Το νέο ξεκίνημα του Απόστολου Παπαστάμου: Η μεταγραφή, η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ζωή στην Αθήνα

το-νέο-ξεκίνημα-του-απόστολου-παπαστά-1462280

Ο Χανιώτης πρωταθλητής κολύμβησης Απόστολος Παπαστάμος, με πολλές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη για την προετοιμασία για το Παγκόσμιο, την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου Χανίων.

«Έχω μετακομίσει στην Αθήνα από πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Τώρα τελειώνει η προετοιμασία μας ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που είναι σε δύο εβδομάδες από τώρα. Παράλληλα τρέχω και τις σπουδές μου στο τμήμα φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

«Στις 18 Ιουνίου ξεκινά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ουγγαρία, στη Βουδαπέστη συγκεκριμένα και θα κρατήσει περίπου μια εβδομάδα. Θα κολυμπήσω 200 και 400 μέτρα μικτής.

Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό και το νέο ξεκίνημα

«Με τον Ολυμπιακό ήμασταν σε επαφή αρκετά χρόνια. Ήταν τιμή μου να κολυμπάω με τα χρώματα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, που με στήριξε από μικρό παιδί μέχρι και τις πρώτες μεγάλες μου επιτυχίες, αλλά φέτος επέλεξα να κάνω ένα βήμα και να ανέβω στην Αθήνα για προπονήσεις. Είναι χαρά μου να αγωνίζομαι για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, όπως ο Ολυμπιακός. Στόχος είναι και το πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Η σχέση με τον νέο προπονητή

«Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, καθώς ήταν ένα μεταβατικό στάδιο. Εδώ στην Αθήνα κολυμπάω με το κλιμάκιο της εθνικής ομάδας. Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να προσαρμοστώ, αλλά θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση με τον προπονητή μου».

Η πιο πρόσφατη αθλητική διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ο Χανιώτης πρωταθλητής ήταν το διεθνές μίτινγκ Ακρόπολης και αναφέρθηκε σε αυτό λέγοντας τα εξής:

«Δεν ήμουν έτοιμος στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ήμουν πάνω σε περίοδο προετοιμασίας. Ήταν ένα καλό τεστ για εμένα και υπό δύσκολες συνθήκες, ήμουν κουρασμένος, είχα κάνει πολύ προπόνηση, κατάφερα να πάω καλά. Σε κάθε αγώνα κοιτάμε τα σημεία που πρέπει να βελτιώσουμε και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

Ο ίδιος συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και μίλησε για την εμπειρία του από αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός:

«Ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο ταξίδι. Όχι μόνο οι μέρες των αγώνων, αλλά από την αρχή της χρονιάς, από την προετοιμασία μέχρι την ημέρα που γυρίσαμε πίσω για διακοπές. Είναι ένα σημείο της ζωής μου που θα μείνει αξέχαστο. Κατάφερα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και εν τέλει έκλεισε η ολυμπιάδα με μία 14η θέση. Περίμενα να τα πάω λίγο καλύτερα, αλλά κοιτάμε το αποτέλεσμα με χαρά πλέον».

«Η περίοδος που μπορούμε να πιάσουμε τα όρια αρχίζει του χρόνου τον Απρίλη, ενάμιση χρόνο πριν την Ολυμπιάδα, οπότε ο κύριος στόχος είναι να βρίσκομαι τότε σε μια καλή κατάσταση, για να εξασφαλίσω την συμμετοχή μου».

Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες

«Όταν πλησιάζουμε σε αγώνες, οι προπονήσεις γίνονται πιο εντατικές και προσεγμένες. Έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου, να επιβεβαιώσεις ότι είσαι σε καλή κατάσταση, ότι είσαι έτοιμος. Πάντα πριν πέσεις στο νερό προσπαθείς να σκέφτεσαι τα πράγματα που έχεις να κάνεις και όχι το αποτέλεσμα. Έτσι, συγκεντρώνεσαι και μπορείς να φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα. Μυαλό καθαρό, σώμα ήρεμο και να μην αφήσεις το άγχος να σε καταβάλει, να το βγάλεις σε ενέργεια».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Απόστολος Παπαστάμος αναφέρθηκε στις προπονήσεις του στην Αθήνα, οι οποίες ήταν πολλές, καθότι στο κολυμβητήριο Χανίων δεν υπήρχαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις προκειμένου να προπονηθεί σωστά:

«Πολλές φορές ανέβηκα στην Αθήνα για προπονήσεις, γιατί το κολυμβητήριο εδώ στα Χανιά δεν είχε τις υποδομές να στηρίξει την προσπάθεια που έκανα. Στην Αθήνα και το εξωτερικό περάσαμε πολλές μέρες μαζί με τον κ. Κώστα Τζιλιβάκη και τον Αλέξανδρο Κάχρη, που προετοιμαζόταν κι αυτός πέρυσι».

«Είναι όμορφο να βλέπουμε ανθρώπους να προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για την κολύμβηση στα Χανιά. Ελπίζω μετά τις μελέτες να αρχίσουν τα έργα και να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα».

Η μελλοντική επιστροφή στον ΝΟΧ

«Φαντάζει μακρινή η επιστροφή μου στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, αλλά εφόσον υπάρξουν σωστές και πραγματικές συνθήκες στα Χανιά για προπονήσεις, θα επέστρεφα σίγουρα».

400 μέτρα μικτή: Η επιλογή του συγκεκριμένου αθλήματος

«Αυτό που με μάγεψε στο συγκεκριμένο άθλημα είναι ότι πρέπει να ξέρεις και τα τέσσερα στυλ άριστα αλλά και να τα συνδέεις μεταξύ τους. Είναι το πιο ολοκληρωμένο αγώνισμα στην κολύμβηση, αφού περιλαμβάνει αυτά τα στυλ και όλες τις αλλαγές. Το αγαπημένο μου στυλ έχει να κάνει ανάλογα τις περιόδους και την προπόνηση. Αυτή τη στιγμή είναι το ύπτιο.

Η καθημερινότητα στην Αθήνα

«Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε που ήρθα στην Αθήνα, καθώς μένω μόνος μου. Στα Χανιά είχα την οικογένειά μου, που με στήριζε καθημερινά. Εδώ στην Αθήνα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά πάλι τα καταφέρνουμε. Οι αποστάσεις είναι διαφορετικές και οι χρόνοι πολύ μεγαλύτεροι, αν πέσεις στην κίνηση. Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι μέσα στο Πανεπιστήμιο. Έχασα κάποιες μέρες όταν πήγαμε στο Υψόμετρο φέτος, πριν το Πάσχα, αλλά το παλεύω. Προπονούμαι 4-5 ώρες καθημερινά, γυμναστήριο, πισίνα, αλλά γενικότερα δίνουμε βάση στην καθημερινότητα, στον ύπνο, στο φαγητό, στην ενυδάτωση».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook