Το κάμπινγκ έχει οφέλη που ίσως δεν έχεις σκεφτεί

το-κάμπινγκ-έχει-οφέλη-που-ίσως-δεν-έχε-518613

Το κάμπινγκ είναι μια ευκαιρία να ηρεμήσουμε την ψυχή και το σώμα μας και κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία. Αρκεί να αφεθούμε και να το απολαύσουμε.

Το κάμπινγκ ή το αγαπάς ή το μισείς. Είτε σου φαίνονται όλα ειδυλλιακά (ο αέρας, η φύση, η ηρεμία, η θάλασσα), είτε σε ενοχλούν όλα (τα έντομα, η έλλειψη υγιεινής, η ζέστη). Δεν νομίζω ότι υπάρχει μέση λύση. Γι’ αυτό και έχει είτε φανατικούς οπαδούς είτε αιώνιους εχθρούς. Με εξαίρεση εκείνη την κατηγορία που «στα νιάτα της» έκανε κάμπινγκ αλλά μεγαλώνοντας στράφηκε στην άνεση του ξενοδοχείου.

Προκαταβολικά να ξεκαθαρίσω ότι εδώ γράφω για να υπερασπιστώ το κάμπινγκ! Κι αυτό γιατί πολλά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να μας προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και, είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει οφέλη για την υγεία.

1. Μια ευκαιρία για ηρεμία και ησυχία

Το κάμπινγκ προσφέρει την ευκαιρία για «αποσύνδεση» από τη βαβούρα της πόλης, για «digital detox» και απόλαυση της απλότητας της φύσης. Αν καταφέρουμε να αφήσουμε στην άκρη όλα τα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά (για παράδειγμα, τις αμέτρητες ειδοποιήσεις που μας στέλνει το κινητό μας), τότε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε πραγματικά και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Το κάμπινγκ μπορεί να μας προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό: ηρεμία σώματος και ψυχής.

2. Το κάμπινγκ μειώνει το στρες

Από τα πιο σημαντικά οφέλη του είναι ότι μειώνει το άγχος. Βασικά, η επαφή με τους ήχους της φύσης, όπως το κύμα της θάλασσας ή το κελάηδισμα των πουλιών, βοηθούν στην απομάκρυνση των σκέψεων που μπορεί να κάνουμε για επαγγελματικά ή προσωπικά θέματα. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το να περνάμε χρόνο στη φύση μπορεί να μας ανακουφίσει, μειώνοντας το άγχος που νιώθουμε.

3. Περισσότερη βιταμίνη D!

Παρόλο που η Αθήνα είναι από τις πιο ηλιόλουστες πρωτεύουσες της Ευρώπης, έρευνες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι υποφέρουν σε σημαντικό ποσοστό από έλλειψη βιταμίνης D, ιδιαίτερα οι γυναίκες κατά την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο και οι ηλικιωμένοι. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάνοντας κάμπινγκ δίνουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να συνθέσει τη βιταμίνη D, η οποία βοηθάει μεταξύ άλλων:

  • στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης,
  • στη πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς,
  • στην πρόληψη ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων,
  • σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

4. Ευκαιρία για άθληση

Το να πας για κάμπινγκ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνεις άσκηση ή ότι θα γυμναστείς. Ωστόσο, ως φιλοσοφία διακοπών το κάμπινγκ αντιτίθεται στην ιδέα της καθιστικής ζωής. Τις μέρες που κατασκηνώνουμε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε δραστήριοι, αφού οι ευκαιρίες για αθλητικές δραστηριότες όπως η πεζοπορία, το κολύμπι ή τα θαλάσσια σπορ είναι πολλές περισσότερες.

Ακόμη κι αν δεν κάνουμε εντατική άσκηση, σίγουρα δεν κάνουμε την καθιστική ζωή της πόλης. Επιπλέον, το να περπατάς στη φύση σαφώς δεν συγκρίνεται με το να περπατάς στο διάδρομο ενός γυμναστηρίου! Περισσότερη δραστηριότητα σημαίνει υγιέστερη καρδιά, καλύτερο μεταβολισμό και πιο ανθεκτικές αρθρώσεις και μυς.

5. Καλύτερος ύπνος

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το κάμπινγκ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου. Καταρχάς, επειδή στο κάμπινγκ δεν έχουμε τους «ψηφιακούς πειρασμούς», aka το κινητό μας ανά χείρας όλη την ώρα (ας το κρατήσουμε φορτισμένο για ώρα ανάγκης), δεν κινδυνεύουμε να μείνουμε άυπνοι όλο το βράδυ χαζεύοντας σε αυτό.

Δεύτερον, είμαστε λιγότεροι εκτεθειμένοι στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Και, τρίτον, το γεγονός ότι είμαστε μακριά από τη «βαβούρα» της πόλης, τις κόρνες των αυτοκινήτων και τις φωνές των περαστικών μάς επιτρέπει να απολαύσουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

ow.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook