Το μετέωρο βήμα του… πελαργού, τα νέα μέτρα και το παρασκήνιο των αποφάσεων

Το λιανεμπόριο ανοίγει – μετά φόβου… – την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου και άπαντες, κυβέρνηση, λοιμωξιολόγοι και πολίτες, ευελπιστούν ότι το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση του ατέλειωτου τρίτου lockdown, με τα νέα μέτρα, θα οδηγήσει στο επόμενο άνοιγμα και όχι σε νέο ένα πισωγύρισμα, όπως συνέβη κάποιες φορές στο άμεσο παρελθόν.

Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων συζητήθηκαν επί μακρόν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι προβλέψεις σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα και φυσικά οι εισηγήσεις της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αρνητική στο προσεκτικό και αυστηρό άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς από την προηγούμενη εμπειρία, αποδείχθηκε ότι δεν συνιστά σοβαρό κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού.

Υπό μία απαράβατη προϋπόθεση, ωστόσο: Να μετατραπούν σε υποχρεωτικά τα rapid test για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Μάλιστα, οι επιστήμονες ήταν αδιαπραγμάτευτοι στην επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, με αποτέλεσμα, να κινητοποιηθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός και να καταθέσει, αργά χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με την οποία καθίσταται υποχρεωτικά τα rapid test για τους εργαζόμενους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών καθώς και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένη έως αρνητική ήταν αυτό της άρσης απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Μετά από μεγάλη συζήτηση, η Επιτροπή επέλεξε τη μέση οδό: Να δώσει το πράσινο φως για ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση με χρήση του SMS και του κωδικού 6, αλλά πιλοτικά και αρχικά μόνο για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτή η διαχείριση δίνει μία δυνατότητα στους επιστήμονες, αν διαπιστωθεί συνωστισμός, να μεταβάλλουν στάση.

Οσο για τα σχολεία, άπαντες συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να ληφθούν αποφάσεις πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τότε θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα για το πως έχει λειτουργήσει η έναρξη του λιανεμπορίου, με χρήση κωδικού άπαξ για αγορές με click away και click in shop κατόπιν ραντεβού και με ανώτατο χρονικό όριο 3 ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρα. Αν όλα πάνε κατ ευχήν, τότε την ερχόμενη Δευτέρα θα επανέλθουν στα θρανία σίγουρα οι μαθητές των Λυκείων και πιθανότατα και των Γυμνασίων, διότι με δεδομένη και την έλευση των εορτών του Πάσχα, ο χρόνος πιέζει. Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες την παράταση του σχολικού έτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αν και όλοι αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα η φετινή χρονιά, σε τίποτα δεν θυμίζει σχολική χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι τα self test, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, από τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Υπάρχουν ακόμα μια σειρά από ζητήματα που χρίζουν περαιτέρω διευκρινήσεων τόσο σε ό,τι αφορά τη χρήση τους όσο κυρίως τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τη στιγμή που εντοπίζεται θετικό κρούσμα. Ένα δεύτερο, σημαντικό προς διευκρίνιση ζήτημα, είναι αυτό των υποχρεωτικών rapid test για εργαζόμενους διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, που μένει να διευκρινιστεί αν θα διατίθεται δωρεάν ή όχι.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ