθώς και τις πολιτείες με απαγορεύσεις και περιορισμούς.

«Ενήργησα χωρίς μεροληψία και μετά από εκτενή προσευχή, για να επιτρέψω σε αυτά τα νομοσχέδια να γίνουν νόμοι», έγραψε ο Γκόρντον σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ουαϊόμινγκ που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής.

Νομοθεσία για την απαγόρευση ή την προσθήκη περιορισμών στις φαρμακευτικές αμβλώσεις εισήχθη σε πολλές πολιτείες φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου στο Τέξας που όχι μόνο θα απαγόρευε τα χάπια για την άμβλωση αλλά επίσης θα απαιτούσε από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να λάβουν μέτρα για να μπλοκάρουν ιστοτόπους αμβλώσεων φαρμάκων, ώστε οι άνθρωποι στο Τέξας να μην μπορούν να τα δουν.

Σε αυτές τις πολιτείες, όπως αναφέρουν οι New York Times, συνήθως οι προτάσεις για τον αποκλεισμό ή τον περιορισμό των χαπιών για την άμβλωση εισάγονται μαζί με άλλα μέτρα κατά των αμβλώσεων, στον απόηχο των εμποδίων στην άμβλωση που προσπάθησαν να θέσουν συγκεκριμένες πολιτείες, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε πέρυσι την ιστορική απόφαση του 1973 η οποία προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Έκτοτε 12 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ αρκετές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Πρόστιμα και ποινές φυλάκισης

Ο νόμος για τα χάπια αμβλώσεων του Ουαϊόμινγκ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και θα καθιστούσε παράνομη τη «συνταγογράφηση, διανομή, διανομή, πώληση ή χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου με σκοπό την προμήθεια ή την πραγματοποίηση άμβλωσης».

Οι γιατροί ή οποιοσδήποτε άλλος κριθεί ένοχος για παραβίαση αυτού του νόμου θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι μηνών και πρόστιμο 9.000 δολάρια. Ο νόμος λέει ρητά ότι οι έγκυες ασθενείς θα απαλλάσσονται από κατηγορίες και κυρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ουαϊόμινγκ έχει μόνο μία κλινική που παρέχει αμβλώσεις, τη «Women’s Health & Family Care Clinic» στο Τζάκσον. Παρέχει μόνο φαρμακευτική άμβλωση και όχι χειρουργική επέμβαση.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook