Το μπισκότο του Άι Βασίλη
Του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
- 150 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αβγά, μέτρια
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 πρέζα γαρίφαλο
Εκτέλεση
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την καστανή και κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά του μπολ στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μεγάλα μπισκότα, και τοποθετούμε 2 σε κάθε ταψί.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 13-14 λεπτά το κάθε ταψί.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα στην άκρη λίγο να κρυώσουν.
- Τοποθετούμε από πάνω τα σοκολατένια κουφετάκια και προαιρετικά προσθέτουμε βρώσιμα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.
- Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com