Το κόλπο με τον θερμοστάτη του καλοριφέρ για να καις λιγότερο αέριο ή πετρέλαιο

το-κόλπο-με-τον-θερμοστάτη-του-καλοριφ-1396868

Το φυσικό αέριο αυξήθηκε, το πετρέλαιο αυξήθηκε, το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε, ήρθε η ώρα να λάβεις τα μέτρα σου.

Προφανώς και δεν μπορούμε να μειώσουμε αισθητά το τελικό ποσό του λογαριασμού θέρμανσης που θα λάβεις.

Θερμοστάτης ο μέγας!

Ο θερμοστάτης είναι το βασικό κλειδί για να μην σπαταλάς περισσότερα ευρώ από όσα μπορείς να αντέξεις για να ζεσταθείς.

Αν ο θερμοστάτης του σπιτιού είναι πολύ παλιός, αντικατάστησέ του. Φέρε στο σπίτι έναν ειδικό για να μελετήσει το σύστημα θέρμανσης που διαθέτεις και να αξιολογήσει αν ο θερμοστάτης αξίζει να αλλαχθεί με έναν smart θερμοστάτη, τον οποίο θα ελέγχεις και από το κινητό σου.

Αν έχεις έναν smart θερμοστάτη, μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία να χαμηλώνει στη διάρκεια της νύχτας ή όταν λείπεις από το σπίτι, επιτρέποντάς σου να ανεβάσεις τη θερμοκρασία ακόμα και πριν φτάσεις στο σπίτι.

Μην ανεβάζεις υπερβολικά την ένδειξη του θερμοστάτη μιας και δεν θα βοηθήσεις το σπίτι να ζεσταθεί πιο γρήγορα με αυτήν την τακτική, απλά οι μονάδες θέρμανσης θα καίνε για περισσότερη ώρα.

Μπορείς να γλιτώσεις 1% με 3% του συνολικού λογαριασμού θέρμανσης μειώνοντας 1 βαθμό τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη.

Δεν χρειάζεται βέβαια να παγώσεις αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κόλπο, στο οποίο μειώνεις τη θερμοκρασία κατά 1% βαθμό ανά εβδομάδα για να εξοικειώνονται όλα τα μέλη του σπιτιού με την αλλαγή. Θυμήσου όμως να μην μειώσεις τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη κάτω από τους 13 βαθμούς κελσίου (ιδανική θερμοκρασία τη στιγμή που απουσιάζεις από το σπίτι) και άφησε σταθερά τον θερμοστάτη στους 15-16 βαθμούς ειδικά τις ημέρες που βρίσκεσαι διαρκώς στο σπίτι.

Θυμήσου τις ημέρες αυτές με το πολικό ψύχος, να μην ρίχνεις τον θερμοστάτη κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις:

Να αλλάξεις πάροχο ενέργειας: Να προσέξεις τα ψιλά γράμματα στη σύμβαση που θα υπογράψεις, να είναι μικρής διάρκειας και να επωφεληθείς της προσφοράς που θα σου γίνει αρχικά.

Να κλείσεις τρύπες και σημεία που μπαίνει αέρας στο σπίτι: Αυτά είναι που προκαλούν τη μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας, όπως τα παλιά τζάμια ή το τζάκι που παραμένει ανοιχτό και όχι ενεργειακό.

Τις ηλιόλουστες ημέρες, άνοιγε τα παντζούρια ή σήκωσε τις τέντες. Ο ήλιος που θα μπει θα κρατήσει το σπίτι πιο ζεστό μέχρι αργά το απόγευμα.

queen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook