«Το κοιμητήριο» του Μίκη Θεοδωράκη – Η κεντρική εκδήλωση μνήμης στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων | Video + Photos

το-κοιμητήριο-του-μίκη-θεοδωράκη-η-1517722

Με κεντρική εκδήλωση στο θέατρο που έχει ονομαστεί προς τιμήν του, έκλεισε το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, με την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του.

Νωρίτερα, στο ΚΑΜ εγκαινιάστηκε και έκθεση φωτογραφίας  (δείτε ΕΔΩ) η οποία είναι ανοικτή και επισκέψιμη για το κοινό.

Την κεντρική ομιλία στη μνήμη του δημιουργού πραγματοποίησε ο καθηγητή πολιτικής, πολιτισμού και επικοινωνίας, τακτικό μέλος της «Ευρωπαϊκής ακαδημίας επιστημών & τεχνών» και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος.

Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης μίλησε συγκινημένος για τον αείμνηστο συνθέτη λέγοντας, πως ο Μίκης υπάρχει μέσα μας και το πνεύμα του βρίσκεται κοντά μας. «Οι Έλληνες τον αισθάνονται δικό τους άνθρωπο, πολλοί είναι ταυτισμένοι μαζί του» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, πως ο Μίκης έντυσε μουσικά την ελληνική ιστορία, τις πιο μεγάλες ιδέες και τους ηρωικούς αγώνες που ελληνικού λαού. «Είναι κοινή διαπίστωση όλων, ότι ο Θεοδωράκης είναι ο κορυφαίος του ελληνικού πολιτισμού» συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστάκης.

Τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία δήλωσε πως νιώθει μεγάλη τιμή για την αποψινή της παρουσία στα Χανιά. «Ο Θεοδωράκης είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που είδε την μουσική του να περνά τα σύνορα και να κατακτά την διεθνή αναγνώριση προβάλλοντας την χώρα μας στα απέραντα του κόσμου» τόνισε η ίδια. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα είδη μουσικής του Μίκη και μίλησε για τις επιλογές του στα μουσικά όργανα, αλλά και τις φωνές του ερμήνευσαν τα έργα του. «Έκανε την ποίηση, τραγούδι κι έφερε στα χείλη όλων των Ελλήνων τους στίχους των μεγάλων ποιητών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική από το 2ο κουαρτέτο του Μίκη Θεοδωράκη, «Το κοιμητήριο» (1946), από το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο με τον Γιάννη Μαγειρόπουλο και τον Γεώργιο Χλιαβώρα στο βιολί, τον Στέφανο Συμεωνίδη στη βιόλα και τον Κωστή Σπυριδάκη στο τσέλο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook