Το μυστικό για τέλειο κουρκούτι μπακαλιάρου – Τραγανό και χρυσαφένιο

το-μυστικό-για-τέλειο-κουρκούτι-μπακα-1655704

Η εθνική γιορτή της 25η Μαρτίου είναι μία ανάσα μακριά και έτσι κι εμείς ερχόμαστε πιο κοντά στη στιγμή που θα απολαύσουμε τον αγαπημένο μας μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Όσον αφορά τον μπακαλιάρο, δύο πράγματα είναι τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε, το ξαλμύρισμα και το κουρκούτι. Το κουρκούτι είναι κατ’ επίφαση μία εύκολη υπόθεση, ωστόσο αν δεν έχετε υπόψιν ορισμένα μυστικά επιτυχίας πολλά μπορούν να πάνε λάθος και να μην έχετε το θεμιτό αποτέλεσμα.

Εμείς λοιπόν συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που εγγυώνται σίγουρη επιτυχία. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι όλα τα υγρά που μπαίνουν στο κουρκούτι (νερό, μπύρα ή άλλα όπως πχ σόδα) να είναι παγωμένα. Φροντίζουμε λοιπόν να βάλουμε τα υλικά μας στο ψυγείο πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα που πολλοί αγνοούν είναι το στέγνωμα του μπακαλιάρου. Πριν βουτήξουμε τα κομμάτια του ψαριού στο κουρκούτι πρέπει να τα στεγνώσουμε καλά με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα και να τα αλευρώνουμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο σιγουρευόμαστε πως ο χυλός του κουρκουτιού θα κολλήσει πάνω στον μπακαλιάρο και δε θα διαλυθεί

Όσον αφορά το τηγάνισμα θα χρειαστούμε αρκετό λάδι, τόσο που να καλύπτει τον μπακαλιάρο τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Και φυσικά, για να βγουν τραγανοί οι μπακαλιάροι το λάδι πρέπει να είναι καυτό. Για να ελέγξουμε αν το λάδι καίει αρκετά, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μία σταγόνα απ’ το κουρκούτι και βλέπουμε αν τραγανίζει γρήγορα.

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες στις χρήσεις

2 κουταλάκια μπέικιν

1 κουταλάκι αλάτι

Μισό κουταλάκι ζάχαρη

Προαιρετικά, λίγη πάπρικα ή θυμάρι ή κάποιο άλλο μυρωδικό

330ml μπύρα παγωμένη

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την μπύρα σιγά σιγά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνουν ο παχύρρευστος χυλός, δηλαδή το κουρκούτι μας. Δεν ανακατεύουμε πολύ και δεν ανησυχούμε αν δούμε λίγους σβώλους από αλεύρι.

Στη συνέχεια, το κουρκούτι πρέπει να κρυώσει καλά. Οπότε βάζουμε 2-3 μικρά παγάκια μέσα και τοποθετούμε το μπολ όπως είναι στο ψυγείο. Εκεί το αφήνουμε για μία ώρα. Μετά το κουρκούτι μας είναι έτοιμο.

bovary.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook