Το «μυστικό» χωριό για Χριστούγεννα που δεν θα δείτε σε ταξιδιωτικό οδηγό

το-μυστικό-χωριό-για-χριστούγεννα-π-1573900

Ο ήχος από τις πέτρινες βρύσες, τα παλιά αρχοντικά, το κατάφυτο ξέφωτο με πανοραμική θέα συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για ατμοσφαιρικά Χριστούγεννα. Το ιστορικό χωριό Λαμπεία ή Δίβρη έχει όσα ζητά κανείς από έναν χειμερινό προορισμό.

Αν αναζητάτε μάλιστα ησυχία και έναν εναλλακτικό προορισμό που δεν έχει «χιλιοπαίξει» στους ταξιδιωτικούς προορισμούς και στις προτάσεις για τις γιορτές, ενδεχομένως να είναι η απόλυτη επιλογή. Σε απόσταση τριών ωρών από το κέντρο της Αθήνας, η Δίβρη ξεπροβάλλει έπειτα από έναν δύσκολο αλλά καταπράσινο δρόμο με στροφές.

Φωλιασμένη στις καταπράσινες πλαγιές των Λάμπων Ορέων, οι οποίες ανήκουν στον ορεινό όγκο του Ερυμάνθου, η Λάμπεια ξετυλίγει την ιδιαίτερη γοητεία της σε επτά γραφικές συνοικίες της, που σχηματίζονται σε διαφορετικά επίπεδα, σε ύψος από 800 έως 950 μέτρα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Ηλείας, στα όρια των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας.

Στα νερά του Ερύμανθου ψαρεύονται πέστροφες, ενώ πολλά σημεία του είναι ιδανικά για καγιάκ και ράφτινγκ, ενώ σημαντικό μνημείο της Δίβρης είναι η βυζαντινή εκκλησιά της Αγίας Τριάδας του 12ου αιώνα με εξαιρετικές αγιογραφίες.

Πρόκειται επίσης για έναν ιδανικό προορισμό για περπάτημα. Για να την ανακαλύψετε, θα πρέπει να «καλύψετε» αρκετή απόσταση με τα πόδια αφού είναι χωρισμένη σε επτά γειτονιές:

  • την Αγορά,
  • τον Πέρα Μαχαλά,
  • τους Κρουστάδες,
  • τους Καρυανάδες,
  • τους Λαζαράδες,
  • τους Βασιλαίους,
  • τους Περδικαράδες.

Εντυπωσιακή είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών, που είναι παλιά αρχοντικά, πετρόκτιστα με ξύλινες οροφές και ξύλινα μπαλκόνια. Ξεχωρίζει και το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και το Παρθεναγωγείο, το σημερινό Γυμνάσιο – Λύκειο της Λαμπείας, που είναι δωρεές του Ανδρέα Συγγρού.

Το εντυπωσιακό δάσος της Φολόης

Εξαιρετική είναι η τοποθεσία της Δίβρης και για κοντινές εκδρομές. Στα 20 χιλιόμετρα απόσταση βρίσκονται τα χωριά Φολόη, Λάλα και Κούμανι. Με το στόμα ανοιχτό θα σας αφήσει το αυτοφυές δρυοδάσος της Φολόης. Το οροπέδιο Φολόης είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000 κατά μία έκταση 97,49 τ.χλμ. Σε όλο το οροπέδιο κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά.

Το δάσος της Φολόης ή αλλιώς της Κάπελης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού. Οι δυσμενείς κλιματικές και εδαφικές συνθήκες προσδίδουν στο δάσος προστατευτικό χαρακτήρα τόσο στο έδαφος όσο στις καλλιέργειες και στα έργα πολιτισμού, από τα οποία διέρχονται οι ποταμοί Αλφειός και Πηνειός. Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook