Το Μουντιάλ του Κατάρ αρχίζει με…φάουλ – Το «στημένο» ματς, το αλκοόλ και οι καταγγελίες

το-μουντιάλ-του-κατάρ-αρχίζει-μεφάου-1569745

Λίγες ώρες απομένουν για την πρώτη σέντρα του Μουντιάλ 2022, που διεξάγεται στο Κατάρ, με την λάμψη της ποδοσφαιρικής γιορτής να έχει… θολώσει λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση και οι διοργανωτές, των καταγγελιών για δωροδοκία πριν ακόμα ξεκινήσει το τουρνουά και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απ’ όταν το Κατάρ ανέλαβε την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε μια σειρά από έργα τα οποία περιλάμβαναν την κατασκευή μερικών υπερσύγχρονων γηπέδων, νέου αεροδρομίου, νέου μετρό αλλά και ορισμένων εγκαταστάσεων οι οποίες θα αξιοποιούνταν κατά την διάρκεια του τουρνουά. Όμως μερικούς μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση των εργαζομένων άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα με αποτέλεσμα διάφορες οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία να ξεκινήσουν έρευνες αναφορικά με όσα συνέβαιναν στο Κατάρ.

Οι αριθμός των αλλοδαπών εργαζόμενων ξεπέρασε τα 2,8 εκατομμύρια, καθώς άνθρωποι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν ταξιδέψει εκεί για να εργαστούν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν άθλιες ενώ μερικοί έκαναν λόγο για κακή μεταχείρηση και εκβιασμούς. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια διεκπεραίωσης των έργων (ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ).

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ υποστήριξε ότι το νούμερο ήταν παραπλανητικό, επειδή δεν αφορούσαν όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν σε άτομα που εργάζονταν στα έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Απόπειρα δωροδοκίας πριν την πρεμιέρα

Την στιγμή που όλος ο πλανήτης προετοιμαζόταν για την πρεμιέρα του Μουντιάλ, η ανάρτηση του δημοσιογράφου Αμτζάντ Ταχά «τάραξε τα νερά», καθώς έκανε λόγο για απόπειρα δωροδοκίας του οκτώ ποδοσφαιριστών του Ισημερινού προκειμένου να χάσουν στην εναρκτήρια αναμέτρηση απέναντι στο Κατάρ.

Στην ανάρτησή του έγραψε: «Αποκλειστικό: Το Κατάρ δωροδόκησε οκτώ παίκτες του Ισημερινού με 7,4 εκατομμύρια δολάρια για να χάσουν το παιχνίδι της πρεμιέρας (1-0 στο 2ο ημίχρονο). Πέντε άτομα από το Κατάρ και το Εκουαδόρ το επιβεβαίωσαν. Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες είναι ψευδείς. Ελπίζουμε ότι η κοινοποίηση αυτού θα επηρεάσει το αποτέλεσμα και δεν θα υπάρχει χρηματισμός. Ο κόσμος πρέπει να αντιταχθεί στη διαφθορά της FIFA». Ακόμα και ο ίδιος ο δημοσιογράφος δεν θέλησε να πιστέψει την πληροφορία που είχε, όμως το σίγουρο είναι ότι έτσι θόλωσε ακόμα περισσότερο η εικόνα που είχαν οι φίλαθλοι για το φετινό Μουντιάλ.

Η… ποτοαπαγόρευση του Μουντιάλ

Επίσης κανένας δεν πρέπει να παραλείψει τις αποφάσεις των διοργανωτών και τις αλλαγές που έκαναν ακόμα και την… τελευταία στιγμή πριν την έναρξη της διοργάνωσης, δεχόμενοι τα αρνητικά σχόλια πολλών φιλάθλων. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ εντός των γηπέδων 48 ώρες πριν την πρεμιέρα, παρόλο που μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι οι επίσημοι χορηγοί της FIFA θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν μπύρες στους φιλάθλους.

Η ενημέρωση της ομοσπονδίας ανέφερε ότι τα αλκοολούχα ποτά επρόκειτο να σερβίρονται «σε επιλεγμένες περιοχές εντός γηπέδων», παρά το γεγονός ότι η πώλησή του ελέγχεται αυστηρά στη χώρα. Όμως σε νέα της ανακοίνωση ανέφερε ότι: «Μετά από συζητήσεις μεταξύ των αρχών της χώρας και της FIFA, ελήφθη η απόφαση να επικεντρωθεί η πώληση αλκοολούχων ποτών αποκλειστικά στα Fan Festival της FIFA, σε άλλους προορισμούς φιλάθλων και αδειοδοτημένους χώρους, αφαιρώντας τα σημεία πώλησης μπύρας από την περίμετρο των σταδίων που θα διεξαχθούν οι αγώνες».

Η απόφαση αυτή δυσαρέστησε την Budweiser (η οποία είναι μεγάλος χορηγός της FIFA και έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα να πουλάει μπύρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο) και έκανε το δικό της σχόλιο μέσω ανάρτησης στο Twitter. Πιο συγκεκριμένα ο επίσημος λογαριασμός της Budweiser έγραψε «Λοιπόν, αυτό είναι άβολο», όμως η δημοσίευση δεν παρέμεινε πολλά λεπτά καθώς διεγράφη άμεσα…

Δείτε την δημοσίευση:

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook