Το Νοσοκομείο Χανίων στα πρόθυρα κατάρρευσης – Οι Δήμαρχοι βγαίνουν μπροστά και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό | Video

Ακρόαση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απειλεί κατάρρευσης του Νοσοκομείου Χανίων πρόκειται να ζητήσουν οι Δήμαρχοι του νομού, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που συγκλήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχείο Χανίων με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Παράλληλα πρόκειται να συνταχθεί ένα κείμενο το οποίο θα περάσει με την μορφή ψηφίσματος από τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων και θα εστιάζει σε δύο άξονες:

α) Την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Χανίων για να μην καταρρεύσει τις επόμενες εβοδμάδες λόγω και του αυξημένου φόρτου εργασίας λόγω του τουριστικού πληθυσμού και

β) το αίτημα για δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ με αύξηση των δαπανών για την ενισχύση, μισθολογική ενίσχυση και κίνητρα που θα φέρουν προσλήψεις νέων γιατρών.

Το ψήφισμα θα προωθηθεί στην 7η ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας, όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, σημειώνοτας πως ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης αν και δεν έχει αρμοδιότητα έχει την ευθύνη και την κοινωνική και ηθική υποχρεώση να παρέμβει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Χανίων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι όλων των Δήμων της Π.Ε. Χανίων, δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Χανίων, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ενώ πολυπληθής ήταν η εκπροσώπηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων τόσο από τον Σύλλογο Εργαζομένων όσο και με διευθυντές κλινικών, γιατρούς πολλών ειδικοτήτων και άλλες ειδικότητες, νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες ενώ και η πρωτοβάθμια υγεία εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γιατρό Δημήτρη Μακρέα.

Λύση με προσλήψεις και όχι με μπαλώματα

Πάντως όπως προέκυψε από την συζήτηση, η πρόταση για ενίσχυση των εφημεριών στα Επείγοντα με γιατρούς από τα κέντρα υγείας που προκρίθηκε χθες, δεν αποτελεί λύση αλλά προσωρινό μπάλωμα που ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.

«Η πρόταση αυτή δεν θα λειτουρήσει» σημείωσε ο Δημήτρης Μακρέας που υπηρετεί στο Κ.Υ Βάμου. Όπως εξήγησε στους γενικούς γιατρούς που υπηρετούν στην α’βάθμια έχει πέσει όλο το βάρος της παραμελημένης νοσηρότητας όλων αυτών των ετών της πανδημίας. Μάλιστα, σημείωσε πως ο γενικός γιατρός είναι χρήσιμος μέσα στην κοινότητα και δεν μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί στα Επείγοντα ή μέσα σε μια παθολογική κλινική.

Μαλανδράκης: Αν θέλει η 7η ΥΠΕ να πάρει τους γιατρούς, ας πάρει και την ευθύνη

Ο Δήμαρχος Πλατανιά από τη μεριά του σημείωσε πως η παρέμβαση των Δημάρχων πρέπει να στραφεί στο κομμάτι της διεκδίκησης προσλήψεων ειδικά για την στελέχωση των ΤΕΠ, τα οποία καλύπτνται με εφημερίες γιατρών από τις κλινικές, υπονομεύοντας την λειτουργία τους. «Αυτές τις θέσεις πρέπει να ζητήσουμε. Τις θέσεις για την ιατρική στελέχωση των ΤΕΠ» τόνισε.

«Αν θέλει η 7η ΥΠΕ να πάρει τους γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία, πρέπει να πάρει και την ευθύνη. Δεν θα πάρουν οι Δήμαρχοι την ευθύνη αν κάποιος πεθάνει από αλλεργικό σοκ μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο να του κάνουν αδρεναλίνη. Αυτοί έχουν το καρπούζι έχουν και το μαχαίρι» ανέφερε.

«Αυτό όμως δεν είναι η λύση, η λύση έιναι μία: Προσλήψεις – Προσλήψεις – Προσλήψεις» κατέληξε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, με διάθεση διεκδίκησης για την στήριξη του νοσοκομείου και ο Δήμος Αποκορώνου που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Κισσάμου που εκπροσωπήθηκε από τη γγ Πόπη Καπετανάκη, ο Δήμος Καντάνου Σελίνου, Σφακίων και Γαύδου που εκπροσωπήθηκαν από τους Δημάρχους, Αντώνη Περράκη, Μανούσο Χιωτάκη και Λίλιαν Στεφανάκη.

Εργαζόμενοι: Το νοσοκομείο εκπέμπει SOS

Μια αναλυτική εικόνα της κατάστασης έδωσε ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων Βαρδής Γεωργιακάκης: «Το νοσοκομείο εκπέμπει SOS. Υπάρχει μια διαχρονική υποστελέχωση, οι μισές οργανικές θέσεις σήμερα είναι κενές και από τις μισές που είναι καλυμμένες οι μισοί είαι με ελαστικές θέσεις εργασίας. Το προσωπικό καταρρέει με ατέλειωτες βάρδιες» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα τόνισε πως από τις 22 κενές οργανικές που δέσμευτηκε ότι θα προκηρύξει ο υπουργός, τελικά προκηρύχτηκαν οι 10.

«Ήξεραν για τις συνταξιοδότησες και δεν έκαναν τίποτα. Έβλεπαν το καράβι να πηγαίνει στα βράχια» προσέθεσε.

«Εϊναι πολιτική επιλογή η συρρίκνωση του νοσοκομείου» τόνισε η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Χανίων, Βούλα Ορφανουδάκη σημειώνοντας ότι η κα Γκάγκα έχει αναφέρει πως χιλιομετρικά τα Χανιά καλύπτονται από το Ηράκλειο και πως η λειτουργία ορισμένων κλινικών στα Χανιά δεν είναι αναγκαία.

Για τα προβλήματα της ορθοπεδικής κλινικής μίλησε η αντιπρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Κατερίνα Μανιμανάκη: «Έχουμε μείνει τρεις γιατροί να κρατήσουμε όλο το τραύμα του νομού» σημείωσε. Όπως τόνισε έχουν γίνει τρεις παραιτήσεις γιατρών τον τελευταίο μήνα και πάνω από 10-15 τον τελευταίο χρόνο.

Ο γραμματέας του ιατρικού συλλογού Γ. Πετράκης σημείωσε: «Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει» και αναφέρθηκε σε τρεις λόγους: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής, Αγγελική Δαμιανάκη: Αυτή τη στιγμή, είμαστε εντελώς μόνοι. Αφού μετατράπηκε η Πνευμονολογική σε Covid, η κλινική δεν έχει υπόσταση. Η μοναδική κλινική, Πνευμονολογική, στο νοσοκομείο Χανίων, στον νομό των 170.000 κατοίκων, είναι κλειστή! Οι ασθενείς μας δεν έχουν την κάλυψη που θα έπρεπε.

«Κανείς από εμάς δεν προσπαθεί να χτίσει πολιτική καριέρα» τόνισε ο Μιλτιάδης Καστανάκης ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να ξέρετε πως οι παραιτήσεις μας είναι γραμμένες.  

Στις μειώσεις αποδοχών των γιατρών αναφέρθηκε ο διευθυντής της νευροχειρουργικής Αντώνης Κρασουδάκης: Καλά κάνουν οι νέοι και έχουν απαιτήσεις.


Από την ογκολογική κλινική τοποθετήθηκε η Η. Μπομπολάκη και εκ μέρους των εργαζομένων η μαία Β. Πήχα.

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Σφύζει» από αιώνιους φοιτητές η Κρήτη – Πάνω από 19.000 στο νησί
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για την Κυριακή 31 Ιουλίου

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μην τον ενοχλείτε γιά τέτοιες λεπτομέρειες!Κάνει μεγάλο αγώνα γιά τις…κούπες,δεν σας είναι αρκετό αυτό;

 2. Ενα τσουρμο ασχετοι πολιτικαντιδες και συνδικαλιστες κηφινες! Η πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη βεβαια. Στις 30 προκυρηξεις για θεσεις γιατρων καλυπτονται οι 5 γιατι δεν υπαρχουν υποψηφιοι. Στον πλατανια πειτε του μαλανδρακη και των ινσταγκραμερ ινφλουενσερ αντιδημαρχων του, να βρουνε σπιτια στους γιατρους και θα ερθουν!!! Δεν μπορει ο αλλος να περνει 1000 ευρω και να του ζητανε τα 650 για σπιτι. Τα ιδια και στα χανια! Επιχειρηματα αμπελοφυλοσοφιες δημαρχων και παρ’ αυτων αργοσχολων

  • Και ποιος ορίζει τον μισθό του ιατρού; Ο φούφουτος για ο δήμαρχος;
   Ποιος έχει σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς;
   Ποιος μείωσε τον προϋπολογισμό τους ΕΣΥ;
   Ποιος διώχνει χιλιάδες αποφοίτους της ιατρικής με τις συνθήκες που επικρατούν;

   Ακόμη και για τις τιμές ενοικίων, ποιος είναι υπεύθυνος που επιδοτούν τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων από ξένους;

 3. Να ξεκινήσουμε από τα απλά …Στο νοσοκομείο Χανιων , που εξυπηρετεί και πολλούς ξένους , η μόνη ταμπέλα στα αγγλικά είναι αυτή που γράφει snack bar..
  Κατά τα αλλά γιατί να ασχοληθούν οι πολιτικοί μας ; Αυτοί όποτε χρειαστεί θα βρουν και ραντεβού για εξετάσεις και κλίνη κλπ ( σε περίπτωση βέβαια που επιλέξουν να νοσηλευτούν με την πλεμπα και να μην πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο .)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ