Το ΚΚΕ Χανίων για την πυρκαγιά στο Κακοδίκι – Επίσκεψη κλιμακίου στα καμένα

το-κκε-χανίων-για-την-πυρκαγιά-στο-κακο-1246126

Αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Πελεκάνου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους δημοτικούς συμβούλους Γ. Γεωργιλάκη και Ν. Λιτσαρδάκη, παρευρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή του Κακοδικίου, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά την 1η Ιουλίου, ενώ Κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ, Σπ. Αγριμάκη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης, Α. Μαρινάκη, επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή. Στην αντιπροσωπεία της ΤΕ Χανίων συμμετείχαν και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, Χ. Παπαδάκη και Β. Μαράκης.

Η επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ και τις δύο μέρες της μάχης αφορούσε αφενός στην έμπρακτη στήριξη στους πυροσβέστες και τους κατοίκους της περιοχής και αφετέρου στην πραγματοποίηση αυτοψίας.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ χαιρετίζει τους πυροσβέστες και εθελοντές που έδωσαν δυναμικά τη μάχη με τη φωτιά και γενικώς όλους όσους συνέδραμαν καθοριστικά στην ευτυχή έκβαση της μάχης αυτής.

Δε γίνεται ωστόσο να μην αναρωτηθούμε για ακόμη μία φορά: είναι «μοιραίο» στη σημερινή εποχή, να μένει απροστάτευτη η ζωή και η περιουσία του λαού μπροστά στις κάθε είδους φυσικές καταστροφές; Φταίει «η ανικανότητα κάποιων υπευθύνων», «η κακιά η ώρα» ή «κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα»;

Η ανυπαρξία υποδομών και σχεδιασμού προστασίας της ζωής, η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία, οι τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, στην αποκατάσταση κτιριακών και άλλων υποδομών δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα.

Είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των λαϊκών αναγκών που υλοποιούν από κοινού ΕΕ – κυβέρνηση – κεφάλαιο! Η ΕΕ και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις αποδεικνύονται γαλαντόμοι στη στήριξη των κερδών επιχειρηματικών ομίλων, βιομηχάνων, εφοπλιστών με ζεστό κρατικό χρήμα, όχι όμως στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οδηγός τους είναι το κριτήριο του κέρδους, η ζυγαριά του κόστους – οφέλους!

Άμοιρες ευθυνών δεν είναι και η Περιφερειακή και οι Δημοτικές αρχές, που έχουν στηρίξει την πολιτική της υποχρηματοδότησης με το παράλληλο ¨φόρτωμα¨ επιπλέον αρμοδιοτήτων, που αντικειμενικά έχουν ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την αδυναμία να ανταποκριθούν σε συνθήκες έκτακτων φαινομένων, με ολοκληρωμένο και επαρκές σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης.

Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο ο λαός να παλέψει ώστε:– Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.

-Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων.

-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης. Το πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του εναέριου στόλου αποδείχθηκε και στην πυρκαγιά στο Κακοδίκι, καθώς ήταν καταλυτική η συμβολή των εναέριων μέσων για την επιτυχή έκβαση, λόγω της δυσβατότητας του τοπίου.

-Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.

-Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση.

-Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

-Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου για τους πυροσβέστες, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής.

-Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.

-Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τα αστικές και τις δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες. Να αναγνωριστεί το επάγγελμα τους ως Βαρύ Ανθυγιεινό και επικίνδυνο και να θεσπιστεί το Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον χανιώτικο λαό να δυναμώσει τη διεκδίκηση για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, των λαϊκών περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος, για αποκατάσταση όλων των καταστροφών και αποζημίωση των πληγέντων!zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook