Το Κέντρο χάνεται, ο Μητσοτάκης στέλνει τον Χρυσοχοΐδη στο… δυτικό μέτωπο!

το-κέντρο-χάνεται-ο-μητσοτάκης-στέλνε-1136756

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την, φαινομενικά άκαιρη, συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τις τρεις διαστάσεις της.

Κι εκεί που νομίζαμε ότι ο πρωθυπουργός είναι φουλ απασχολημένος με τον πόλεμο στο ανατολικό μέτωπο ήρθε μια ειδησούλα που φανερώνει ότι το μυαλό του βασανίζεται από το ερώτημα: «Πότε να κάνω τις εκλογές;».

Η- φαινομενικά, στα ξεκούδουνα- συνάντησή του με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη έχει τρεις διαστάσεις:

Η πρώτη αφορά τον ίδιο τον Χρυσοχοίδη. Κουβαλά στην πλάτη του περισσότερες από τρεις δεκαετίες πολιτικών αξιωμάτων(βουλευτής, γραμματέας κόμματος, υπουργός). Τα πολλά με το ΠΑΣΟΚ. Το 2019 μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατίας και έγινε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκπαραθυρώθηκε πέρσι τον Αύγουστο- θύμα των καταστροφικών πυρκαγιών- αλλά δεν τα παρατάει. Στα 68 του χρόνια φιλοδοξεί να εκλεγεί ξανά βουλευτής. Θυμίζει αυτό που έχει πει ο Αμερικανός κωμικός και τηλεπαρουσιαστής: « Θέλω να αφήσω πίσω μου μια μουντζούρα στο συλλογικό ασυνείδητο».

Η δεύτερη διάσταση έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης στην «αριστερή» πλευρά της ΝΔ, δηλαδή στο χώρο του πολιτικού Κέντρου, σημαντικό κομμάτι του οποίου συντάχθηκε μαζί του στις εκλογές του 2019 και τον έφτασε στο 40% και στην αυτοδυναμία.

Ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ άρχισε να ανησυχεί για το χώρο αυτό μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αφαιρεί από τη ΝΔ ποσοστό που, αν επαληθευτεί στις εκλογές, ενδέχεται να αποβεί καθοριστικό για το σχηματισμό πλειοψηφίας και της επόμενης κυβέρνησης.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Χρυσοχοίδη ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να συντηρήσει το «κεντρώο πλεονέκτημα» του 2019, το οποίο απειλεί να του το αφαιρέσει σήμερα το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Η τρίτη διάσταση έχει σχέση με το χρόνο των εκλογών. Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του μπορεί να μεταβάλει τα δεδομένα. Ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει και πλήθος προϊόντων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό.

Ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε ένα δίλημμα. Θα τηρήσει τη δέσμευσή του να γίνουν οι εκλογές το 2023 με κίνδυνο να «τον πάρουν από κάτω» οι εξελίξεις και να αυξήσουν την κυβερνητική φθορά; Ή θα προσπαθήσει να προλάβει τις εξελίξεις με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή, μάλλον δεν την ξέρει ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι υπολογισμοί των οικονομικών υπουργών λένε ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα υποχωρήσουν έως το τέλος του έτους, γεγονός που ανατρέπει τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναζητεί «δημοσιονομικό χώρο» προκειμένου να αποφασίσει πόση οικονομική ενίσχυση και σε ποιες ομάδες τα πληθυσμού θα δώσει, για να καλύψει μέρος των απωλειών από την ακρίβεια.

Είναι τέτοια η αβεβαιότητα, που προκαλεί η κρίση της Ουκρανίας, ώστε έχει ανατραπεί κάθε πρόβλεψη και κάθε σχεδιασμός. Ο κ. Μητσοτάκης έχρισε τον κ. Χρυσοχοίδη υποψήφιο, αλλά δεν ξέρει ακόμα ούτε το χρόνο ούτε τις συνθήκες των εκλογών. Αυτά θα εξαρτηθούν πρώτα από τον Πούτιν και μετά από τις οικονομικές προτεραιότητες των Γερμανών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook